Orbán Viktor az EU-csúcsról: hosszú csata volt, de győztünk

2022. október 21. 03:59

A miniszterelnök az EU-csúcs első napja után úgy fogalmazott: az energia kérdésében sikerült megvédeni Magyarország érdekeit.

2022. október 21. 03:59
null
Révész Béla

Pénteken hajnali két órakor ért véget az EU-csúcs csütörtöki ülése. Az elsődleges téma természetesen az energiaellátás és az energiaárak kérdése volt. Két területen, az importgázra kivetendő ársapka, valamint az egységes uniós gázbeszerzés tekintetében lehetett számítani parázs vitákra, ezekben ugyanis merőben eltérő volt a tagállamok véleménye.

Orbán Viktor már a csúcs előtt világossá tette a magyar álláspontot.

A kormány határozottan ellenzi a gázsapkát, mert fennáll a veszélye, hogy bevezetése esetén Moszkva leállítja a földgázszállítást, így hazánk energia nélkül marad.

A kötelező, közös gázbeszerzés ötletét a miniszterelnök szintén elvetendőnek tartotta. Mint mondta: Magyarország semmit nem szavaz meg, amely ellentétes lenne érdekeivel.

Az EU-csúcson hajnali kettőig vitáztak a kormányfők, végül úgy tűnik, mindenki hajlik a kompromisszumos megoldás felé. A jelenlegi állás szerint

lesz ugyan közös, EU-s gázbeszerzés, de nem lesz kötelező érvényű részt venni abban.

Ez utóbbit egyértelműen Orbán Viktor miatt fogadták el, aki csak ezzel a feltétellel volt hajlandó elfogadni a javaslatot.

Ami a gáz ársapkát illeti: immár eldőlni látszik, hogy bevezetik, de egyelőre még vizsgálják, milyen verzió lenne a legcélravezetőbb. Úgy tűnik, hogy

a jelenleg kevés alternatívával rendelkező országok – köztük Magyarország – mentesülhetnek alóla.

A miniszterelnök Facebook-oldalán úgy fogalmazott: a legfontosabb kérdéseket sikerült hazánk számára megnyugtató módon lezárni. Mint írta: a bizottság energetikai javaslatai jelentették a legnagyobb veszélyt Magyarország számára, elfogadásukkal ugyanis azt kockáztatták volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások.

„Ezt a veszélyt ma sikeresen elhárítottuk. Nem maradtunk egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolnunk. Megállapodtunk abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne. Más szóval a gázársapka alól mentesítést kaptunk, így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását.

Megállapodtunk abban is, hogy ha lesz is közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarország számára. Ezáltal nekünk továbbra is nyitva marad minden beszerzési lehetőség. Ez fontos, mert csak akkor tudjuk leszorítani az energia árát hazánkban, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon.”

Ezáltal nekünk továbbra is nyitva marad minden beszerzési lehetőség. Ez fontos, mert csak akkor tudjuk leszorítani az energia árát hazánkban, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon.”

A miniszterelnök szerint hosszú csatán vannak túl, de sikerült megvédeni Magyarország érdekeit. Az EU-csúcs ma reggel kilenckor folytatódik.

Fotó: MTI/Európai Tanács/Dario Pignatelli

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. december 29. 12:36
Hazugság, az előterjesztés szerint nem volt mitől megvédeni a hazai piacot.
Namond
2022. december 29. 12:36
Dutch TTF Gas Nov '22 (TGX22) 115.750s -13.571 (-10.67%) 10/21/22 (ENDEX) 115.600 115.750 Quote Overview for Fri, Oct 21st, 2022 https://www.barchart.com/futures/quotes/TG 1 Orbán egy pánikoló "harcos". Az augusztusi 350-ről, 113-ra, azaz HARMADÁRA esett a TTF gázár. A hazai ár miért nem csökkent a harmadára?
Kovács Lajos Antal
2022. december 29. 12:36
Nem is értitek, amiről írtok! Putyin bejelentette: amelyik ország a gázár sapkát elfogdja, az nem kap gázt Oroszországtól! Honnan venne Magyarország gázt, ha csak Oroszországtól a csövön jön? Mások nem tudják fogadni a 3x -4x drágább, folyékony palagázt sem! Miért várakoznak Spanyolország kikötői elött a cseppfolyós gázt szállító hajók? Az a gáz naponta drágább lesz! Miért panaszkodik Makron az USA-nak a barátságról és a 4x-es gázárról? Miért szeretnétek fázni, éhezni, dühöngeni? Észnél vagytok?
minekkellregisztralni
2022. december 29. 12:36
Gázársapka mellett nincs gáz, hülye gyerek. Én is mondhatom, hogy 100 forintért veszem a kenyér kilóját, csak a boltos meg azt mondja, hogy akkora nincs kenyér nekem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!