Újabb bukott állam: elfogyott a benzin Srí Lankán

2022. május 21. 9:00
„Nincs pénz benzinre” – közölte a válság sújtotta Srí Lanka kormánya szerdán, majd felszólította az embereket, hogy ne álljanak sorba üzemanyagért. 

Április elején Srí Lanka fővárosában, Colombóban erőszakos tüntetések folytak az utcákon a megugró árak és az alapvető élelmiszerek hiánya miatt. 

Kedden az új miniszterelnök, Ranil Wickremesinghe egy beszédében kijelentette, hogy Srí Lankán „ma van utoljára benzin” – az elmúlt hét évtized legsúlyosabb válságának közepette. A miniszterelnök szerint

az országnak azonnali, legalább 75 millió dolláros mentőcsomagra van szüksége ahhoz, hogy fedezni tudja a következő néhány nap alapvető importjait.

Jelezte továbbá, hogy a központi bank kénytelen lesz pénzt nyomtatni, ha ki akarja fizetni a kormányzati béreket. A parlamentet továbbá arról tájékoztatták, hogy a kormány nem fizette ki időben a 78 millió dollárnyi globális kötvény után járó kamatot, valamint további 105 millió dollárral tartozik a kínai kormánynak.

Úgy nyomtatnak pénzt Amerikában, mintha nem lenne holnap

Nem csak Srí Lankán húzták elő a „pénznyomtatás kártyát” a válságkezelésre, az USA-ban is így próbálják kezelni a problémát. 
Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója a CNBC korábbi rendezvényén beismerte, hogy meggondolatlanul nyomtattak pénzt a nyugati világban, amiből nagy infláció lett – adta hírül korábban a Makronóm.
„Azt hiszem, nem fordítunk kellő figyelmet a következményekre. Döntéseket hozunk a cél érdekében, és ritkán gondolunk arra, hogy tetteinknek nem várt következményei is lehetnek – amelyekkel később szintén meg kell birkózni” – jelentette ki az IMF igazgatója.

Fotó: MTI/Gian Ehrenzeller

„Srí Lankát fizetésképtelenné teszik a hitelminősítők, miután két államkötvényének kamatszelvényeit nem fizette ki – írja a Reuters. 

Az előrejelzések szerint a tengerentúli kötvények történelmi jelentőségű nemteljesítése várható, összesen 12,6 milliárd dollárnyi értékpapír után maradhatnak el a kamatok.

Kanchana Wijesekera energiaügyi miniszter szerdán a parlamentben elmondta:

„Dolgozunk azon, hogy forrásokat találjunk, de benzin legalább a hétvégéig nem lesz elérhető.

A nagyon kis tartalék benzinkészletet az alapvető szolgáltatások, például a mentőautók számára tartják fenn” – mondta.

Wickremesinghe kissé félreérthető nyilatkozatában azt mondta, hogy kevés remény van arra, hogy a kormány a közeljövőben kiássa az országot az adósság- és energiaválságból: „A statisztikák elszálltak”, majd hozzátette: „De a valóság az, hogy még 1 millió dollárunk sincsen”.

Borítókép: MTI/EPA/Chamila Karunarathne
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés