Egy pici lárva mentheti meg a műanyagba fulladó bolygót

2022. október 09. 09:12

A viaszmoly lárvájának nyála könnyedén és gyorsan kivégzi az amúgy nehezen bomló polietilént.

2022. október 09. 09:12
null

A műanyagszennyezés – mint ismert – óriási probléma elé állítja a világot. A műanyag alapesetben nehezen lebontható polimerekből készül, és ráadásul olyan adalékanyagokat tartalmaz, amelyek növelik a tartósságát .Ennek hátulütője, hogy évtizedekig vagy akár évszázadokig sem bomlik le. 

Óvatos becslések szerint évente közel 350 millió tonna műanyaghulladékkal terítjük be a bolygót, de kevesebb, mint 9 százalékot hasznosítunk újra.

Csak az óceánokba évente 8 millió tonna nagy méretű műanyag és 1,5 millió tonna mikroműanyag kerül. Utóbbiak mindenhol megtalálhatók, az esőerdőktől a csapvízig, így már nem csak súlyosan környezetszennyezőek, de az egészségre is kifejezetten ártalmasak.
 
A zéró műanyaghulladék-kibocsátásra léteznek tervek, ám a megvalósítás elég köhögősen megy. Egy régi-új kutatás most olyan alternatív megoldást kínál, amely biológiailag képes lebontani a plasztikszemcséket. A problémamegoldó nem más, mint a viaszmoly apró lárvája. Ez a moly alapvetőként kártevőként ismert, mivel a méhkaptárakban fészkeli be magát, és annak viaszával táplálkozik – és pontosan ez vezetett a hihetetlen felfedezéshez. 

Federica Bertocchini, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács molekuláris biológusa méhészkedéssel is foglalkozik, éppen így jött rá véletlenül, mire képesek a lárvák. 2017-ben egy napon a viaszmoly által károsodott lépeket egy műanyag zacskóba tette, hogy ne érintkezzenek a kaptár többi részével. Pár nappal később meglepődve vette észre, hogy a zacskó csupa lyuk, a lárvák pedig meglógtak belőle. Ez a felfedezés indított el egy olyan kutatási folyamatot, amely még napjainkban is tart – egyre pozitívabb eredményekkel. 

A kutatók rájöttek, hogy a férgek nyálában lévő két enzim könnyedén (előkezelés nélkül és szobahőmérsékleten) lebontja a globális műanyagszennyezés legfőbb terroristáját, a polietilént.

Hogyan? A műanyag lebomlásához az kell, hogy oxigén hatoljon a molekulájába. A lárvák nyálában lévő enzim ezt órák alatt végzi el, ez pedig áttörést jelenthet a műanyagszennyezés elleni küzdelemben, mégpedig úgy, hogy a hulladékot tisztán, kontrollált körülmények között semmisíthetik meg, mindenféle károsanyag-kibocsátás nélkül.

A projekt jelenleg már a gyakorlati kivitelezés kérdéseinél jár. A megoldás természetesen nem az, hogy óriási seregben ráengedik a lárvákat a felhalmozott hulladékra, hanem az, hogy az enzimeket szintetikus úton tudják előállítani, amelyet aztán az ipari méretektől egészen spray-változatig tudnak hasznosítani. Amennyiben sikerül végleges formát adni az ötletnek, a világ olyan találmányt kap a kezébe, ami alsó hangon is minimum Nobelt érdemel. 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
triacus
2022. október 13. 15:20
Ez egy alapkutatás: van egy jelenség - a nagy viaszmoly hernyója kilyukasztja a PE-zacskót - aminek az okát kutatjuk - oké, van szájszerve, de az nem olyan erős, tehát a nyál is besegít - amely oknak van egy távlati gyakorlati lehetősége - hogy lesz belőle valami az a jövő zenéje (mint a CERN nagy hadronütköztetőjének).
triacus
2022. október 12. 18:39
"Mi más feladata lehet a moly életében ennek a "szerszámnak"?" Gondolj csak bele: mit eszik ez a nagy viaszmoly, és annak a hernyója? "A méhkaptárak kártékony élősködője: egyetlen tápláléka a méhviasz." Gyanítom ez a két - Ceres és Demetra névre hallgató - enzim a méhviasz (https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9hviasz ) hosszú szénláncú alkotóelemeit is oldja. Mint az emberi nyálban az alfa-amiláz a keményítőt.
triacus
2022. október 11. 14:40
A viaszmoly lárvájának nyálában levő enzimek szétbontják kisebb szénláncú alkotórészekre - 2022. október 10. 11:37-kor kelt hozzászólásomban (https://bit.ly/3ROWFBQ ) már belinkeltem a cikk alapjául szolgáló tanulmányt, ami tartalmazza, hogy mire bontódik le.
brekker
2022. október 11. 13:49
A férgek is Isten teremtményei, valami hasznuk nekik is kell legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!