A gyengülő euró elvezethet Európa széteséséhez?

2022. augusztus 25. 10:23

Az euró ismét gyengébb lett a dollárral szemben: ilyen gyenge értéket az elmúlt 20 évben egyszer sem láthattunk. Viszont most a dollár a többi valutával szemben is erősödik. A folyamatokat erősíti az eurózóna recessziójától való félelem, illetve az amerikai Fed kamatemelési politikája is.

2022. augusztus 25. 10:23
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Nem volt ilyen alacsony szinten az euró 2002 óta. A leggyengébb értékkel 2000-ben bírt, amikor 85 dollárcent alá esett. Ezután a valuta felértékelődött, és átlagosan 1,30 dollár felett volt az árfolyama a dollárhoz viszonyítva, még a globális pénzügyi válság és az azt követő euróövezeti adósságválság idején is. Akkoriban a vállalkozások és a politikusok panaszkodtak, hogy az erősödés árt az exportnak és a gazdaságnak.

Egy hónapon belül ez a második alkalom, hogy az euró a dollárral szembeni paritás alá esett. 

Az egységes európai fizetőeszköz eurónkénti árfolyama július 14-én rövid időre 0,9952 dollárra esett be. Akkor, amikor Mario Draghi olasz miniszterelnök felajánlotta lemondását, illetve amikor a kereskedők a Fed rendkívüli kamatemelését várták. 

Augusztus 22-én egy százalékot veszített, 0,9934 dollárra, majd másnap reggelre tovább esett, a júliusi csökkenésnél is alacsonyabb szintre. Éves szinten 15 százalékos értékcsökkenésnek vagyunk tanúi, ami szintén 20 éves rekord.

Sokan fel is teszik az ikonikus kérdést: vajon a paritás lesz az európai közös valuta új plafonja, mint a svájci frank esetében?

A hangulat változása

Úgy tűnik, a piacok abban bíznak, hogy a központi bankárok e heti Jackson Hole-i éves találkozóján a dollárnak kedvező nyilatkozatok hangzanak majd el. Az amerikai kamatemelések folytatásának feltételezése szintén segíti.

Az amerikai valuta rövid időn belül közel 2,4 százalékot szerzett vissza, amit az előző hetekben veszített el az euróval szemben, az euró pedig rövid szünet után ismét hatalmas rohamot szenvedett. A hangulatváltozás egy olyan időszakban következett be, amikor a kereskedők aggódnak az Európába irányuló orosz gázszállítások elhúzódó zavara miatt, ami recesszióba taszíthatja a régiót, miközben helyenként felpörgetheti az amúgy is magas inflációt. Így most az óceán túloldaláról érkező valuta a biztonságos menedék szerepét tölti be.

Euró/USD árfolyam alakulása az elmúlt évben

 

Pesszimizmus

Eközben idén nyáron a fedezeti alapok csak kismértékben növelték az euró hanyatlására tett spekulatív fogadásaikat. Néhányuknál azonban olyan mély a pesszimizmus, amilyenre a 2011-es és 2012-es euróövezeti válság óta nem volt példa.

Az EDL Capital befektetési cég szerint az euró 0,80 dollárra eshet.

A Bloomberg a befektetőknek címzett levélben már egyenesen arról ír, hogy

Európa egy olyan katasztrófa szélén áll, amely széteséséhez vezethet.

Nincs közös kincstár, és Európa fenntartásának költségei magasak. Emellett attól is tartanak, hogy a súlyos problémák miatt Németország kevésbé lesz együttműködő a közösség más országaival. 

Európa vezető gazdasága nagy strukturális probléma előtt áll. Az energiaválság arra kényszeríti Németországot, hogy újraértékelje a hosszú távú ipari modelljét. Azt a modellt, amely az olcsó energia importjára, a globalizáció előnyeinek kihasználására, értéknövelésre és termékek exportálására épít. 

Még a nagy nemzetközi bankok sem optimisták. A Morgan Stanley várakozásai szerint az euró árfolyama ebben a negyedévben 0,97 dollárra esik, amire a 2000-es évek eleje óta nem volt példa. A Nomura International japán pénzintézet szeptember végére 0,975 dollárt jósol, ami akár 0,95 dollárra vagy még lejjebb is eshet.

Az elemzők sem látják a javulás lehetőségét. Az eurózóna sokkal nagyobb recesszióval néz szembe, mint a tengerentúlon, ami korlátozza az Európai Központi Bank azon képességét, hogy olyan gyorsan emelje a kamatokat, mint a Fed. Jelentős mozgástér maradt az euró gyengülésére. A magas infláció, az emelkedő energiaárak és a lassuló gazdasági növekedés a paritás alá történő mélyebb zuhanást vetíti elő. 

A reálgazdaságra gyakorolt hatás

Mit jelentenek ezek a fejlemények a közös valutát használó országok gazdaságai számára?

Az erős dollárral az USA-ból importált áruk, de különösen a különböző, általában dollárban árazott áruk fognak drágulni . 

Jó példa erre az olaj. Az import drágulni fog, ami az átlagfogyasztó számára magasabb árakat jelent, például az importált fogyasztási cikkek esetében, de valószínűleg az üzemanyagárak is emelkedni fognak, mivel az Európába importált olaj és az abból készült termékek árát általában dollárban határozzák meg. Míg amerikai valutában az olaj valamivel több mint 30 százalékkal drágult a tavalyi év végéhez képest, addig euróban közel 50 százalékkal. 

Ezzel szemben az árfolyam alakulásának lehetnek pozitív aspektusai is.

Az euró gyengülése olcsóbbá teszi az áruk exportját,

és így segítheti az euróövezet gazdaságait abban, hogy versenyezzenek az amerikai és ázsiai cégekkel. Ezzel az üzleti szektor magasabb profitot tud termelni, amivel magasabb adóbevételeket biztosíthat a kormányok számára, fenntartja a foglalkoztatást és a háztartások jövedelmét. 

Egy olyan társaságnál, mint az Airbus, amely dollárban értékesíti a repülőgépei és euróban könyveli el a bevételt, a Bloomberg számításai szerint az euró-dollár árfolyam 1 centes ingadozása 130 millió euróval érintheti az éves nyereséget.

Az Unilever 1,3 milliárd eurós árfolyamnyereséget ért el az első félévben, amihez hozzájárult az amerikai dollár, a brazil reál és az indiai rúpia euróval szembeni erősödése. Ez több mint kétszerese volt az egy évvel korábbi hasznának.

Viszont a költségekre gyakorolt hatások leronthatják az árfolyamnyereséget, különösen, ha az azokat dollárban kell kifizetni.

De nem csak a vállalkozások lehetnek a nyertesei az alacsony árfolyamnak. 

Azoknak is van okuk a mosolyra, akik amerikai devizás értékpapírokat tartanak a portfóliójukban.

A gyenge euró pozitív hatással van azokra a befektetőkre, akik a dollárpiacokon helyezték el pénzüket. 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trash5
2022. augusztus 29. 00:16
Persze a szakadék felé rohanó nyugat. Mi pedig szerencsére most is egy lépéssel előttük járunk :D Elvégre nálunk szarabb a helyzet, a forint rosszabbul járt mint az euro.
Nesze
2022. augusztus 27. 00:56
A gyengülő forint elvezethet Magyarország széteséséhez?
madar299
2022. augusztus 26. 23:18
Ali Baba és a 40 rabló is csak addig maradt egyben amíg volt konc vagyis volt mit szétosztani. Befizetni senki sem akar , ha elfogy a manna , elfogy a kohézió is, aztán ki merre lát.
Sandokan74
2022. augusztus 26. 21:13
Gyengül az euró... ez volt a cél nem????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!