Márciusban újra emelkednek az árak, mégis több tízezer forintot spórolhatunk – mutatjuk a részleteket

2024. március 01. 09:05

Újabb áremelést hoz a március: az infláció miatt jelentősen emelkedik a telefon- és internetszolgáltatások díja, de a banki költségek is nőnek. Jóval olcsóbb lesz viszont az új tarifarendszer életbe lépésével a tömegközlekedés, de ebben a hónapban bárki kedvezőbbre cserélheti lakásbiztosítását is. A kormány pedig új csodafegyvert élesített.

2024. március 01. 09:05
Nagy Kristóf

Több ezer, de akár tízezer forinttal nőhet, vagy akár csökkenhet is márciustól a családok kiadása, a változás szinte minden háztartást érint. Az elmúlt két évben rekordokat döntő infláció már a múlté: két évvel az orosz-ukrán háború kitörése után az alapanyagárak és az energiaárak is tartósan stabilizálódtak, ezért a következő időszakban nem kell tartanunk újabb árrobbanástól.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy elbúcsúzhatunk az árak emelkedésétől. Januárban már csak 3,8 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szintet, de 2023 rekordot hozott: 17,6 százalék volt az éves infláció.

A 2023-as infláció az élelmiszerek és más fogyasztási cikkek árára már nem gyakorol érdemi hatást, ugyanakkor a szolgáltatásoknál más a helyzet:

a legtöbb szolgáltató inflációkövető díjkorrekciót hajt végre márciustól. A tavalyi inflációt figyelembe véve ezek a kiigazítások érzékelhető, akár több tízezer forint pluszköltséget jelenthetnek egy-egy háztartásban, elsősorban a nagyobb családoknak.

Nem csak áremelkedést hoz a március, hanem jelentős árzuhanást is, ráadásul aki odafigyel a pénzügyeire, az díjkorrekciók ellenére is érzékelhetően csökkentheti a kiadásait.

Márciustól kevesebbe kerülhet

  • a nagybevásárlás,
  • a tömegközlekedés,
  • a rezsi,
  • a hitel
  • és némi odafigyeléssel a biztosítás.

Márciustól többe kerülhet

  • a mobil- és internetszolgáltatás,
  • a banki szolgáltatások költsége és a díja,
  • a közös költség,
  • minden olyan szolgáltatás díja, amit az infláció mértékével korrigálnak az év elején.

Jön a díjkorrekció, ami ezúttal kellemetlen meglepetést okozhat

A bankok, a biztosítók, a telekommunikációs cégek és általában a szolgáltatók minden évben korrigálják díjaikat az előző évi infláció mértékét figyelembe véve. Mivel a hivatalos inflációs adat januárban jelenik meg, és az ügyfeleket is kötelező a változásról időben tájékoztatni, így leghamarabb az adott év márciusától van lehetőségük az árak emelésére azoknak a szolgáltatóknak, amelyek évente általában csak egyszer változtatnak a díjaikon.

A szolgáltatók éveken át csak alig, vagy egyáltalán nem emeltek a lakossági tarifákon. Ha volt is árváltozás azt a több mint tíz éven keresztül alacsony infláció miatt a legtöbben nem tapasztalták. Tavaly a legtöbb szolgáltató már emelte a költségeket, ám jellemzően csak néhány százalékkal, vagyis jóval a 2022-es 14,5 százalékos infláció mértéke alatt.

Idén ugyanakkor érdemes alaposan átnézni a banktól, a biztosítótól és a szolgáltatóktól kapott tájékoztatót a költségek változásáról, mert az április elején érkező számla – vagy ahol előre kell fizetni, már a márciusi számla – kellemetlen meglepetést okozhat.

A legtöbb szolgáltató 15 százalék körüli áremelést hajt végre. Ez ugyan valamivel elmarad az infláció mértékétől, de így is több ezer, vagy akár tízezer forintos áremelkedést jelent egy mobiltelefon-, internet- és televíziószolgáltatást is tartalmazó csomagnál.

A legnagyobb szolgáltatók a havi csomagdíjakat emelik, míg az egyre kevesebb előfizetőt érintő perc- , sms- és adatforgalmi díjak nem változnak.

  • A Telekom 15 százalékos,
  • a Yettel 15,3 százalékos,
  • a Vodafone 15,4 százalékos áremelést hajt végre.

A szolgáltatók közti verseny és a távközlési piac fejlődése ugyanakkor hosszabb távon – ismét 5 százalék alatti infláció mellett – újra csökkenő árakat vetít előre.

A bankok és a biztosítók is díjat emelnek, de a változás nem mindenkit érint

A bankok is díjat emelnek, bár a pénzintézetek korrekciója már kevésbé szembetűnő és nem érinti szinte az összes ügyfelet, ellentétben a telekommunikációs cégek áremelésével. Ennek oka, hogy a hazai bankok is 15 százalék körüli díjváltozásokról tájékoztatták az ügyfeleket, ám ezek általában nem, vagy csak bizonyos esetekben érintik a számlacsomagok díjait, ugyanakkor kiterjednek a azokra a tételekre, amelyek csak bizonyos ügyfélcsoportokat érintenek. Egy lakáshitel igénylése, vagy a már meglévő kölcsön szerződésének módosítása többe kerül majd, de maga a kölcsön – a csökkenő kamatok miatt – várhatóan egyre olcsóbb lesz.

A Magyar Bankszövetség korábban többször is jelezte, készek együttműködni a hazai pénzintézetek a kormánnyal annak érdekében, hogy a fogyasztás élénküljön, vagyis ismét költekezzenek az emberek, hozzájárulva az idei, 4 százalékos GDP növekedési célhoz. Ehhez ugyanakkor a hitelezés felpörgetése is kell, ami a jelenlegi, az orosz-ukrán háború előtti évekhez képest jóval magasabb kamatszinten aligha valósul meg. A Magyar Nemzeti Bank pedig a monetáris politika eszközeivel vélhetően hosszútávon támogatja a bankok kamatcsökkentését.

A bankok díjkorrekciói tehát szintén pár ezer forint többletköltséget jelentenek, de elsősorban azoknak az ügyfeleknek, akik több banki szolgáltatást is igénybe vesznek, vagyis például a hiteltörlesztésükhöz, vagy a megtakarításukhoz kapcsolódó tranzakciókért fizetendő díjakat.

A legtöbb, lakossági alapszolgáltatást használó ügyfél nem tapasztal érdemi változást, de az idősebbek és azok, akik nem használnak internetbankot vagy applikációt, egyre több nehézséggel szembesülnek.

Visszatér a sárga csekk korszaka?

Több hazai pénzintézet is változtatott a fióki, pénztári befizetés és a hagyományos papíralapú átutalási megbízás végrehajtásával kapcsolatos gyakorlatán. Ez bizonyos bankoknál jelentős díjemeléssel is együtt jár. Ennek oka elsősorban az, hogy az ügyfeleket a digitális banki szolgáltatások használatára ösztönözzék. Ez ugyanakkor komoly bosszúságot okoz azoknak, akik nem értenek a digitális bankoláshoz, vagy féltik a pénzüket, személyes adataikat a csalóktól. Elsősorban az idősebb generációk szembesülnek azzal, hogy irreálisan megdrágult a bankfióki befizetés.

Emiatt sokan visszatérnének a hagyományos postai csekkre és így rendeznék például a közös költség befizetését. A sárga csekkes befizetés díja és a banki befizetés díja között – bizonyos összegig – jelentős különbség lehet.

Most kell átnézni a lakásbiztosítást

A biztosításra is érdemes odafigyelni. Márciusra lakásbiztosítási kampányt hirdetett a kormány. Ez azt jelenti, hogy a leggyakoribb, határozatlan időre szóló lakásbiztosítását bárki felmondhatja márciusban. Alapesetben ezt az ügyfelek évfordulókor tehetik meg, vagy a minősített fogyasztóbarát biztosítások esetén negyedévente, ha teljesülnek a meghatározott feltételek.

BKV
Már a BKK járatain is utazhatunk az országbérlettel és a Pest vármegyebérlettel, a tarifareform havonta több tízezer forint megtakarítást eredményez Fotó: Facebook/Vitézy Dávid

A lakásbiztosítás soron kívüli megújításával akár több tízezer forintot is megtakaríthatnak az ügyfelek. Ennek oka, hogy az évfordulót követő díjat a biztosítók indexálják, vagyis automatikusan emelik az infláció mértékével. A lakásbiztosítási kampánnyal

  • lehetőség nyílik jóval alacsonyabb biztosítási díj fizetésére, ráadásul sokaknak, akik évek óta nem foglalkoztak kötvényükkel, azoknak – a piaci árak változása miatt – alulbiztosítottá vált ingatlanjuk, amivel sokan már csak későn, a káresemény után szembesülnek csak a tulajdonosok. 
  • A kampány erősíti a biztosítók közötti versenyt, amely kordában tartja a díjakat.

A Netrisk arra hívta fel a figyelmet, hogy március elseje és április másodika között lehet kérelmezniük az ügyfeleknek a lakásbiztosításuk megszüntetését függetlenül attól, hogy mikor van az évforduló. Csak díjrendezett biztosítás mondható fel, a szerződés a megszüntetés bejelentését követő harmincadik napon szűnik meg.

A kormány újabb intézkedéssel segíti a tudatos vásárlást

Március elsejétől a kiskereskedelmi üzletláncoknak kötelessége felhívni a vásárlók figyelmét arra, ha egy termék kisebb kiszerelésben kapható, mint korábban.

A kormányrendelet szerint az élelmiszerüzleteknek akkor kell kihelyezniük a meghatározott formában és tartalommal ellátott figyelmeztetéseket, ha egy adott termék kiszerelése kisebb lesz, vagyis csökken a súlya vagy a térfogata

Ezt is ajánljuk a témában

Az infláció elleni harc legújabb csodafegyvere elsősorban a fogyasztói tudatosságot ösztönzi, vagyis 

a cél az, hogy a vásárlók kiszúrják, ha a gyártó kisebb kiszerelésben forgalmaz egy terméket, mint korábban, de az árát nem, vagy csak részben korrigálja. 

Ez a gyakorlat ugyan nem szabálytalan, de sokszor bújtatott áremelési szándék áll a kiszerelés megváltoztatása mögött, és nem a fogyasztói igények változása. A vásárlóknak ráadásul kifejezetten résen kell lenniük ahhoz, hogy egyből kiszúrják: egy termék súlya kevesebb lett, az ára is, de a súly jobban csökkent, mint az ár.

Óriási megtakarítást hoz az új jegyrendszer a közlekedésben

Jelentős költségcsökkentést hoz a március azoknak, akik vonattal vagy busszal ingáznak a munkahelyük és a lakhelyük között. 

A közösségi közlekedésben teljesen új időszámítást hoz az új tarifarendszer, amelynek gerincét a már 2023 május óta kapható országbérlet és a vármegyebérlet adja. Népszerűségük minden várakozást felülmúlt, a hagyományos bérletek legnagyobb részét mára ki is szorították. 

Az új bérlet- és jegytípusok érvényességük alatt korlátlan számú utazásra jogosítanak és a vonatokra, a buszokra, valamint a főváros járműveire is érvényesek.

Lázár János építési és közlekedési miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester a közelmúltban abban egyezett meg, hogy az országbérletet és a Pest vármegyebérletet a fővárosi járatokon is elfogadják. Ennek következményeként a Budapest bérlet ára is csökken.

Ezt is ajánljuk a témában

Az új jegytípusok bevezetése mellett a kedvezmények is szélesebb körben váltak hozzáférhetővé: a diákok és a 65 év alatti nyugdíjasok 90 százalékos kedvezménnyel utazhatnak, a 14 év alattiak – hasonlóan a 65 év felettiekhez – pedig ingyen. A közalkalmazotti 50 százalékos kedvezmény az eddigi meghatározott számú utazás helyett immár korlátlanul jár.

Az átfogó tarifareform legnagyobb előnye, hogy egyetlen jegy- és bérlettípussal lehet igénybe venni a vasúti és autóbuszos közlekedést is, ráadásul minden eddiginél olcsóbban.

A rendszeresen ingázóknak a tarifareform évi több százezer forint megtakarítást eredményez. A közlekedésre fordított kiadások érdemi csökkenése nagyobb, mint a szolgáltatások díjának inflációkövető korrekciója.

A tarifareform elgondolkodtatja az autósokat is

Az egyszerű, egységes tarifarendszer – ahogy ez az ország- és vármegyebérlet tavaly májusi bevezetésekor nyilvánvalóvá vált – már valós alternatívát jelent azoknak is, akik autóval járnak, mivel a közösségi közlekedésre való áttéréssel jelentős megtakarítás érhető el.

Komoly többletköltségtől mentesülnek azok, akik a következő hetekben odafigyelnek meglévő szolgáltatásaik díjának változására, és összehasonlítják az elérhető ajánlatokat. Az árak márciusi változása ezúttal eltérően érinti az embereket, de összességében komoly hatása lehet a háztartások életszínvonalára. A piaci előrejelzések egy nyugodtabb, kiugró áringadozástól mentes időszakot vetítenek előre, ám a 2021 végi, a jelenleginél 30-60 százalékkal alacsonyabb árak aligha térnek vissza.

Az életszínvonal emelkedését a bérek további, szerencsés esetben gyorsuló felzárkóztatása támogathatja, amelyhez a magyar gazdaság újbóli növekedése nélkülözhetetlen.

Nyitókép: MTI/MTVA/Róka László

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­­A­­ ­d­ö­­g­­­ö­s­­ ­l­á­­­n­­y­­o­­­k­­­ ­­­v­­­á­­­r­n­­­a­­­k­­­ ­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
Patika
2024. március 10. 18:47
Hol van az állam-csőd-őr?
kokrowatz-0
2024. március 01. 10:18
valamit nagyon jól csinál a főni, egyre többet ér a forint! már 394!
salátás
2024. március 01. 09:49
szasztok trollgecik! mi a véleményetek a romániai inflációról?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!