Korea átdolgozza a vízumrendszert, hogy több képzett külföldi munkavállalót vonzzon magához

2022. június 28. 15:23

Úgy tűnik, a szakértők javaslata célba ért: Korea kormánya új vízumrendszeren dolgozik.

2022. június 28. 15:23
null

Ahogyan a Makronóm is megírta, az utóbbi években nyilvánvalóvá vált, hogy a világ legsúlyosabb mértékben elöregedő társadalma nem lesz képes fenntartani szociális ellátórendszerét a külföldi munkaerő jóval nagyobb arányú beáramlása nélkül.

A szakértők szerint a probléma orvosolható, ha a kormány nagyobb figyelmet fordít a bevándorlók integrációjára – hiszen csak így tartható fenn az ország gazdasági fejlődése.

A kormány mondhatni hallgatott a szakértőkre: úgy döntött, rendbe hozza a külföldiekre vonatkozó vízumpolitikáját annak érdekében, hogy több magasan képzett szakembert vonzzon külföldről, így kiküszöbölheti a népességcsökkenés okozta problémákat.

A pénzügyminisztérium szerint kifejezetten a különleges képességű külföldi szakemberek számára kiadott E-7-es vízumot terjesztik ki, hogy több magasan képzett külföldi munkavállalót vonjanak be a technológiai és tudományos ágazatokba.

„Az E-7 vízum jelenleg 86 szakmára vonatkozik, és ezeken felül

kivéve az egyszerű fizikai és adminisztratív munkásokat” – mondta a pénzügyminisztérium egyik tisztviselője a The Korea Timesnak.

A kormány azt is tervezi, hogy csökkenti a kizárólag a helyi kis- és középvállalkozásoknál dolgozó külföldi állampolgárságú munkavállalók számára kiadott vízumok jövedelemszintre vonatkozó feltételeit, hogy a kisvállalkozások hatékonyabban alkalmazhassanak hozzáértő külföldi munkavállalókat. A jelenlegi vízumrendszert gyakran érte olyan kritika, hogy a megkövetelt jövedelemszint túl magas a kisvállalkozások számára, és csak a nagyvállalatok engedhetik meg maguknak, hogy megfeleljenek az előírt szintnek.

Ezen túlmenően a kormány egy új vízum bevezetését is tervezi, melynek célja a regionális fejlődés támogatása  és a külföldi munkavállalók ezekben a régiókban való letelepedésének ösztönzése. A vízum a regionális felsőoktatási intézményekben tanuló külföldi diákok számára lesz elérhető, az egyes régiók vállalkozásaival együttműködve.

A kormány célja továbbá, hogy hosszú távon bővítse a vízumkvótát a nem szakképzett külföldi munkaerő számára.

„A gazdaságilag aktív népesség száma Koreában folyamatosan csökken – a kormány pedig úgy kezelné a problémát, hogy idősebbeket, nőket és külföldi munkavállalókat foglalkoztat, ezáltal hosszú távon nem sérül az ország növekedési potenciálja” – magyarázta a tisztviselő.

A tervek szerint a pénzügyminisztérium az új vízumpolitika konkrét részleteit – a külföldi állampolgárságú lakosokra vonatkozó átfogó kormányzati politikával együtt – az idei év második felében fogja bejelenteni.

Borítókép: MTI/EPA/Tannen Maury

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. június 29. 21:29
Ha Koreába jössz, nem veheted el a koreaiak munkáját!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!