Berobbantja a hiperszonikus rakétaprogramot az Egyesült Államok

2022. szeptember 26. 17:17

A világ egyik legnagyobb fegyvergyártója, a Raytheon köthette a zsíros, 1 milliárd dolláros üzletet.

2022. szeptember 26. 17:17
null

Nem sok területen előzik meg az oroszok az USA-t, de a hiperszonikus fegyverek fejlesztésében speciel sokkal, de sokkal jobban állnak. Nem véletlen, hogy Medvegyev, volt orosz elnök, jelenleg a Biztonsági Tanács elnökhelyettese éppen ezekkel riogat napok óta, hogy elhallgattassa azokat, akik szerinte csak károgni tudnak. 

A Pentagon természetesen évek óta dolgozik saját hiperszonikus fegyverein, de a háború kitöréséig nem igazán gyorsítottak a programon, amelybe a kudarcok is bőven belefértek. A legutóbbi hír az volt, hogy csúcstechnológiás léggömböket vetnek be az orosz hiperszonikus fegyverek ellen.

Most változott a helyzet, mind a Biden-kormányzatnak, mind a fegyvergyártóknak fontossá vált a hiperszonikus fegyverek kérdése. Utóbbiak természetesen öldöklő harcot vívtak egymással, hogy kié legyen a zsíros falat, a harcból végül a Javelin és a Stinger-rendszerek gyártója került ki győztesen. A Pentagon néhány napja jelentette be, hogy

985 millió dolláros szerződést kínált a Raytheon vállalatnak egy hiperszonikus cirkálórakéta kifejlesztéséért:

a cég ezzel a Boeinget és a Lockheed Martint utasította maga mögé. (Utóbbi foglalkozott egyébként az AGM-183A típusú rakéta igen döcögősen haladó fejlesztésével.)

A hiperszonikus rakétáknál egy dolog számít igazán: a sebesség. Ahogy Medvegyev burkoltan célzott rá: az a fél győz, amelyik rakétája hamarabb célba ér. Márpedig az oroszok ezen a téren valóban jól állnak. A hiperszonikus sebesség a hangsebesség ötszörösénél, azaz 6000 km/óra fölött kezdődik, a beszámolók szerint az orosz Avantgard-rendszer ennél sokkal durvább, ugyanis

a hangsebesség huszonhétszeresével képes a célba csapódni – akár nukleáris fejjel felszerelve is. 

A Raytheonnak igyekezni kell az újgenerációs eszközzel, de egy hiperszonikus fegyver prototípusának kifejlesztése sok évnyi munkába (és még több dollárba) kerül. A Pentagon jelenlegi számításai szerint az új technika 2027-re lesz alkalmazható állapotban. 

Fotó: Raytheon Technologies
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
123321
2022. november 10. 14:20
átkozott tömegyilkos terrorista állam.
egonlerch
2022. október 03. 19:21
Már berobbant! Biden bemutatta a fogadáson a hercegnőnek.
AntiSorosWeapon
2022. október 03. 19:21
Úgye tudjuk kik állnak emögött, az amerikai hadiipar vette rá az oroszokat a fejlesztésre, hogy zsíros állami megrendeleseket kapjanak :D
Laikustestver
2022. szeptember 28. 09:03
...be mi?... van az a pénz,de ez nem így működik...sok időbe tellik...és kéne hozzá szakember is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!