Továbbra is csúcson a foglalkoztatottság

2022. július 28. 11:58

A Magyar Bankholding és a Makronóm Intézet elemzése a KSH mai jelentése alapján

2022. július 28. 11:58
null

Szerző: Horváth András, Magyar Bankholding

, Magyar Bankholding

Továbbra is csúcson a foglalkoztatottság,

a hazai elsődleges munkaerőpiacon 67 ezer új munkahely jött létre egy év alatt,

a közfoglalkoztatottak létszáma 6 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók száma pedig 13 ezerrel volt több az előző év azonos időszakához képest, így április-június átlagában a teljes foglalkoztatotti létszám 4 693 ezer fő volt. Az előző hónapban a 15-74 éves népesség 66.9 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon, a – szezonálisan összevethető –- tavalyi év azonos hónapjában mért 66.4 százalékos aktivitási rátával szemben. Ugyanebben a hónapban a nemzetközi statisztikai módszertan szerinti munkanélküliségi ráta 3.3 százalék volt, az előző havi 3.5 százalék után, és az előző év azonos hónapjában mért 4.0 százalékos szint után.

2022 júliusában a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 231,0 ezer álláskereső szerepelt, ami az előző hónapok negatív rekordjához képest kis mértékű emelkedést jelent, de továbbra is nagyon alacsony. Az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva ez az érték több mint 30 ezer fővel kevesebb. Az álláskeresők száma 2021 júliusához képest 11,8 százalékkal csökkent, míg a megelőző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékos emelkedést mutat.  A tárgyhónapban összesen 31,7 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 11,5 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 11,4 százalékkal nőtt.

2022 júliusában a munkaadók összesen 43,1 ezer üres álláshelyet jelentettek be, így összességében

a hónapban 109,2 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére 72,6 ezer maradt betöltetlen,

az előző havi 66,0 ezer után.

2022 II. negyedévében továbbra is növekvő képet mutatott a hazai munkaerőpiac szektoriális bontásban is. A mezőgazdaságban 2 ezerrel nőtt, az építőiparban 1 ezer fővel, a feldolgozóiparban 2 ezerrel, a piaci szolgáltatások területén pedig 63 ezerrel nőtt a foglalkoztatotti létszám, míg a nem piaci szolgáltatások területén 2 ezerrel csökkent.

A magyar munkaerőpiac továbbra is kiváló formát mutat,

a negatív külső környezeti tényezők egyelőre nem gyakorolnak hatást a hazai piacra, a feszesség és a foglalkoztatottság új csúcson van, a betöltetlen álláshelyek száma alapján pedig továbbra is erős kereslet mutatkozik a munkaerő iránt.

Viszont az év eleje óta visszatért erős munkaerő kereslet ellenére is igen lassú tempóban tud már csak tovább bővülni a foglalkoztatotti létszám, a még elméletben bevonható munkaerő minősége láthatóan igen alacsony, és a földrajzi elhelyezkedése sem találkozik a kereslettel, így egyelőre – a három éve már látott - jelentős akadály látszik az érdemben 4.7 millió fős szint fölé bővülés előtt.

Az ukrajnai háború egyelőre semmilyen látható hatást nem gyakorolt a hazai munkaerő iránti kereslet szintjére, de további durva eszkaláció esetén a konfliktus negatív kockázatot is jelenthet a hazai gazdaság számára, azonban a menekültek egy része átmenetileg akár enyhítheti is a hazai munkaerőhiányos állapotot, főként a nyári, szezonálisan erős időszakban. Várakozásunk szerint idén 3.3 százalék lehet az átlagos munkanélküliségi ráta. A munkaerőhiányos helyzet egyben igazolja az aggodalmakat az egyre erősebb inflációs kockázatokról is, mivel a munkaerőpiaci feszesség látványos emelkedése az amúgy is gyors bérnövekedés ütemét még tovább gyorsítja, pluszban hozzáadódva az elszabaduló energia- és alapanyag költségekhez. Abból következően, hogy a foglalkoztatható állapotban lévő hazai munkaerő mennyisége ismét a végéhez közelít, vagyis

jelenlegi állapotában a teljes foglalkoztatottság közelében áll a piac, így a vállalatok ismét a hatékonyság, a képzés és a termelékenység növelésének irányába fordulhatnak, ami pozitív fejlemény a teljes nemzetgazdaság szempontjából.

A gyors helyreállás ellenére még látszanak minimális utóhatások, néhány szektor, köztük a külföldiek keresletére építő budapesti turizmus teljes helyreállása mostanában kezd kibontakozni, miközben a korábban itt foglalkoztatott munkaerő könnyedén megtalálta a számítását más szektorokban, jelenleg pedig az alap bérfolyamatokat erősítve, csak kiemelt bérajánlatokkal lehet csak visszacsábítani az eredeti helyre a munkaerőt.
 

A Makronóm Intézet szakértői kommentárja:

Továbbra is tapasztalható a munkaerőhiány általános kihívása úgy a szellemi, mint a fizikai foglalkoztatásúaknál, amely a következő hónapokban várhatóan enyhülni fog. A megkérdezett vállalkozások közül többen is kiemelték a multinacionális cégek elszívó erejét, mint elsődleges munkaerőpiaci kihívás, valamit egyes cégek a járvány utáni nyitás következtében újra érzékelni kezdték a külföldre történő elvándorlás kihívását.  
 
A munkaerőhiányt mérsékelheti a beruházások időbeli elhalasztása, valamint néhány vállalkozás esetében a megrendelések csökkenése. A vállalkozások kisebb hányada  számolt be arról, hogy a jelenlegi energiaár-válságban, valamint az emelkedő inflációs környezetben megrendeléseinek visszaesésére számít, ami miatt elképzelhetőnek tartja a létszámleépítést.  Az építőiparban például a vállalkozások arra számítanak, hogy az állami beruházások visszafogása miatt szabadul fel munkaerő a nagyobb vállalkozásoktól, akiket majd tudnak alkalmazni. 
 
Az utánpótlás tekintetében a vállalkozások kivétel nélkül fontosnak tartják a fiatalok képzését, a duális képzések népszerűsítését, valamint a felnőttképzést. Továbbá a fizikai munkavégzés népszerűsítését is egy lehetséges megoldásnak tartják. 
 
Általánosságban megállapítható, hogy a Makronóm Intézet által megkérdezett vállalkozásoknak a jövőre vonatkozó terveik között a jelenlegi létszám megőrzése szerepel, érdemi létszámbővítést vagy csökkenést a vállalkozások nem terveznek. 

Továbbra is tapasztalható a munkaerőhiány általános kihívása úgy a szellemi, mint a fizikai foglalkoztatásúaknál, amely a következő hónapokban várhatóan enyhülni fog. A megkérdezett vállalkozások közül többen is kiemelték a multinacionális cégek elszívó erejét, mint elsődleges munkaerőpiaci kihívás, valamit egyes cégek a járvány utáni nyitás következtében újra érzékelni kezdték a külföldre történő elvándorlás kihívását.     A . A vállalkozások kisebb hányada  számolt be arról, hogy a jelenlegi energiaár-válságban, valamint az emelkedő inflációs környezetben megrendeléseinek visszaesésére számít, ami miatt elképzelhetőnek tartja a létszámleépítést.  Az építőiparban például a vállalkozások arra számítanak, hogy , akiket majd tudnak alkalmazni.    Az utánpótlás tekintetében Továbbá a fizikai munkavégzés népszerűsítését is egy lehetséges megoldásnak tartják.    Általánosságban megállapítható, hogy a Makronóm Intézet által megkérdezett vállalkozásoknak a jövőre vonatkozó terveik között a jelenlegi létszám megőrzése szerepel, érdemi létszámbővítést vagy csökkenést a vállalkozások nem terveznek. 

(Fotó: Pixabay)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. július 29. 17:13
Az megvan hogy a cseheknél nagyobb a munkaerő elvándorlás, mint nálunk..
BossN
2022. július 29. 17:13
Fakenews. A választások után megindult a hazavándorls, többen mennek haza mint kifelé.
Lombi
2022. július 29. 17:12
Közben hányan jöttek haza? Merthogy ez így működik. Ezért léptettetek be bennünket ebbe a mocsok únióba.
McFoker
2022. július 29. 17:12
13000 magyar dobbantott a választások után. Hatalmas siker ez az országnak, hogy a fiatal képzett emberek sorban lépnek le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!