A sötét felhők már gyűlnek, de még óriási a munkaerőhiány Magyarországon

2022. október 16. 13:10

Növekszik az álláskeresők száma, miközben a vállalatok már nem toboroznak olyan intenzíven – osztotta meg nyári tapasztalatait a legnagyobb magyar álláskereső portál. Csakhogy a gazdasági szereplők ebből még semmit nem éreznek, szerintük jelenleg is drasztikus a munkaerőhiány, nem véletlen, hogy pörög a külföldről toborzott munkaerő.

2022. október 16. 13:10
null

Idén nyáron a vállalatok visszavettek a toborzás intenzitásából – írja a Profession.hu saját adataira hivatkozva. (Közben a hivatalos, frissebb KSH mutatók sem jeleznek pozitív folyamatokat a jövőre nézve.)

A Profession-hu-nál mindenesetre hozzáteszik: ez még nem jelenti azt, hogy érzékelhető, markáns fordulat lenne a munkaerőpiacon. A legnagyobb magyar állásportál szerint ugyanakkor az idei nyári időszakban a tavalyihoz képest csökkentek a hirdetésszámok az oldalon, a munkakeresők pedig aktívabbak a munkaerőpiacon. Az álláskeresők emelkedő számát jelzi, hogy több munkavállaló regisztrált a Profession.hu oldalára 2022 nyarán, mint a tavalyi év azonos időszakában: 

idén júniusban 28 százalékkal, augusztusban pedig 38 százalékkal többen jegyezték be profiljaikat a portálon, 

mint 2021 ugyanezen hónapjaiban.  

Noha évtizedes trend, hogy az IT, a programozás területén folyik a legnagyobb harc a munkavállalókért, ezért ebben a szektorban a válságok alatt sem volt látható releváns visszaesés.Ennek ellenére – a tavalyi és az idei év első nyolc hónapját összehasonlítva – a legnagyobb csökkenést a hirdetésszámokban éppen ez a terület produkálta 13 százalékkal. Ezt a jog és jogi tanácsadás követi 1 százalékos csökkenéssel, majd az építőipar 1 százalékos emelkedéssel – írta  a Profession.hu. Azt sem rejtve véka alá, hogy az elmúlt két nyár során mért eredményeket összevetve még markánsabb visszaesés tapasztalható: az IT programozás és fejlesztés területén 28 százalékos, a közigazgatásban 24 százalékos, a jog és jogi tanácsadás területén pedig 18 százalékos fogyatkozás volt látható az álláshirdetések számában. Ezek mellett az SSC (Shared Service Center rövidítése, amelyet magyarul a multik szolgáltató központjaiként fordíthatunk – a szerk.). szektorban (17 százalék), az építőiparban (9 százalék), valamint az egészségügy és gyógyszeripar (4 százalék) kategóriában is látható már a csökkenés éves összehasonlításban.   

Messze még a trendforduló

A munkaerő-közvetítéssel foglalkozó WHC Csoport vezetője 2022 októberének elején még nem észleli a szektorban a fordulatot, azaz ugyanúgy nagy létszámú munkaerőigény van, és kevés a pályázó – mondja a Makronómnak Göltl Viktor. A WHC Csoport ügyvezetője szerint a gazdasági recesszió képét már hónapok óta realitásként festi le a média, amelynek gyökerét az energiaárak robbanásszerű növekedésében és az infláció elszabadulásában látják a gazdasági szakemberek. Ha igazuk lesz, akkor bekövetkezhet ugyan egy munkavállalói szempontból negatív fordulat a munkaerőpiacon,

de jelenleg tömeges elbocsátásokról még nem hallunk.

Az igazgató úgy látja, az álláshirdetések számának csökkenése mögött még nem a recesszió áll, sokkal inkább az lehetett az oka, hogy a hirdetők az elmúlt időszakban nem akartak online állásplatformokon költeni, hanem másképp oldották meg a toborzásaikat, vagy lecsökkent a fluktuáció,és nem kellett annyit újra hirdetni, esetleg lecsökkenhetett az üres állások száma. 

“2022 októberének elején a WHC még nem észleli a munkaerőpiaci fordulatot, azaz ugyanúgy nagy létszámú munkaerőigény van, és kevés a pályázó” – mondja a Makronómnak Göltl Viktor.

Tart még a munkaerőhiány, pörög a külföldi toborzás

A KSH legfrissebb adatai szerint a 2022. június–augusztusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 711 ezer főt tett ki, amely 52 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában

A hazai tartalékok viszont elfogytak, ahogy arra a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) közleményben hívta fel a figyelmet, a magyar gazdaság soha nem látott munkaerőhiánnyal küzd – ennek következtében a hazai cégek egyre nyitottabbak a külföldi munkavállalók alkalmazására. A sok betöltetlen pozíció nyilván hosszú távon ellentétes az ország érdekeivel, hiszen munkaerő nélkül a vállalatok nem képesek teljesíteni vállalásaikat. Ezért fontos tudatosítani, hogy a hazánkba érkező külföldiek segítenek fenntartani a stabilitást és a munkahelyek megmaradását.

Ezt érzékelte a kormány is, és a távoli, harmadik országból érkező külföldi munkavállalók foglalkoztatását mára kormányrendelet könnyíti meg. Idén augusztusban jelentették be, hogy már tizenhét Európai Unión kívüli országból toborozhatnak a hazai minősített HR-szolgáltatók a korábbi tizenöt helyett, ezeknek a harmadik országoknak az állampolgárait foglalkoztathatják Magyarországon a meghatározott hiányszakmákban speciális, egyszerűsített foglalkoztatási szabályok keretében. 

A WHC Csoport 2014 óta foglalkozik külföldi munkaerő foglalkoztatásával, kölcsönzésével. Először Ukrajnából, majd 2016-tól Szerbiából toboroz munkavállalókat. 2021 őszén hazánkban elsőként szerezte meg a minősített foglalkoztatói státuszt, így azóta már távoli országok munkaerőpiacáról is toboroznak Elsősorban Mongóliára, Kazahsztánra, a Fülöp-szigetekre és Indonéziára. Ezekben az országokban jellemző a külföldi munkavállalás, a munkavállalók motiváltak, lelkesek, precízek és megbízhatóak, emellett az angol vagy orosz nyelvtudás megléte is optimális – tudtuk meg a legnagyobb magyar tulajdonú HR-szolgáltatótól. 

A cégek 80 százaléka azonnal ajánlatot kér

Leginkább Indiában toborozzuk az általunk közvetített munkavállalókat, de van  kapcsolatrendszerünk Vietnámban, Kínában és a  Közel-Keleten is. Hogy hol érdemes meríteni, az függ a munkaköri leírástól, végzettségtől, munkavállalók számától. Egyes országokból jó szakembereket lehet toborozni, mert színvonalas a közoktatás, máshova inkább betanított munkásokért érdemes menni – mondja a Makronómnak Garai Bence, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Krew tulajdonosa. 

A cégvezető azt sem rejti véka alá, hogy meglepően erős az igény a munkaadók körében a külföldi munkaerő iránt,

akiket eddig megkerestek, nyolcvan százalékuk kért azonnal ajánlatot tőlük, és az sem riasztja el őket, hogy a munkaerő-közvetítés fejenkénti költsége „alsó hangon” 800-1100 euró között mozog. 

Ez nem meglepő, hiszen már az első negyedévben 87 ezer állás volt betöltetlen Magyarországon, ami 39 százalékkal magasabb érték, mint egy évvel korábban. 

Annyira nincs már szabad munkaerő, hogy az ár másodlagos szempont lett, hiszen a drágább munkavállalóval elvégeztetett munkát még be lehet árazni a piacon, ami az el nem végzett munkáról nem mondható el

 – mutat rá Garai Bence hozzátéve, hacsak egy nagyon durva válság nem forgatja fel a munkaerőpiacot, akkor továbbra is azok a cégek tudnak versenyképesek maradni, ahol megbízható és megfizethető munkaerővel rendelkeznek. 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. október 18. 09:52
Csak nem? A haderő fejlesztéshez is külföldön toboroznak?
Czápa
2022. október 18. 09:52
A válság mibenlétéről egy adat: az IMF szerint, idén 5,7, jövőre 1,8% bővülés várható. De nagy válság.
ThuleanPerspective
2022. október 18. 09:52
Ország fele adócsaló, őket nem fogja érinteni a válság
teklapavle
2022. október 18. 09:52
Hahó Viktor, kisvasutak helyett, az oligarchák zsebtömése helyett normális gazdaságot kellett volna építeni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!