Nehéz idők várnak a világgazdaságra a vezető közgazdászok szerint

2022. június 04. 15:05

A vezető közgazdászok egy része arra számít, hogy a magas infláció, a nagyobb élelmezési bizonytalanság és az alacsonyabb bérek 2022-ben is fennmaradnak a világban.

2022. június 04. 15:05
null
Fekete Kíra

Bár a járvány után az országoknak talpra kellene állniuk, a gazdaságok az ukrajnai háború következményei és a COVID-19 újabb hullámai miatt szenvednek – ez azt jelenti, hogy továbbra is a válságkezelésre kell összpontosítani.

A magas jövedelmű országok közvéleménye is pesszimista. Csak három országban – az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Kanadában – mondják többen, hogy életszínvonaluk emelkedésére számítanak, nem pedig csökkenésére. Az Ipsos és a Világgazdasági Fórum által a közelmúltban végzett felmérésben szereplő 11 országból hétben

a többség azt mondta, hogy aggódik amiatt, hogy a következő hat hónapban ki tudja-e fizetni a háztartási számláit.

Forrás: Ipsos/WEF felmérés
Forrás: Ipsos/WEF felmérés

Megszakadt fellendülés

A 2022 eleji konszenzusos előrejelzés szerint a legnagyobb gazdaságok az év végére visszatérnek a COVID előtti növekedési pályára, Kína, Európa és az USA vezetésével. Az OECD 4,5 százalékos globális növekedést prognosztizált. Az alacsony és közepes jövedelmű országok esetében az előrejelzések visszafogottabbak voltak, és a növekedés 2024-re még mindig 5,5 százalékkal a trend alatt marad (Kína nélkül). A várakozások szerint

az általános infláció rövid távon, a bérek emelkedése középtávon, a globális széttöredezettség pedig közép- és hosszú távon várható, de végül visszafordítható lesz.

Hat hónappal később a kép jelentősen megváltozott. A legutóbbi felmérésben a válaszadók többsége gyenge növekedést vár az Egyesült Államokban, Kínában, Latin-Amerikában, Dél- és Kelet-Ázsiában, a Szaharától délre fekvő Afrikában, valamint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Európában a többség nagyon gyenge gazdasági aktivitást vár – adta hírül a World Economic Forum.

Az előttünk álló legfontosabb kihívások:

1. Magasabb infláció és megélhetési költségek az alacsonyabb reálbérek mellett.

A megkérdezett közgazdászok szerint az inflációs problémák 2022-ben továbbra is Latin-Amerikában és az Egyesült Államokban jelentkeznek leginkább.

Ezzel párhuzamosan a közgazdászok kétharmada arra számít, hogy az átlagos reálbérek rövid távon csökkenni fognak a fejlett gazdaságokban, míg egyharmaduk bizonytalan. Az alacsony jövedelmű gazdaságokban azonban a válaszadók túlnyomó többsége az átlagos reálbérek csökkenésére számít.

2. Nagyobb élelmezési bizonytalanság a fejlődő gazdaságokban

Az ukrajnai háborúnak jelentős globális hatásai vannak - áll a jelentésben. 2020-ban 36 ország importálta búzájának több mint 50 százalékát Oroszországból vagy Ukrajnából.

2022 márciusában az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet élelmiszerár-indexe a legmagasabb szintre ugrott 1990-es megalapítása óta.

A növényi olajok, a gabonafélék és a hús alindexei minden idők legmagasabb szintjét érték el, míg a búza ára az előrejelzések szerint több mint 40 százalékkal fog emelkedni. A következő három évben a közgazdászok nagyobb élelmiszer-biztonságra számítanak Latin-Amerikában és Dél-Ázsiában, valamint rendkívül bizonytalan környezetre a szubszaharai Afrikában, illetve a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

A felmérés idézi az ENSZ egyik jelentését, mely szerint az emelkedő élelmiszer- és energiaárak és a már amúgy is feszített állami költségvetésre gyakorolt hatásuk kombinációja számos országban élelmiszerhiányhoz és áramszünetekhez vezethet, és másodlagos fegyveres konfliktusokat válthat ki – írja a WEF.

A jelentésben szereplő közgazdászok egyetértenek abban, hogy a háború az élelmezésbiztonságot valószínűleg nem érinti az Egyesült Államokban, Európában és kisebb mértékben Kínában, valamint a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térségben. A globális kínálat csökkenésére reagálva a nemzeti érdekek nevében exportkorlátozásokat vezetnek be.

3. Az ellátási láncok fokozottabb lokalizálása és átpolitizálódása

A globális ellátási láncok az elmúlt években egyre inkább átrajzolódtak, többek között a Brexit okozta sokk, a globális világjárvány mélyreható hatása és az ukrajnai háború okozta bizonytalanság miatt.

A további sokkoktól való félelem közepette mind a kormányok, mind az üzleti szféra újragondolja a kereskedelmi és termelési kapcsolatokban a kitettség, az önellátás és a biztonság kérdését – áll a jelentésben.

A vezető közgazdászok az ellátási láncok jelentős átalakítására számítanak a következő három évben. A globális értékláncok új geopolitikai törésvonalak mentén történő átrendeződését is valószínűnek tartják. Mintegy ezer vállalat jelentett be szigorúbb intézkedéseket az oroszországi jelenlétével kapcsolatban, mint amennyit a nemzetközi szankciók jelenleg megkövetelnek.

4. A globalizáció nagyobb mértékű visszaszorulása

A jelentés szerint a világjárvány a kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatokat is megterhelte. A közelmúlt geopolitikai eseményeinek visszahatásai egyszerre szilárdítják és zavarják meg ezeket a tendenciákat, új törésvonalakat hozva létre a fizikai integrációban, ezzel súlyosbítva a szakadékokat, ahol nőtt Amerika és Kína befolyása. A megkérdezett közgazdászok többsége az áru-, technológiai és munkaerőpiacok romlására számít.

A közgazdászok jelentése arra figyelmeztet, hogy az azonnali energiaár-sokk enyhítésén túl a kormányoknak középtávon szembe kell nézniük nemzeti energiapolitikájuk átalakításával, miközben az ellátásbiztonság és az éghajlattal kapcsolatos célok egyensúlyát is fenn kell tartaniuk. A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a rövid távú nemzeti érdekek előtérbe helyezése háttérbe szoríthatja az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

Borítókép: Frank Busch/Unsplash

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
minekkellregisztralni
2022. június 05. 00:01
Nehogy az élelmezésbiztonság is olyan legyen, mint a koronavírus. Előzetes tanulmány szerint az USA/EU volt a "legfelkészültebb", aztán mégse.
istvanpeter
2022. június 05. 00:01
Úgy látszik, hogy a háttérhatalom egyre erősebb rohamokat indít az emberiség ellen és az emberi társadalmat, valamint az egyéneket is teljesen ki akarja forgatni magukból, hogy aztán a világuralma érdekében kialakíthasson egy magatehetetlen rabszolga biomasszát.
Takagi
2022. június 04. 21:54
És az UFO-król se feledkezzünk el, mert már a spájzban vannak.
-Zsolt-
2022. június 04. 21:54
Kivéve nálunk Magyarországon, mert nálunk a mi drága doktor miniszterelnök urunk megóvja a rezsit a gonosz háttérhatalmaktól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!