Összeomlott Srí Lanka gazdasága – nyilatkozta a miniszterelnökük

2022. július 01. 08:10

Srí Lanka helyzete továbbra sem javul. A szigetország legnagyobb recessziójával néz szembe: infláció, üzemanyag- és élelmiszerhiány, energiaválság, orosz-ukrán háború, kimerült tartalékok, tiltakozások. A srí lankai miniszterelnök sem nyugtatta meg a kedélyeket, hiszen egészen konkrétan kijelentette, hogy a gazdaság összeomlott, ami csak olaj a tűzre.

2022. július 01. 08:10
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet szakértőjének írása a Makronómon.

Egyre mélyül a recesszió

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a szigetország 1948 óta független, de ehhez hasonló gazdasági problémákkal még eddig nem találta szembe magát. Ezeket a problémákat pedig nem lehet csupán az orosz invázió hatásainak betudni, sőt: a háború csak kisebb részben okozója ezeknek a problémáknak. A fő problémát a kormány idézte elő – felelőtlen gazdaságpolitikájával.

Srí Lanka miniszterelnöke Ranil Wickremesinghe minden erejével próbál úrrá lenni a gazdasági krízishelyzeten, ami nem könnyű, hiszen az országban párhuzamosan érvényesül több probléma. Újjá kellene éleszteni a nemzetgazdaságot, megoldást kellene találni a devizatartalékok kimerülésére és az alapvető cikkek hiányára. A miniszterelnök azzal borzolta tovább a kedélyeket, hogy kijelentette: az üzemanyag-, gáz-, áram- és élelmiszerhiány „csak” a kisebbik probléma, mert a gazdaság egésze romokban van és az összeomlás szélén áll. Ennek kezelése kimerült devizatartalékkal igen nehéz.

Nemzetközi segítségnyújtás

Ehhez azért folyamodtak, hogy kialakítsanak egy általános konszenzust a hitelezési folyamatok vonatkozásában, hiszen minden országnak van saját hitelnyújtási rendszere. Mivel az utóbbi időszakban konfrontálódott a szigetország a szóban forgó államokkal, ezért első lépésként igyekeznek a baráti kapcsolatokat helyreállítani.

Srí Lanka az Amerikai Egyesült Államoktól is kért segítséget, és az Amerikai Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának képviselői el is látogattak a szigetországba.

Az ausztráloknál a szigetország eredményt ért el, hiszen 50 millió dolláros fejlesztési támogatási csomagot nyújt Ausztrália. De India is nyújt egy 4 milliárd dolláros hitelkeretet, ami felett további hitelnyújtást kért a szigetország.

Az IMF-el is tárgyalt Srí Lanka, amely során némileg előrehaladtak: megvan az esély egy hivatalos megállapodásra július végéig, csak kérdés, hogy addig kihúzza-e a szigetország. Az IMF-el való megegyezés azt jelentené, hogy ismét lesz egyfajta bizalom a szigetország iránt a többi ország részéről, így pedig képesek lesznek arra, hogy más országokból hiteltámogatást és alacsony kamatozású hiteleket vegyenek fel.

Az üzemanyaghiánnyal viszont egyre nagyobb problémáik vannak. A Ceylon Petroleum Corporationnek 700 millió dollár adóssága van, éppen ezért nincs olyan ország, sem szervezet, amelytől képesek lennének üzemanyagot beszerezni.

Srí Lanka Kínánál próbálkozott azzal, hogy módosítsa a tavaly aláírt 1,5 milliárd dolláros jüan alapú csereügylet feltételeit. Ez előírja azt, hogy az alap csak abban az esetben használható fel, amennyiben a szigetországnak 3 hónapig elegendő devizatartaléka van. Az elmúlt 2 évet tekintve viszont 70 százalékkal zuhantak a devizatartalékok, és továbbra sem képesek a külföldi adósság törlesztésére, így lényegében az ország a csőd szélén áll.

Mivel Srí Lanka 51 milliárd dolláros külső adósságának 10 százaléka tartozik Kínához,

így segítséget kértek, hogy átstruktúrálhassák az adósságállományt.

Tüntetések, zavargások is nehezítik a szigetország mindennapjait

A lakosság is érzi a bizonytalan kilátásokat és a gazdasági válságot a mindennapokban, így nincs mit csodálkozni azon, hogy utcára vonultak, mondván, hogy a kormány rosszul kezeli a gazdasági válságot. A válság emberek millióit kényszerítette életmentő segélyre, alapvető gyógyszerek hiányoznak a gyógyszertárakból, és az áramszünetek is veszélyeztetik az egészségügyi ellátórendszer optimális működését.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete látva a problémákat erre reflektálva egy világméretű felhívást tett közzé arra vonatkozóan, hogy idén június és szeptember között 42,7 milliárd dollár értékű segélyt nyújtson annak az 1,7 millió embernek, akiknek a megélhetése, valamint élelmiszerbiztonsága kritikus helyzetbe került a szigetországban.

Borítókép: MTI/ AP/ Eranga Dzsajavardena

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2022. július 01. 23:05
Akkor most Srí Lanka már nem sír, ha nem zokog...
Akitlosz
2022. július 01. 23:05
Oroszország simán ellátja Sri Lankát olajjal, gabonával, meg amivel csak kell. HA fizet érte. Ez nem külső probléma begyűrűzése, Sri Lanka cseszte el. Túlszaporodott. Nem tud annyit exportálni, amennyi importra ekkora lakosságnak szüksége van.
nempolitizálok
2022. július 01. 23:05
Az EU úgy döntött, inkább az ukránokat áldozza be, további egymilliiárd euróból. Miközben majd meg szakadnak a libsik a humánumtól. Sri lanka miniszterelnöke helyében elrendelném, hogy mindenki vallja magát buzinak., vagy ellenkező neműnek. Talán akkor megenyhül a kérges libernyák szív.
Akitlosz
2022. július 01. 19:16
Hitelt adni nem érdemes Sri Lankának. Már az eddigi hiteleit sem tudja törleszteni. Az újabbakat sem fogja tudni. Miből tudná?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!