Srí Lanka helyzete intő példa lehet az ázsiai országok számára

2022. július 25. 11:23

Srí Lanka története legmélyebb gazdasági recessziójával néz szembe jelenleg. A szigetországban év eleje óta feszült a hangulat. Srí Lanka példája ugyanakkor figyelmeztetés más ázsiai országoknak.

2022. július 25. 11:23
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet szakértőjének írása a Makronómon.

Srí Lanka helyzete egyre aggasztóbb: a mély gazdasági válság tiltakozásokat váltott ki, amelyek hatására az elnök távozott az országból, majd lemondott. Srí Lanka példája egyfajta figyelmeztetés is a magas adósságszint miatt korlátozott politikai mozgástérrel rendelkező országok számára. A fejlődő gazdaságok összességében négy hónapon keresztül folyamatos tőkekiáramlást tapasztaltak, ami veszélybe sodorta a fejlett gazdaságokhoz való minél gyorsabb felzárkózásukat.

A srí lankai példa

Srí Lanka helyzete azért is egyedi, mert olyan döntő fontosságú importtermékekért kell küzdenie a 22 milliós szigetországnak, mint az élelmiszer, az üzemanyag vagy a gyógyszerek. Ha az előző év azonos időszakát vesszük figyelembe, akkor elmondhatjuk, hogy a szigetországban az infláció 50 százalékkal magasabb, az élelmiszerek ára pedig mintegy 80 százalékkal. Emellett a srí lankai rúpia az idei évben drasztikusan zuhant nem csak a dollárral, de a többi jelentős globális valutával szemben is.

A menekülésre és lemondásra kényszerült srí lankai elnök, Gotabaya Rajapaksa elhibázott politikája a fő okozója annak, hogy a szigetország ilyen állapotba került, amit tovább súlyosbított a pandémia. Az évek alatt a szigetország óriási adósságállományt halmozott fel, amelyet júniusig képes volt finanszírozni. Júniusban viszont az első ország lett az ázsiai csendes-óceáni térség vonatkozásában, amely 20 év után nem volt képes teljesíteni a külföldi adósságát.

A helyzet orvoslására a szigetország tisztviselői ugyan tárgyalásokba kezdtek az IMF-el egy 3 milliárd dolláros mentőcsomagról, viszont ezek az időközben kirobbant politikai káosz közepette megszakadtak. Ezek a folyamatok a régió több más országa számára is figyelmeztetésként szolgálnak, hiszen a régióban több olyan ország van, amelyek gazdaságát szintén érintik a növekvő inflációs hatások, a jegybankok kamatemelései, a valuták leértékelődése, a magas adósságszint és a devizatartalékok csökkenése.

A térség fejlődő gazdaságainak döntően Kína a hitelezője, így a sorsukra is képes hatást gyakorolni, viszont nem teljesen tiszták a kínai hitelezési feltételek, illetve a szándék sem az adósságok alakítását illetően. Ezen keresztül Kínának döntő felelőssége van abban, hogy olyan drága infrastrukturális projekteket ösztönöz és támogat, amelyek nem hoztak gazdasági megtérülést.

A kínai támogatás Srí Lanka vonatkozásában az eddig regnáló Rajapaksa családnak és politikájuk számára érkezett. Ennek a politikának a kudarcai vezettek a gazdasági összeomláshoz. A szigetország mindaddig nem lesz képes kikeveredni  ebből a mély recesszióból, amíg nem következnek be gyökeres, alapvető alkotmányos változások, és nem teremtődik meg egy az eddiginél demokratikusabb politikai kultúra.

Az igazán aggasztó jelenség viszont az, hogy a térség több országa is– Laosz, Pakisztán, Maldív-szigetek, Banglades – a jelek szerint a szigetországhoz hasonló irányba tart.

Laosz

Laosz egy szocialista délkelet-ázsiai állam nagyjából 7,5 milliárd lakossal, tengerpart nélkül.  A problémát számukra az jelenti, hogy több hónapja nem teljesíti a külföldi befizetéseit – mint tette azt Srí Lanka korábban. Az orosz invázió megindítása óta az ország üzemanyag-ellátása kritikus helyzetbe került a megemelkedő olajárak miatt, de az invázió a több millió tonnányi ukrán kikötőben rekedt gabona miatt az élelmiszerek árát is drasztikusan megemelte. Ez Laosz vonatkozásában azért sokkal súlyosabb, mint például a fejlettebb országokban, mert lakosságának mintegy 1/3-a él szegénységben, a létminimum alatt.

A laoszi média ezeket az aggodalmakat felerősítette, mikor az üzemanyagért várakozók kígyózó sorairól számoltak be, valamint arról, hogy több háztartás nem képes fizetni a számláit.

Az üzemanyagárak emelkedése óta Laosz lakossága thaiföldi Nong Khaiba és Thaiföld más pontjaira járnak át rendszeresen üzemanyagért az országukban tapasztalható üzemanyaghiány miatt. Ez a trend különösen PTT márkájú benzinkutaknál figyelhető meg a Nong Khaiból Vinatiane-ba vezető elkerülő úton. Thaiföld hivatalos fizetőeszköze a bát (THB). A PTT Nong Khai benzinkutak literenként nagyjából 51,91 THB-t kérnek a prémium benzinért, 44,50 THB-t a normál benzinért és 32,59 THB-ta dízelért, ami így fényévekkel olcsóbb, mintha Laoszban tankolnának.

Ez a számok szintjén: Laoszban a kip a hivatalos fizetőeszköz (LAK). A laoszi prémium benzin 23.770 LAK, ami átváltva 59 THB, a normál benzin 18.570 LAK átváltva 46 THB és a dízel 18.160 LAK átváltva 45 THB. Ezeket összevetve a laosziak számára sokkal inkább megéri tankolni Thaiföldön: a prémium benzint 59 THB helyett 51,91 THB-ért, a normál benzint 46 THB helyett 44,50 THB-ért, a dízelt pedig 45 THB helyett megkapják 32,59 THB-ért. Ezt nevezhetjük egyfajta üzemanyag-turizmusnak, ami egy időszakban Magyarországon is jellemző volt. Ez Laoszban mindaddig fenn fog maradni, amíg tart az üzemanyag-válság a szocialista országban. Ez a fajta „turizmus” zavartalanul képes működni, hiszen Vientián – Laosz fővárosa – csupán 20 kilométerre van Thaiföld Non Khai tartományától, amely bővelkedik üzemanyagban, így globális áremelkedés ellenére az árak is valamivel alacsonyabbak.

Laosz fizetőeszköze a kip drasztikus mértékben esett, és az előrejelzések alapján az idei évben összességében több mint harmadával fog esni az amerikai dollárhoz viszonyítva. Ez nem csak laoszi sajátosság: mivel a jegybankok világszerte szigorításba kezdtek – így a FED is – emelkedtek a kamatlábak. Az Amerikai Egyesült Államokban az emelkedő kamatlábak erősítették a dollár pozícióját.

Általános szabály, hogy a dolláralapú világrendben, mikor erősödik a dollár, akkor minden más globális és helyi valuta gyengül, aminek adósságtehernövelő és importdrágító hatása van. Laosz már a kamatemelés előtt is súlyosan el volt adósodva, így most fokozottan küzd a kölcsönök és az import fizetésével (pl. üzemanyag). Sokatmondóak e tekintetben a Világbank adatai: Laosz decemberben 1,3 milliárd dollár tartalékkal rendelkezett. Ez azért probléma, mert az ország összes külső adósságkötelezettsége 2025-ig nagyságrendileg ugyanekkora, ami körülbelül Laosz teljes hazai bevételének 50 százaléka.

Mindezeknek köszönhető, hogy a Moody’s Investor Services júniusban leminősítette a délkelet-ázsiai szocialista köztársaságot a magas kockázatú adósság kategóriájába. A két szocialista állam – Kína 1949 óta és Laosz 1975-től – egymásra talált: Kína hatalmas összegeket kölcsönzött Laosz számára az elmúlt években több nagy projekt finanszírozására (pl. vízerőmű, vasúthálózat). A számok árulkodóak: csak a tavalyi évet vizsgálva 813 projektet hajtott végre Kína, ami összességében nagyjából 16 milliárd dollárnak felel meg.

A Világbank adatai azt is elárulják, hogy Laosz államadóssága 2021-ben a GDP 88 százalékát tette ki, amely adósság nagyjából fele Kína felé állt fenn. A gazdasági helyzet súlyosbodásához végeredményben a rossz gazdálkodás járult hozzá, amelyért többnyire a Laoszban működő egyetlen párt, a Laoszi Népi Forradalmi Párt (LPRP) a felelős. Mindezek ellenére összességében pozitív a megnövekedett kereskedelem és vízenergia-export, hiszen többek közt ezek miatt is van meg az esélye az országnak, hogy elkerülje a srí lankai helyzethez hasonló veszélyzónát, illetve mentőcsomagot.

Pakisztán

A térség másik problémás állama Pakisztán, ahol május vége óta 90 százalékkal emelkedtek az üzemanyagárak, ami azért következett be, mert a pakisztáni kormány megszüntette az eddigi üzemanyag-támogatást. Mindezt az indokolta, hogy visszafogja a kormány kiadásait, miközben az IMF képviselőivel a mentőprogram folytatásáról tárgyalnak. A pakisztáni gazdaság számára a fő kihívást az iszonyatos mértékű drágulás jelenti: a júniusi éves infláció 21,3 százalékos értékkel 13 éves rekordot döntött meg. Srí Lankában, Laoszban és Pakisztánban közös, hogy mindhárom ország alacsony devizatartalékkal rendelkezik, ami utóbbi ország esetében tavaly augusztushoz viszonyítva a felére csökkent.

Pakisztán teljesítette az IMF egyik legfontosabb követelését, ami a mentőprogram folytatásának feltétele: egy évre 10 százalékos adót vetettek ki a nagyiparra azért, hogy 1,93 milliárdos bevételre tegyenek szert, miközben igyekeztek csökkenteni az állami bevételek és kiadások közti differenciát. Ha ezeket az alapokat sikerülne felszabadítania a pakisztáni kormánynak az IMF-től, akkor más pénzügyi hitelezők is szívesebben nyújtanának hitelt, így akár az Egyesült Arab Emírségek és/vagy Szaúd-Arábia is.

A súlyosbodó gazdasági helyzetnek a politikára is hatása volt: kiszorították a hatalomból Imran Khant az eddigi pakisztáni miniszterelnököt, aki korábban ígéretet tett a problémák megoldására. A gazdasági helyzet romlásának az utóbbi időszakban voltak jelei, amit szokatlan kijelentések támasztottak alá: az egyik pakisztáni miniszter például arra kérte a polgárokat, hogy fogyasszanak kevesebb teát, hogy ezzel is csökkentések Pakisztán importszámláit. Itt Kína szerepe megint fontossá válik, ugyanis a pakisztáni adósság nagyjából ¼ része kötődik a kommunista államhoz. Ez valószínűleg növekedni fog a jövőben, hiszen a közelmúltban Pakisztán megújította a kereskedelmi hitelkeretét Kínával, ami növelte a devizatartalékait.

Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek vonatkozásában a fő problémát az elmúlt években megduzzadt államadósság jelenti, amely már jóval a GDP 100 százaléka felett jár jelenleg. Srí Lankában és a Maldív-szigetekben közös vonás, hogy mindkét gazdaság erősen függ a turizmustól, amit a pandémia megakasztott. Nagy általánosságban azoknak az államoknak van hasonló magasságokban az államadósság-rátájuk, amelyek nagy mértékben függenek a turizmustól. Emellett a Maldív-szigetek különösen ki van téve az üzemanyagárak drasztikus emelkedésének, hiszen gazdasága nem diverzifikált.

Ugyanakkor az adóssággal kapcsolatban a jövő egyáltalán nem bíztató a Maldív-szigetek számára, amit a JPMorgan amerikai befektetési bank előrejelzése is alátámaszt: reális esélye van annak, hogy a szigetország, amely kedvelt üdülőhely is, 2023 végére nem lesz képes adósságának teljesítésére, amivel könnyen Srí Lanka sorsára juthat.

Banglades

Bangladesben májusban kezdődtek a problémák, mikor 8 éves rekordot döntött az infláció 7,42 százalékos értékkel. A kormány ebben az esetben gyorsan fellépett a devizatartalékok csökkenése ellen: felléptek a nem létfontosságú importtermékek visszaszorítása érdekében, korlátozták a szabályokat a tengerentúlon élő migránsok millióinak hazautazása érdekében, valamint csökkentették a tisztviselők külföldi utazásait. Srí Lanka, Pakisztán és Banglades hasonlít abban, hogy folyó fizetésimérleg-hiánnyal küzdenek, amit azért nehéz kezelni, mert ezek a kormányok komoly ellenszéllel találják szemben magukat a szubvenciók növelésével.

A három ország közül Srí Lanka és Pakisztán fordult az IMF-hez és különböző kormányokhoz pénzügyi segítségért, viszont Banglades számára annyiból volt más a helyzet, hogy teljesen újra kellett priorizálnia a kormányzati kiadásokat, valamint korlátoznia kellett a fogyasztói tevékenységeket.

Összességében az emelkedő energiaárak és élelmiszerárak együttesen fenyegetik a pandémia által megtépázott világgazdaság egészét. A világgazdasági rendszeren belül azokat a fejlődő országokat, amelyek évet óta jelentős kölcsönöket vettek fel – többnyire, mert arra kényszerültek – egyre inkább azt tapasztalják, hogy egyre gyengébb lábakon állnak, amit az infláció miatt a kamatlábak emelése világszerte súlyosbít, és mindez együttes következménye, hogy gazdaságuk kevésbé lesz reziliens.

Borítókép: MTI/ AP/ Eranga Dzsajavardena

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. július 28. 00:39
"A térség fejlődő gazdaságainak döntően Kína a hitelezője, így a sorsukra is képes hatást gyakorolni, viszont nem teljesen tiszták a kínai hitelezési feltételek, illetve a szándék sem az adósságok alakítását illetően. Ezen keresztül Kínának döntő felelőssége van abban, hogy olyan drága infrastrukturális projekteket ösztönöz és támogat, amelyek nem hoztak gazdasági megtérülést." Ceylon, Kenya, Montenegro, Pireusz, a kínai pénzügyi gyarmatosítás áldozatai. Afrikai országok felkészülhetnek. Talán még Magyarország is...
remi
2022. július 28. 00:37
Azért alapvetően, sok egyéb mellett persze, ott van a qtya elásva, hogy Ceylon lakossága a 70-es végén 10 millió volt most meg 23. Persze sok helyi marhaság is bejátszott, de ezt alapvetően egyetlen gazdaság sem képes kezelni, mostanra már az ehhez hasonló népességrobbanással küzdő szaúdiak sem igazán, pedig ott szarásig van pénz. Bónusz még, hogy a jelentősen turizmusfüggő ceyloni gazdaságot a 2019-es "húsvéti mészárlás", amikoris a békevallás száguldott egy jót, már irreverzibilis pályára tette, amit aztán a covid még jól megfejelt. Kellett még olyasmi is, hogy valami zöldagyú barom kitalálta, ha már úgysincs pénzünk műtrágyára meg növszerre akkor tiltsuk be. Be is tiltották, persze az eredmény pont az lett, amire minden épeszű ember számított: a termésátlagok radikális csökkenése, ergo még több pénz kellett volna, de már élelmiszert importálni. Az eredmény közismert. De a legaggasztóbb témakör az Pakisztán. Egyrészt az ottani népesség már a 250 millió közelében lehet, másrészt atomhatalom. A pakisztáni titkosszolgálat szerint az amúgy népszerű miniszterelnököt a cia manipulációi távolították el a hatalomból, úgyhogy most egy washingtoni irányítású bábkormány van, de az eltávolított miniszterelnök meg egyre népszerűbb, szal bőven benne van a képletben bármi, akár a nagyméretű zavargások gazdasági összeomlással kombinálva forgatókönyv is.
kbs_real
2022. július 28. 00:35
A gyakornok kisasszony - szokás szerint - angolból fordította a cikket, ott meg olyan zavaros ez dolog a millionokkal, billionokkal...
gacsat
2022. július 27. 18:25
Monaco.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!