A Nyugat legfeljebb a saját pénzügyi hegemóniáját gyengíti az orosz SWIFT-lekapcsolással

2022. március 07. 18:21

Akár a WhatsAppot is használhatnák a szükséges tranzakciók kommunikálására az érintett felek, vagy éppen használhatják a feltörekvő kínai verziót is.

2022. március 07. 18:21
null

Ha lekapcsoljuk az oroszokat a SWIFT rendszerről, azzal Kínát erősítjük

A közvetlen járulékos károkon kívül az orosz bankok kizárása a SWIFT-ből hosszabb távú következményekkel járhat a nemzetközi pénzügyekre nézve. Mint minden hálózat esetében (gondoljunk csak a Facebookra), a SWIFT értéke az azt használó bankok számától függ. Ennek érdekében a szövetkezet a semlegesség fenntartásával igyekszik a lehető legszélesebb körű részvételt ösztönözni. Egyedül a pénzügyileg már eleve elszigetelt Iránt kapcsolták le a rendszerről korábban.

Oroszország példája most viszont másokat, például Kínát is arra ösztönözheti, hogy alternatívák felé forduljon, ami széttöredezné a nemzetközi fizetési rendszert, és potenciálisan még az amerikai dollár globális tartalékvalutaként való dominanciáját is alááshatná. Elképzelhető egy olyan jövő is, amelyben a rivális nemzetek hasonló pénzügyi fegyvereket fordítanak az USA ellen, számolt be korábban a Makronóm a ZeroHedge nyomán.

A nyugati vezetőknek óvakodniuk kell attól, hogy tovább menjenek, és Oroszországot teljesen kizárják a SWIFT-ből, figyelmeztettek a Bloomberg szerkesztői véleménycikkben. A hatás könnyedén az lehetne, hogy az orosz olaj-, gáz- és egyéb nyersanyagok szállítása összeomlik, a külföldi hitelezők súlyos veszteségeket szenvednek el, és még a Putyin intézkedéseit megvető és emigrálni akaró oroszok is kénytelenek lennének pénzmosási technikákhoz folyamodni, hogy pénzüket kivigyék az országból. 

Ahogy a konfliktus folytatódik, szakértők szerint a nemzetközi közösségnek együtt kellene működnie az egyre több orosz bankot célzó hagyományosabb szankciók összehangolásán, amelyek kemény büntetést szabnának ki, de a súlyos, nem szándékolt, a Nyugat számára hátrányos következmények nélkül. Emellett az orosz jegybank mozgásterét is érdemes korlátozni. 

Az viszont már biztos, hogy a SWIFT-ből való kizárás hatására a SWIFT kínai változatához – a Cross-Border Inter-Bank Payments Systemhez (CIPS) – kapcsolódó részvények berobbantak. Nem csak a GPS-ből van ugyanis orosz és kínai verzió (itt számoltunk be arról, hogy a kínai verzió sokkal többet tud, mint az amerikai GPS), de a SWIFT-tel sem talált fel a Nyugat semmi újat vagy nélkülözhetetlent.

A piacon már néhányan arra fogadnak, hogy a SWIFT dicsőséges napjai a Nyugat saját intézkedéseinek köszönhetően érnek véget. Abban nem teljesen értenek egyet az elemzők, hogy mekkora a SWIFT jelentősége, mert egyre többen hangoztatják azt, hogy az egész egy szimbolikus, erőtlen lépésnek tekinthető.

A SWIFT csak egy szimbólum, nem akadályoz meg mindent

Alistair Milne, a Loughborough University pénzügyprofesszora is kifejtette a minap, hogy a SWIFT-felhajtást a médiának köszönhetjük, de nem ez jelenti az igazán durva szankciót, hanem inkább az orosz jegybankkal szembeni korlátozások.

Ahhoz, hogy megértsük a SWIFT-ből való kilövés korlátozott gyakorlati hatását, érdemes megnézni Iránt. Az Egyesült Államok 1987 óta alkalmaz kereskedelmi tilalmakat Iránnal szemben, és időszakosan meg is erősíti azokat. Ez Barack Obama 2011 februárjában hozott rendeletében csúcsosodott ki, amely befagyasztotta az iráni kormány, a központi bank és a pénzügyi intézmények összes amerikai vagyonát. Az iráni bankok csak később, 2012 márciusában kerültek ki a SWIFT rendszerből. Ez csak kiegészítette az iráni vállalkozásokra és pénzügyi közvetítőkre vonatkozó közvetlen korlátozásokat, írja a professzor.

Az iráni bankok továbbra is intézhettek és intéztek is Iránba irányuló és onnan kifelé irányuló fizetéseket olyan harmadik országbeli bankok segítségével, amelyek hajlandóak voltak árrést vállalni ezeken a tranzakciókon. Ez sosem volt egyszerű, mivel az amerikai hatóságok összesen közel 5 milliárd USD összegű bírságot szabtak ki az európai bankokra, amiért ilyen szolgáltatást nyújtottak Iránnak. A SWIFT-ből való kizárás nem akadályozta meg őket ebben.

A SWIFT csak a pénzügyi tranzakciók követését segíti

A SWIFT rendszert 1973-ban alapították, hogy biztonságos üzenetküldést biztosítson a nemzetközi fizetésekhez. Belga tulajdonban lévő szövetkezet, amelynek mintegy 11 000 tagbankja van 200 országból és területről. A bankközi fizetések és a kereskedelem finanszírozásának utasítására, majd nyomon követésére szolgáló üzenetküldő rendszereket biztosít, amelyeket világszerte integrálnak a bankok tranzakciókat feldolgozó rendszereibe.

Ma a SWIFT naponta mintegy 40 millió fizetési üzenetet kezel. Ha feltételezzük, hogy egy ilyen üzenetküldő rendszer nélkül minden egyes fizetés feldolgozása néhány órát venne igénybe a banki ügyintézőnél, akkor a megtakarítás tranzakciónként körülbelül 100 USD lehet. Ez azt jelentené, hogy a rendszer naponta mintegy 4 milliárd USD vagy évente 1 billió USD értéket tesz hozzá a világgazdasághoz.

A lényeg viszont az, hogy a SWIFT az üzenetekkel és az azokat támogató technológiával és szabványokkal foglalkozik; a fizetés végrehajtásában nincs szerepe, tehát csak a kommunikációt könnyíti.

Tegyük fel, hogy egy londoni bank pénzt akar küldeni egy moszkvai banknak. Használhatja a SWIFT üzenetküldést a fizetés közlésére, de nem a teljesítésre. A tényleges végrehajtás többféleképpen történhet: az oroszországi banknál már meglévő egyenlegként meglévő rubel felhasználásával; vagy rubelszerzés a devizapiacon font sterling vagy rubeleszközök, például orosz államkötvények eladásából.

Ezek egyike sem függ a SWIFT rendszertől.

Nem okoz semmilyen alapvető problémát, ha a pénzeszközök átutalása más biztonságos üzenetküldő rendszer segítségével történik.

Az orosz bankok például inkább az SPFS-rendszerrel intézhetik a fizetéseket, amelyet a Krím 2014-es megszállása után hozott létre az orosz központi bank. Ezt jelenleg egy maroknyi nemzetközi bank használja Németországban és Svájcban, amelyek orosz bankokhoz kapcsolódnak.

Vagy használhatnák az oroszok a CIPS-hálózatot is, amelyet a Kínai Népbank hozott létre

a renminbiben történő, határokon átnyúló fizetések céljára, számos ország résztvevőivel. Sőt: akár a WhatsAppot is használhatnák a szükséges tranzakciók utasítására az érintett felek, csak talán nem lenne annyira kényelmes, vagy biztonságos.

Az orosz energiaexport, például a Gazpromnak történő kifizetések még kevésbé SWIFT-függőek. Amikor a cégek olajat vagy gázt vásárolnak a Gazpromtól, euróban vagy amerikai dollárban teljesítenek kifizetéseket az orosz energetikai vállalat bankszámláira. Ha tehát a szankciók célja az orosz gázra vonatkozó kifizetések megakadályozása, akkor az eszközt nem a SWIFT, hanem a Gazprom és annak banki eszközei elleni szankciók jelentik.

(Címlap: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
garabonciás
2022. március 08. 20:55
Régóta nyilvánvaló, hogy középszerű, nyikhaj senkik fejlettisztán politikai vezetői. Brüsszel is egy nagy kádertemető, ami jól is van, míg az elhízott mókusokat nem fenyegeti veszély, csak aztán nem fognak tudni a ragadozók elől elfutni, ha baj van (Ld. Misi mókus kalandjai... ).
Akitlosz
2022. március 08. 16:12
Ez az intézkedés gyors piacvesztéshez vezet. Bármi "nyugati", amit nem hagynak Oroszországnak megvásárolni, használni csak az önállóságát erősíti és fejleszti. A globalizmus szankciók nélkül sem vezetett jóra, de így már nyilvánvalóan nem csak káros, de még működésképtelen is.
darling
2022. március 08. 15:08
Putyin már tegnap reggel (hétfőn) bejelentette, h már előrelátóan kidolgozták a swifttel párhuzamosan működő saját, orosz rendszert, ami hétfőn 8. 00 h - tól működik! Majd a bankszövetség elnöknője a televízióban ezt követően elmagyarázta a népnek, közérthetően, hogyan működik, mi a teendő?! A szankciósok lábon lőtték magukat.... Úgy tűnik, a korábbi Oroszo ellen bevezetett szankciókból csak az oroszok tanultak!
MZperXXL
2022. március 08. 15:07
Jó összefoglaló. A különböző coinok nem is kerültek még említésre. Elsőre döbbenetesen erős szankciónak tűnt a SWIFT-ből kizárás és a korlátozások, de jobban belegondolva: ez csak meg fogja mutatni, hogy van élet a SWIFT nélkül is, ráadásul a SWIFT-en kívül végzett tranzakciókat kevésbé fogják tudni nyomonkövetni, ami megint csak khm...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!