Az időjárás Putyin mellé állt

2022. július 14. 07:00

Az Európában tomboló hőség és aszály csak súlyosbítja az energiaválságot.

2022. július 14. 07:00
null

Minden országban rekordokat dönt a hőség, több helyen emelkedik 40 fok fölé a hőmérséklet, ami mindenhol a klímaberendezések felpörgetésével jár.

Az emelkedő villamosenergia-igénnyel egyenes arányban emelkednek a nagykereskedelmi árak, a csapadék hiánya pedig csak ront a helyzeten.

Európa jelen pillanatban képtelen elszakadni az orosz földgáztól. A kétségbeesett spórolási kísérletek eredményességén alapból ront a mostani nyár kegyetlen melege.  A Bloomberg cikke rámutat: a tavaly év végi enyhe tél most nyújtja be a számlát, ugyanis a hegyekben nagyon kevés hó esett, így a folyók – például a Rajna, az Ebro és a Pó – vízszintje a rövid olvadások után azonnal apadni kezdett, a vízmennyiség csökkenése és az eső hiánya pedig még súlyosabban befolyásolja a válságot. 

A vízenergia-termelésen túl a kereskedelmi hajózás és az atomipari szektor is kezd léket kapni. A németországi szénerőművek folyami útvonalon kapják az utánpótlást, míg a francia atomerőművek a folyók vizét használják a hűtési folyamatban. A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy a Rajna-parti német városnál, Kaubnál a folyó vízszintje kedden mindössze 104 centiméter volt, a felső folyásánál pedig annyira sekély a víz, hogy az már a francia és svájci ipari és kereskedelmi csomópontok ellátását is veszélyezteti. 

A vízenergia-termelés csökkenése arra kényszeríti a nyugat-európai országokat, elsősorban Olaszországot, Spanyolországot, Franciaországot és Németországot, hogy még több földgázt használjanak el – éppen abban az időszakban, amikor minden köbméteren spórolni szeretnének.

Egy átlagos évben a vízenergia a negyedik legnagyobb villamosenergia-forrás az Európai Unióban a gáz, az atomenergia és a szél után, a 14 százalékos mutató azonban az idén máris csökkenni kezdett.

Ami az atomenergiát illeti: Franciaország arra figyelmeztet, hogy a reaktorok hűtéséhez nélkülözhetetlen folyóvíz csökkenésével kénytelenek lesznek visszavenni az erőművek kapacitásából, mint ahogyan azt

már meg is tették a Saint-Alban atomerőmű esetében, ahol a Rhone vízszintje kritikusan alacsony szintet ért el. 

Ha az aszály és a hőség miatt megszakad a vízenergia-, a szén- és a nukleáris energia előállítása, Európának már csak a szél- és a napenergia marad. És persze a földgáz, aminek behozatalában és árában még mindig Oroszország nem éppen barátságos feltételei lesznek az irányadóak.

Fotó: A Serchio folyó csaknem teljesen kiszáradt medre 2022. július 11-én. Az elmúlt napokban az olasz kormány öt tartományt nyilvánított katasztrófa sújtotta területnek az aszály miatt.
MTI/EPA/ANSA/Fabio Muzzi

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandarin.
2022. augusztus 13. 18:42
Minden természeti és politikai tényező véletlenszerű egybeesése Európát lehetetlen helyzetbe hozza.
Google
2022. augusztus 13. 18:42
Lehet, hogy ez az egybeesés nem is olyan véletlenszerű? Lehet, hogy nem a hetes cikkellyel, hanem a mindenféle kitettségekkel, fenyegetettségekkel kellett volna foglalkoznia az Európai Sóhivatalnak? Vagy talán az amerikai birodalom maga helyett inkább Európát taszítaná mély válságba?
fatman
2022. július 18. 17:25
micsoda híd!!! :)
Muki46
2022. július 16. 14:45
A Szovjetunióban négy természeti katasztrófa állandósult: tavasz nyár ősz tél
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!