Makronóm: összeomlott Srí Lanka

Összeomlott Srí Lanka gazdasága – nyilatkozta a miniszterelnökük

2022. július 1. 8:10
Srí Lanka helyzete továbbra sem javul. A szigetország legnagyobb recessziójával néz szembe: infláció, üzemanyag- és élelmiszerhiány, energiaválság, orosz-ukrán háború, kimerült tartalékok, tiltakozások. A srí lankai miniszterelnök sem nyugtatta meg a kedélyeket, hiszen egészen konkrétan kijelentette, hogy a gazdaság összeomlott, ami csak olaj a tűzre.
Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet szakértőjének írása a Makronómon.

Egyre mélyül a recesszió

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a szigetország 1948 óta független, de ehhez hasonló gazdasági problémákkal még eddig nem találta szembe magát. Ezeket a problémákat pedig nem lehet csupán az orosz invázió hatásainak betudni, sőt: a háború csak kisebb részben okozója ezeknek a problémáknak. A fő problémát a kormány idézte elő – felelőtlen gazdaságpolitikájával.

Srí Lanka miniszterelnöke Ranil Wickremesinghe minden erejével próbál úrrá lenni a gazdasági krízishelyzeten, ami nem könnyű, hiszen az országban párhuzamosan érvényesül több probléma. Újjá kellene éleszteni a nemzetgazdaságot, megoldást kellene találni a devizatartalékok kimerülésére és az alapvető cikkek hiányára. A miniszterelnök azzal borzolta tovább a kedélyeket, hogy kijelentette: az üzemanyag-, gáz-, áram- és élelmiszerhiány „csak” a kisebbik probléma, mert a gazdaság egésze romokban van és az összeomlás szélén áll. Ennek kezelése kimerült devizatartalékkal igen nehéz.

Nemzetközi segítségnyújtás

A szigetország szinte minden országhoz bekopogott segítségért. Indiával, Japánnal és Kínával hitelsegély-konferenciát tartottak a hitelcsomagokról.

Ehhez azért folyamodtak, hogy kialakítsanak egy általános konszenzust a hitelezési folyamatok vonatkozásában, hiszen minden országnak van saját hitelnyújtási rendszere. Mivel az utóbbi időszakban konfrontálódott a szigetország a szóban forgó államokkal, ezért első lépésként igyekeznek a baráti kapcsolatokat helyreállítani.

Srí Lanka az Amerikai Egyesült Államoktól is kért segítséget, és az Amerikai Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának képviselői el is látogattak a szigetországba.

Az ausztráloknál a szigetország eredményt ért el, hiszen 50 millió dolláros fejlesztési támogatási csomagot nyújt Ausztrália. De India is nyújt egy 4 milliárd dolláros hitelkeretet, ami felett további hitelnyújtást kért a szigetország.

Az IMF-el is tárgyalt Srí Lanka, amely során némileg előrehaladtak: megvan az esély egy hivatalos megállapodásra július végéig, csak kérdés, hogy addig kihúzza-e a szigetország. Az IMF-el való megegyezés azt jelentené, hogy ismét lesz egyfajta bizalom a szigetország iránt a többi ország részéről, így pedig képesek lesznek arra, hogy más országokból hiteltámogatást és alacsony kamatozású hiteleket vegyenek fel.

Az üzemanyaghiánnyal viszont egyre nagyobb problémáik vannak. A Ceylon Petroleum Corporationnek 700 millió dollár adóssága van, éppen ezért nincs olyan ország, sem szervezet, amelytől képesek lennének üzemanyagot beszerezni.

Srí Lanka Kínánál próbálkozott azzal, hogy módosítsa a tavaly aláírt 1,5 milliárd dolláros jüan alapú csereügylet feltételeit. Ez előírja azt, hogy az alap csak abban az esetben használható fel, amennyiben a szigetországnak 3 hónapig elegendő devizatartaléka van. Az elmúlt 2 évet tekintve viszont 70 százalékkal zuhantak a devizatartalékok, és továbbra sem képesek a külföldi adósság törlesztésére, így lényegében az ország a csőd szélén áll.

Mivel Srí Lanka 51 milliárd dolláros külső adósságának 10 százaléka tartozik Kínához,

így segítséget kértek, hogy átstruktúrálhassák az adósságállományt.

Tüntetések, zavargások is nehezítik a szigetország mindennapjait

A lakosság is érzi a bizonytalan kilátásokat és a gazdasági válságot a mindennapokban, így nincs mit csodálkozni azon, hogy utcára vonultak, mondván, hogy a kormány rosszul kezeli a gazdasági válságot. A válság emberek millióit kényszerítette életmentő segélyre, alapvető gyógyszerek hiányoznak a gyógyszertárakból, és az áramszünetek is veszélyeztetik az egészségügyi ellátórendszer optimális működését.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete látva a problémákat erre reflektálva egy világméretű felhívást tett közzé arra vonatkozóan, hogy idén június és szeptember között 42,7 milliárd dollár értékű segélyt nyújtson annak az 1,7 millió embernek, akiknek a megélhetése, valamint élelmiszerbiztonsága kritikus helyzetbe került a szigetországban.

Borítókép: MTI/ AP/ Eranga Dzsajavardena


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés