Szerbiában is meghosszabbították az árstopot: jól működik és hiányt sem okoz

2022. május 03. 08:00

Péntektől (április 29-től) drágább az üzemanyag Szerbiában. A benzin és az eurodízel államilag szabályozott ára az elmúlt egy hónapban most a legmagasabb, ugyanis a szerbiai töltőállomásokon az eurodízelért 206,2 dinárt (1,74 eurót), míg a benzinért 184 dinárt (1,55 eurót) kell fizetni. Az elmúlt egy héthez képest az üzemanyag 9,9 dinárral lett drágább.

2022. május 03. 08:00
null

Az új árak május 6-ig vannak érvényben, akkor hirdeti meg ugyanis az illetékes minisztérium ennek a két üzemanyagtípusnak az új kiskereskedelmi értékét.

Szerbia földgázellátása biztosított, az után is, hogy Oroszország elzárta a fölgázszállítást Bulgária felé.

Ennek az energiahordozónak a drágulására így egyelőre nem kell számítani, május végéig legalábbis, ám a villanyáram új árszabásával is számolni lehet.

Válságból kilábalva drágítanak

Zorana Mihajlović (Zorana Mihájlovity) szerb energiaügyi miniszter a napokban arra mutatott rá, hogy Európaszerte jelenleg Szerbiában a legolcsóbb az áram, az előállítása azonban naponta egyre költségesebb. Így reális elvárás, hogy hamarosan többet kell majd fizetni érte. Mihajlović kiemelte, az új ár megszabásánál több szempontot is figyelembe kell venniük: elfogadhatónak kell lennie mind az országos szolgáltató, mind a lakosok számára.

A Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivreda Srbije – EPS) az ország egyik legfontosabb vállalata, amely az elmúlt időszakban jelentős gondokkal szembesült, számos meghibásodást kellett szanálniuk, a termelés kiesésével pedig költségnövekedéssel megbirkózniuk, éppen ezért a tárcavezető szavai szerint a válságból való kilábalás folyamatában az általa képviselt minisztérium teljes támogatására számíthat az országos szolgáltató.

Az alapvető élelmiszerek ára nem változik

A szerb kormány április 28-i ülésén többek között arról döntött, hogy

meghosszabbítja az alapvető élelmiszerek árainak korlátozásáról szóló rendeletét,

így az elkövetkező 60 napban a boltok nem emelhetik a cukor, a liszt, az étolaj és a disznóhús árát. Vagyis az árak befagyasztása az 1 kilogramm kiszerelésű kristálycukorra, a legfeljebb 5 kilogrammos csomagolásban árusított T-400-as és T-500-as búzalisztre, valamint az 1 literes napraforgóolajra vonatkozik.

Az illetékesek számításai szerint Szerbiában nem lesz gond az élelmiszerellátással a jövőben sem, hiszen búzával 620.000 hektár földterületet vetettek be a gazdák, így mintegy 2,9 millió tonna termésre számíthat az ország ebben az évben. Kukoricából pedig egymillió hektárt terület van, ami 7 millió tonna termést jelent. Míg étolajból az idén is 215.000 tonnára lehet számítani.

Amíg az alapélelmiszerek ára nem változik, és hiányra sem kell számítani, a zöldségféle a múlt évhez képest 43 százalékkal drágul, ebből a krumpliért 95 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly áprilisban, a hús 33 százalékkal, a feldolgozott hústermékek 45 százalékkal drágábbak.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal (Republički zavod za statistiku) adatai alapján a 2022-as év első három hónapjában

a kiskereskedelmi árak Szerbiában 33 százalékkal nőttek.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
minekkellregisztralni
2022. május 04. 17:31
Nem tudják ez a szerbek értékelni a morált meg a heti egyszeri mosakodást.
Nehidd El
2022. május 04. 17:30
Vajon meddig tűrik ott az emberek, hogy egy az ő érdeküket képviselő párt legyen hatalmon? Le a rezsicsökkentéssel, le az árstoppal! A nép többet akar fizetni mindenért, a nép háborúzni akar Oroszország ellen!
Saikyo
2022. május 03. 21:52
Akkor nemzetiségi alapon legyenek az árak a kutaknál?
Sinistra
2022. május 03. 21:52
Az azért elgondolkodtató, hogy az adónkból támogatjuk a külföldiek tankolását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!