Hazaköltöznek a szakemberek: fejlesztő állásokat hoznak a külföldi cégek, és a bérek is robbannak

2022. április 09. 08:47

A nyugati országokban az elmúlt években átlagosan 2-3 százalékkal nőttek a bérek, míg Magyarországon 10 százalék és afelett volt a bérnövekedés – véli Berta Péter, a WHC csoport ügyvezetője. A HR szakember szerint a kivándorlás már nem akkora probléma, mint öt-tíz évvel ezelőtt volt, mert rengeteg magas hozzáadott értékű állást hoznak a külföldi befektetők. A Makronóm interjúja.

2022. április 09. 08:47
null
Takács Zsolt

Orosz-ukrán háború

Az orosz-ukrán háború milyen hatással van a magyar munkaerőpiacra?

Sok ukrán munkás kezdett el dolgozni már az elmúlt években is Magyarországon. A gazdasági növekedés és az új beruházások miatt egyre nagyobb számú munkaerőre volt szükség, amit nem tudtunk országon belül megoldani, így a határokon túlra kellett kitekintenünk.

A Magyarországon dolgozó több tízezer ukrán munkavállaló helyzete speciális, mert a háború miatt sok esetben a családjuk is csatlakozott hozzájuk. A munkavállalókat és a családjukat szállással és ellátással támogatjuk.

A WHC csoportnál 35 belsős ukrán munkavállaló dolgozik, de több mint 2000 kölcsönzött ukrán munkavállalót foglalkoztatunk a partnercégeinknél. A háború kirobbanását követő első hetekben az ukrán munkavállalók és családjaik megsegítésén volt a hangsúly.

A nyugat-ukrajnai leányvállalatunknál dolgozó kollégák biztonságban vannak, és a háború kirobbanásakor elrendelt két hetes leállást követően folyamatosan a munkavállalók helyzetén próbálnak javítani.

Nagy számban érkeztek olyan menekültek, akiknek egy rokonuk sem dolgozik Magyarországon. A rövid távú cél a menekültek elszállásolása és ellátása, mivel 95 százalékban nők és gyermekek érkeznek, de hosszabb távon a menekültek munkaerőpiaci integrálása is fontos és ehhez segítség lehet a kormány támogatása.

A gazdaság egészére nézve milyen hatásokkal számolhatunk a háború miatt?

Több partnerünktől kaptunk információt arról, hogy az orosz-ukrán háború néhány iparágban alapanyag-ellátási problémákat okozott. Kisebb akadályok vannak, főleg az autóiparban, de

rendszerszintű, hosszú leállásokkal egyelőre úgy látjuk nem kell számolni.

A WHC mivel segíti a menekülteket?

A nálunk dolgozó 2000 ukrán munkavállaló családjának próbálunk szállást biztosítani a velünk együtt dolgozó cégekkel.

Demográfia rémálom

A Randstad régiós ügyvezetője szerint demográfiai rémálom jellemzi a magyar munkaerőpiacot, mert rengetegen mennek nyugdíjba, és kevés a fiatal munkavállaló. Ennyire rossz a helyzet a munkaerőpiacon?

Nem látom ennyire pesszimistán a helyzetet. A gazdasági növekedés és a beruházások kihívások elé állítják a vállalatokat. Fontos, hogy a fiatalokat minél előbb bevezessük a munka világába. Ennek érdekében a WHC külön iskolaszövetkezetet és különböző gyakornoki programokat működtet. Célunk, hogy a fiatalok már a tanulmányaik során megismerkedjenek a munka világával, és lehetőleg olyan szakmában dolgozzanak, amely illeszkedik a tanulmányaikhoz.

Berta Péter, a WHC csoport ügyvezetője
Berta Péter, a WHC csoport ügyvezetője

A nyugdíjas munkavállalók is munkaerőpiaci tartalékot jelentenek. A kormány ezt felismerve különböző adókedvezményekkel támogatja a nyugdíjasok munkavállalását. Ezt kiegészítve a WHC a nyugdíjas szövetkezetén keresztül megpróbálja a lehető legjobb munkákkal felkeresni az aktív, dolgozni akaró nyugdíjasokat.

A fiatalokon és a nyugdíjasokon túl hol van még tartalék?

Fontos a kisgyermekes anyukák munkaerőpiacra történő visszatérésének támogatása.

A koronavírus okozta digitális átalakulás lehetőséget teremtett az otthonról történő munkavégzésre, ami jelentősen megkönnyíti a kisgyermekes anyukák visszatérését a munka világába.

A magyar munkaerőpiacban rejlő tartalékok kiaknázásán túl, fontos azonban megemlíteni, hogy főleg

az alacsonyabb szakképzettséget igénylő munkakörökben szükség van a külföldi munkavállalókra.

Koronavírus

A cégek még mindig szeretik a home office-t?

A koronavírus jelentősen felgyorsította a digitalizációt. Nagyon sok olyan megbeszélés és munkafolyamat került át a digitális térbe, amiről korábban sosem gondoltuk volna. Számos cég engedélyezte a home office valamilyen formáját már a járvány előtt is, de a korlátozások hatására a cégek jelentősen megnövelték az otthoni munkavégzés lehetőségét. Ennek nyomán sok cég csökkentette az irodájának méretét, és inkább csak a távoli munkavégzésre rendezkedett be.

Én ezzel szkeptikus vagyok. Magyarországon 350 munkatársunk van, a régióban pedig összesen 500, és mi munkatársainknál tapasztaljuk a home office pozitív és negatív hatásait is. Egyensúlyozni kell az otthon töltött napokat az irodai munkavégzéssel: az embereknek szüksége van a munkahelyi, személyes kapcsolattartásra.

A home office-on felül is jelentős hatással volt a koronavírus a munkaerőpiacra. Rengeteg ember kényszerült elhagyni a szakmáját, elsősorban a vendéglátó szektorban. Megtörtént már a visszarendeződés?

A koronavírus bizalmi törést okozott a vendéglátóiparban dolgozókban. A legtöbben a végsőkig kitartottak az eredeti szakmájuk mellett, és csak akkor váltottak, ha a létfenntartás került veszélybe. Vannak, akik visszatértek eredeti szakmájukhoz, de jelentős részük maradt a kényszerből választott iparágban. A koronavírus a korlátozások enyhítése mellett továbbra is jelen van az életünkben, de bízom benne, hogy további jelentős hatásai nem lesznek.

Szakképzés

Mennyiben van a társadalomban a „hiba” a munkaerőhiánnyal kapcsolatban? Képesek és hajlandóak vagyunk átképzeni magunkat? Vagy elkényelmesedtünk?

Nagyon nehéz váltani a már megszokottól, azonban ezen sokat segíthetnek a képzési rendszerek. Gyors átképzéssel könnyebben rá lehet venni a váltásra az azon gondolkozó munkavállalókat. A gyors és hatékony oktatást egyre inkább támogatják Magyarországon, de még van tér a szakképzési rendszer gyorsítására, mivel ez részben enyhítheti a munkaerőhiányt.

Lassítja a gazdasági növekedést a munkaerőhiány?

Ha csak a magyar munkaerőpiacra hagyatkoznánk, akkor már megállt volna a gazdasági fejlődés.

MTI/Krizsán Csaba
MTI/Krizsán Csaba

Milyen hatással van a munkaerőpiacra a jelentősen megemelt minimálbér? Nehéz helyzetbe hozta a magyar vállalkozásokat az emelés?

A cégek szerintem fel tudtak készülni a minimálbér emelkedésére, hiszen az elmúlt években is jelentős bérnövekedés zajlott le, de sokat segített a munkát terhelő járulékok csökkentése is. Az ügyfeleinknél alapvetően nem jellemző a minimálbéren történő foglalkoztatás, mivel eleve magasabb fizetéseket biztosítanak. Tapasztalataink szerint azonban a minimálbér emelésének hatására a magasabb bérszintek is – bár nem a minimálbér emelés arányában – növekedtek. Ennek oka, hogy munkaerőhiány van, és a cégek versenyeznek az egyes munkavállalókért, aminek hatására a bérverseny is egyre erősebb.

Bérek tekintetében hogyan állunk a nyugati országokhoz képest?

Továbbra is el vagyunk maradva, de az olló jelentősen zárult. A nyugati országokban az elmúlt években átlagos 2-3 százalékkal nőttek a bérek, míg Magyarországon 10 százalék és a felett volt a bérnövekedés. A környező országokhoz már nagyon közel állunk, de kizárólag a gazdasággal egyensúlyban lehet csak növelni a béreket.

Sokan tértek haza külföldi munkavégzésből? Továbbra is problémát jelent a kivándorlás?

A kivándorlás már nem akkora probléma, mint öt-tíz évvel ezelőtt volt. A komolyabb szaktudást igénylő pozíciókban jellemzőbb a hazatérés, mivel a külföldi cégek már Magyarországra hozzák a fejlesztéseiket és a magasabb hozzáadott értékű munkákat: ez pedig magasabb fizetéssel is jár. Persze csak a magasabb jövedelem a fontos, mert mérlegelni kell a családtól való távolságot is, a megélhetés költségeit, a családtámogatási és otthonteremtési támogatásokat is. Ebben pedig erősnek bizonyul Magyarország, ami ellensúlyozhatja a bérekben tapasztalt különbséget.

Megoldotta a nyugati munkaerő-problémát a bevándorlás? Látjuk, hogy az unión kívülről érkezők foglalkoztatási rátája egészen gyenge, messze elmarad az unión belüli munkavállalókétól. Akkor ez a tömeges bevándorlás nem csodaszer?

Nem gondolom. Elsősorban el kell különíteni a mostani helyzetet a 2015-öt követő évektől. Az ukrán háború elől menekülők motivációja nem a munkavégzés és a jobb élet reménye, hanem az, hogy biztonságban legyenek. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező emberek fő célja pedig az, hogy Nyugat-Európába menjenek, és nem akarnak integrálódni a magyar társadalomba. Fontos megjegyezni, hogy a tudatos, ellenőrzött – vallási, társadalmi szempontokat is figyelembe vett – külföldi toborzásra szükség van, mert ezt biztosíthatja a gazdaság további növekedését.

Régiós terjeszkedés

Több országban is jelen vannak, sőt a közelmúltban igazán erős térnyerésre tettek szert a régióban. Ennek mi a története?

A WHC egy 32 éve működő magyar vállalkozás, amely az elmúlt években felépítette a külföldi hálózatát. Elsőként Ausztriában jelentünk meg, amit Szerbia, Ukrajna és Szlovákia követett. 2022 márciusában egy akvizíció keretén belül többségi tulajdonosai lettünk a Heads Adriatic cégcsoportnak, akik Horvátországban, Szlovéniában, Szerbiában, Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban vannak jelen.

Az akvizíció részesedés, illetve befolyásszerzést jelent az egyik vállalat részéről egy másik vállalat irányába. A célja általában ezeknek az akvizícióknak, hogy a társaság többségi résztulajdont szerezzen, és így a vállalat irányításába, a döntéshozás folyamatába is teljes beleszólása lesz.

A terjeszkedés hatására Közép-Kelet Európa egyik meghatározó HR szolgáltatója leszünk, és könnyebben tudjuk kiszolgálni a megrendelőink igényeit és gyorsabban, valamint hatékonyabban tudunk reagálni a dinamikus változásokra.

Hogy áll a magyar munkaerőpiac a környező országokhoz képest?

Nagyon sok a hasonlóság a közép-európai országok között. Szerbia felívelő pályán van, a horvát piacon pedig túlsúlyban vannak a turisztikai munkák, ami Magyarországra kevésbé jellemző. A környező országok is jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek, így

a jövőben kénytelenek leszünk még távolabbról munkavállalókat integrálni a magyar munkaerőpiacra.

Milyen irányba tart a HR szakma?

A HR eddig is nagyon meghatározó volt a cégek életében, mert az emberi erőforrás az alapja a legtöbb vállalat működésének.  A cégek számára az emberi erőforrás biztosítása stratégiai ügy lett. A mostani kiélezett és munkaerőhiányos helyzetben felértékelődött a HR-szolgáltatók munkája. A mi feladataink is folyamatosan bővülnek. Tíz évvel ezelőtt kizárólag a toborzás volt a feladatunk, de ma már szinte az értékesítéshez hasonlít a munkánk, hiszen el kell adnunk az adott munkalehetőséget a munkavállalóknak. Ezen kívül integrálni kell a hétköznapokba a külföldi munkavállalókat: szállást biztosítunk, segítjük az integrációjukat és megismertetjük velük a magyar munkakörülményeket. Ahogy az ügyfeleinket, úgy a munkavállalóinkat is ki kell szolgálnunk, hogy tudjanak a munkájukra koncentrálni.

Mire van szüksége 2022-ben egy munkavállalónak?

A jövedelem alapvető, de több más tényezőt is figyelembe kell venni. A koronavírus alatt felértékelődött a biztonság és a stabilitás. Sok esetben a vezetők miatt váltanak a munkavállalók, így nagy hangsúlyt kell helyezni a vezetők továbbképzésére és a szervezetfejlesztésre. Ha a munkavállaló elkötelezettsége alacsony, akkor nagyon könnyen tud váltani, mert kapkodnak az emberekért a munkaerőpiacon.

És a munkáltatóknak?

A szakértelem és a lojalitás a legfontosabb.

Mely szakmák lesznek a legjövedelmezőbbek a jövőben?

Az IT szektor jelentős bővülésen esett át, és egyre nagyobb problémát jelent a szakemberhiány, ami növeli a munkavállalók értékét. Az IT-hoz hasonlóan nagy szükség van a különböző mérnökökre a folyamatosan növekvő számú beruházások miatt.
Milyen helyzetben vannak a nők a magyar munkaerőpiacon? Beszélhetünk jelentős különbségekről nemek tekintetében?
A statisztikák lehet mást mutatnak, de nem tapasztalunk megkülönböztetést. Ma már egy magára adó munkáltató nem tesz ebben különbséget férfi és nő között. Kizárólag a kompetenciák és a szakértelem számít egy jó munkaadónál.

(Borítókép: MTI/Kovács Tamás, MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
No comment no cry
2022. április 13. 00:29
Áh, szóval te így tudod, hogy mennyit keresek IT-sként, én meg nem. :D
tetx
2022. április 12. 18:18
Ostoba trógerkém, ha te nem is hiszed el, hogy ekkora számok léteznek, attól még sok ember "el tud számolni addig" és élvezi. De te is élvezzed saját szellemi és anyagi mocskodat amiben leledzel. Muhahahaha
Paskai
2022. április 12. 18:14
Majd te megérted, hiszen okos spicli lehetsz.
critical man
2022. április 12. 18:14
Te hülye vagy. A fiam most végzett, a diplomáját még nem mutatta meg, és havi 1,4 millát keres, havi nettó egy milla körül visz haza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!