A márciusi ipari teljesítmény megfelel a várakozásoknak

2023. május 05. 12:47

Az ipar teljesítménye márciusban a várakozásoknak megfelelően alakult: az ágazat termelése havi szinten stagnált, míg éves szinten 4,1 százalékkal csökkent – derült ki a KSH reggeli gyorstájékoztatójából. Számot adtak a kiskereskedelmi üzletek forgalmáról is, amely éves szinten 13,1 százalékkal csökkent. Az előző év magas bázisához viszonyítva ez nem annyira rossz teljesítmény, a 2015-ös év volumenindexe alapján pedig jól értékelhető eredmény.

2023. május 05. 12:47
null

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza

a Makronóm Intézet vezető közgazdásza

Ipari teljesítmény

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint márciusban a várakozásoknak megfelelően alakult az ipar teljesítménye. Ez azt jelenti, hogy az első negyedévben az ipar egyértelműen lefelé húzta a gazdasági teljesítményt, hiszen a számtalan beruházási és támogatási program ellenére is mérséklődött a teljesítmény a negyedév mindhárom hónapjában. Mindez már azt is előre vetíti, hogy az első negyedéves GDP-adat kedvezőtlen lesz, és mind éves, mind negyedéves alapon visszaesés várható.
Regős Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az ágazat teljesítménye annak ellenére csökkent, hogy a rendelésállomány az előző hónap végén még kismértékben, előtte pedig jelentősebben az egy évvel korábbi szintje felett alakult. Így a visszaesést a magas energiaárak miatti alacsonyabb versenyképesség, költségoptimalizálás magyarázhatta. Az ágazat teljesítményét ugyanakkor a gyenge bázisidőszaki adattal rendelkező járműgyártás felfelé húzta, azonban ez sem tudta kompenzálni az ágazatok nagy részének termeléscsökkenését. Pozitív jelenségként megemlíthető, hogy a növekedést elérő ágazatok közül a KSH még kiemeli a villamos berendezések gyártása ágazatot, azaz legalább ezen ágazatban látszik a beruházások termőre fordulása. Regős Gábor kommentárjában beszámolt a Makronóm Intézet várakozásairól, miszerint a következő hónapokban az ipar teljesítménye még éves alapon mérséklődhet, azonban a külső kereslet növekedésével és a beruházások termőre fordulásával javulhat a kép. Éves szinten a gazdaság akkor tudja elkerülni a recessziót, ha az ipar teljesítménye kedvezőbbé válik.

1. ábra

Forrás: KSH, 2023.05.05.

Kiskereskedelmi üzletek forgalma

A kiskereskedelem forgalmának volumene 2023. Márciusban – jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 12,6, naptárhatástól megtisztítva 13,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tette közzé a KSH.
Regős Gábor szerint a visszaesés jelentős, de nem váratlan: a bázisidőszaki adat kiemelkedően erős volt, ekkor 17,1 százalékkal nőtt a forgalom a magas béremelkedések és a kormányzati transzferek (például a fegyverpénz, az szja-visszatérítés) miatt. Ezzel szemben most a keresetek reálértéke csökkent, és a tavalyi transzferek sem ismétlődtek meg, így a háztartások reálértéken jóval kevesebből gazdálkodhattak.
Kedvező hírnek nevezte ugyanakkor, hogy havi szinten már 0,8 százalékos növekedés látszik a forgalomban, azaz a visszaesés a magas bázisok eltűnésével és a reálkeresetek növekedésével előbb-utóbb el fog tűnni. Márciusban mindhárom fő bolttípus forgalma esett, azon belül is legjelentősebben az üzemanyag-forgalom, 29,3 százalékkal, amelyet Regős azzal magyaráz, hogy a bázisidőszakban még érvényben volt az ársapka, amely felfelé pumpálta a keresletet. Az üzemanyag-forgalomban a hazai hozzáadott érték aránya viszonylag alacsony, így a GDP alakulására talán ez van a fő termékcsoportok közül a legkisebb hatással.
Az élelmiszerek és a nem-élelmiszerek esetében ennél kisebb, bár így is jelentős, 10,3, illetve 9,6 százalék a visszaesés. Az élelmiszerek forgalmának csökkenése a termékcsoport kiemelkedő drágulásával magyarázható, míg a nem-élelmiszer üzleteknél a nem alapvető, illetve nagyobb értékű vásárlások elhalasztása, valamint a lefelé vásárlás jelent meg. Az előbbit mutatja az iparcikkek forgalmának 12, illetve a műszaki cikkek forgalmának 21 százalékos visszaesése, míg az utóbbit a használtcikkek 11 százalékos forgalombővülése.
Regős Gábor véleménye szerint a mai adatnak megfelelően tehát a fogyasztás az első negyedévben lefelé húzhatta a gazdasági teljesítményt, és a következő hónapokban a magas bázis és a reálkeresetek csökkenése miatt ez így is marad. A kiskereskedelmi forgalom az év második felében kezdhet növekedni (bár az üzemanyag-forgalom jelentette magas bázis ezt gátolhatja), ennek azonban feltétele az infláció érdemi csökkenése, amelyet ugyanakkor a kereslet visszaesése maga is elősegít.

2. ábra

Forrás: KSH, 2023.05.05.

2023 márciusában az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1511 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Címlapfotó:123

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2023. május 06. 07:00
Hatalmas teher a kamatkiadások megugrása. 2023-ban 3500 milliárd forintos kamatkiadást jelent !!! Hosszútávon is jelentős terhet jelent majd a kamatkiadás. A becslések szerint tavaly a GDP 2,8 százaléka volt ez eredményszemléletben, ez 2023-ban 3,8 százalékra ugrik, majd 2024-ben még kicsit emelkedik 4,1 százalékra. (Elfogadva a konvergencia program számaiból következő nominális GDP-adatot, ez mintegy 3500 milliárd forintos kamatkiadást jelent.) Orbánék a néptől vonják el az állami pénzeket. Erről szól a pápa látogatás, a szélsőjobboldali CPAC, mindenkit lekomcsiznak és a gátlástalanul támadásuk. Ne vegye észre a nép, mit tesznek 2023-2024-ben. Bajban van NAGYON a költségvetés. https://scontent.fbud4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/344751083_187345720889266_4078289700528309645_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=HhW3CrIRxxEAX-0JBnc&_nc_oc=AQlQUsnZYVf74JQgV_bhtcDf_tFuBuxpzuwW123mgwBj9hB2MVTRuvPJtxLVtSm6PJAHbI3istCv3PQ1wxHvRFlQ&_nc_ht=scontent.fbud4-1.fna&oh=00_AfD0pHoUOWWFuJoD5IppV6sycCYDY5cVyJ41-hez2zgsSw&oe=645B2184
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!