Az ukrán-orosz front után a nikkelpiacon is háborús a helyzet

2022. március 14. 08:55

A londoni fémtőzsdén (LME) két kereskedési nap alatt 250 százalékkal, tonnánként 100 ezer dollár fölé repültek az árak. A tőzsde kedd reggel példátlan módon felfüggesztette a kereskedést, miután a soha nem látott áremelkedés miatt a brókerek nem tudtak fedezetet kérni a veszteséges short pozíciók miatt, ami az egyik nagy nikkelgyártót és egy nagy kínai bankot is megszorongatott.

2022. március 14. 08:55
null

A parabolikus ármozgás, amely nem sokkal azután kezdődött, hogy a Biden-kormányzat az orosz nyersolajimport betiltását fontolgatta, hétfőn a nyersanyagpiacokon hatalmas nyomást idézett elő, különösen az olaj, a gáz, a nikkel, az alumínium, a palládium és a búza piacán. A Bloomberg szerint mindegyik többéves csúcsot vagy új rekordot ért el.

A nikkelt a rozsdamentes acél gyártásánál és az elektromos járművek akkumulátoraiban használják. A nikkel több mint 25 százalékot drágult az elmúlt évben, és a múlt hónapban elérte az elmúlt évtized legmagasabb szintjét. A kereslet virágzik, szűkös a kínálat az elektromos autók akkumulátoraihoz használt fém iránt. Egyelőre kevés jele van annak, hogy a piaci árak esésre készülnének. A Goldman Sachs Group Inc. a múlt hónapban azt jósolta, hogy a nikkel iránti kereslet idén 30 000 tonnával haladja meg a kínálatot, szemben a korábbi 13 000 tonnával.

Az egyik áldozat a kínai vállalkozó Xiang Guangda - őt „Big Shot-nak” is nevezik - aki hatalmas short pozíciót halmozott fel a nikkel határidős ügyletekben, és most több milliárd dolláros piaci veszteséggel néz szembe.

A világ egyik legnagyobb nikkelgyártóját, a Tsingshan Holding Groupot irányító Guangda cége kénytelen volt az egész pozíciót bezárni.

Nem tudni mekkora a Guangda vesztesége, de a hírek szerint meghaladhatta a 2 milliárd dollárt.

Eközben az LME-n a káosz arra késztette a tőzsdét, hogy kedden felfüggesztette a nikkelkereskedést. A margin lehívásokat a 48 ezer dolláros hétfői záróár alapján számították ki. Egyes kereskedők szerint ez az 1985-ös „ónválságra” emlékezteti őket, amelynek során a tőzsde négy évre felfüggesztette az ónkereskedést, mivel sok bróker kénytelen volt abbahagyni az üzletet.

A zűrzavart fokozza, hogy a London Metal Exchange közölte, hogy törli az összes olyan ügyletet, amelyet brit idő szerint kedden éjfélkor vagy azt követően hajtanak végre a fizikailag kiegyenlített nikkel kontraktusokban a tőzsdék közötti piacon és az LMEselecten.

A tőzsde a kereskedés felfüggesztése miatt március 9-től elhalasztja a fizikailag kiegyenlített nikkelszerződések szállítását is.

A gond nem egyedi, hasonló finanszírozási gondok voltak egy nappal előtte a szénpiacon (Goldman Sachs), és most a nikkel piacán a kínai China Construction Bank Corp. – Kína négy nagy bankjának egyike is csúsztatni volt kénytelen a több százmillió dolláros fedezeti lehívások kifizetését.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2022. március 16. 17:06
Ennyit érnek ezek a pénzügyi eszközök, csak költségeket generálnak, az igazi kockázatot pedig nem tompítják. Meg kellene tiltani a határidős tőzsdeügyleteket.
Szittya66
2022. március 16. 09:28
Kellene valami jó kis szankció!
budapesti
2022. március 15. 23:55
Hamarosan többszörösére drágulnak az új autók?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!