Kína leszámol a rosszakaró kamuprofilokkal: augusztustól keményen ellenőrzi majd az online platformokat

2022. július 13. 15:16

A kínai kibertér-felügyelet június 27-én új szabályozást adott ki, amely minden online platform üzemeltetőjét kötelezi a felhasználók személyazonosságának hitelesítésére és a regisztráció során megadott fiókadatok ellenőrzésére.

2022. július 13. 15:16
null

Az új rendeletek szerint a felhasználóknak meg kell jeleníteniük az IP címeiket, így Peking könnyen lenyomozhatja és megfigyelheti az embereket.

Lu Bei aktuálpolitikai kommentátor a The Epoch Timesnak elmondta, hogy az új szabályok lehetővé teszik a rezsim számára, hogy továbbra is ellenőrizhesse az online platformokat – a ZeroHedge hírportál szerint erre azért van szüksége, mivel egyre több kritikával szembesül a kormány az interneten.

Lu szerint Peking célja, hogy belelásson a hétköznapi emberek életébe és minden lépésüket felügyelhesse. Továbbá a ZeroHedge szerint ez a rendelet sérti az átlagpolgárok jogait és magánéletét, ugyanakkor ezzel a kormány nem tudja ellenőrizni a bűnözők mozgását.

Az USA levetetné a Tiktokot a Google Play-ről, mert szerinte nem megbízható

2020-ban az ausztrál média a Zhenhua Data kínai vállalat adatszivárgásáról számolt be, amelynek ügyfelei között a kínai kormány és a Népi Felszabadító Hadsereg is szerepel.A kiszivárgás állítólag több mint 35 000 ausztrálról tartalmazott adatokat – többek között születési dátumot, címet, családi állapotot, fényképeket, politikai egyesületeket, rokonokat és közösségi média fiókokat. Ezeket az információkat számos forrásból, többek között a TikTokról gyűjtötték össze – írta korábban a Makronóm.

Ennek fényében nem meglepő, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) nemrégiben felszólította az Apple és a Google vezérigazgatóit, hogy távolítsák el a TikTokot az alkalmazásboltjaikból, mivel a vállalat – pontosabban annak kínai anyavállalata, a ByteDance – nem megbízható.

Ennek fényében kérdéses, hogy az emberek meg akarják-e osztani a privát adataikat a kínai médiaplatformokkal – bár már késő ezen gondolkozni. Vagy megosztjuk az adatainkat, vagy nem használhatjuk az alkalmazást.

2020-ban az ausztrál média a Zhenhua Data kínai vállalat adatszivárgásáról számolt be, amelynek ügyfelei között a kínai kormány és a Népi Felszabadító Hadsereg is szerepel.A kiszivárgás állítólag több mint 35 000 ausztrálról tartalmazott adatokat – többek között születési dátumot, címet, családi állapotot, fényképeket, politikai egyesületeket, rokonokat és közösségi média fiókokat.  – írta korábban a Makronóm. Ennek fényében nem meglepő, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) nemrégiben mivel a vállalat – pontosabban annak kínai anyavállalata, a ByteDance – nem megbízható. Ennek fényében kérdéses, hogy az emberek  – bár már késő ezen gondolkozni. Vagy megosztjuk az adatainkat, vagy nem használhatjuk az alkalmazást.

Kína lecsap a kamuprofilokra

Június 28-án a kínai közbiztonsági minisztérium a nyilvános WeChat-fiókján közölte, hogy kiberbiztonsági osztálya több mint 600 esetben vizsgálta az „internetes hadsereg” – olyan hamis fiókok, amelyek pénzért kommentálnak – „illegális” bejegyzéseit, és több mint 4000 gyanúsítottat tartóztatott le – írja az állami People's Daily.

A jelentés szerint ezek a kommentelők kedvezőtlen véleményeket terjesztettek a kínai gazdaságról, és egyesek „illegális és káros információkat tettek közzé, hogy manipulálják vagy megzavarják az online közvélemény rendjét.”

Lu szerint „Minden állampolgárokat érintő témát elnyomnak, a nem megfelelő kommenteket kiszűrik, leveszik, vagy figyelmeztető címkékkel látják el. Az embereket megfosztják a szabadságuktól, és bűnözőnek bélyegzik őket, mert veszekedést szítanak és bajt provokálnak.”

Eközben a Kínai Kommunista Párt „legális” internetes hadsereget fizet. Állítólag 'ötven centet' fizetnek nekik minden egyes KP-párti bejegyzésért vagy csökkentik a börtönbüntetésüket.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispolgarigrofo
2022. július 29. 08:04
amikor a globohomo csinálja akkor fujoltok, amikor a kínai kommunista párt, akkor tapsoltok... magyar (((jobboldal))), 2022
fatman
2022. július 18. 17:25
helyes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!