Hiába vágják le az oroszokat, a SWIFT simán megkerülhető – megszólalt a nagybank vezére

2022. március 3. 7:52
Oroszország lekapcsolása a SWIFT nemzetközi pénzügyi üzenetküldőről egyrészt visszaüt, másrészt nem lesz eredményes, véli a JPMorgan vezére, Jamie Dimon.

A SWIFT egy emaillel is kiváltható

A Nyugat a legfőbb orosz bankokat célzottan zárta ki a SWIFT elnevezésű, pénzügyi intézmények közötti nemzetközi üzenetküldőből. Befagyasztották emellett az orosz központi bank vagyonát és tranzakcióit.

Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója egy interjúban úgy vélekedett,

hiábavaló lehet ez a kemény eszkaláció és látványosan visszaüthet az elkövetkező években.

A Bloomberg TV-nek adott interjújában a világ legnagyobb bankjának vezérigazgatója elmondta, hogy „a SWIFT-nek számos kerülőútja van”.

Bár a SWIFT-szankciók azt jelentik, hogy a vállalatok nem használhatják az üzenetküldő rendszert az érintett orosz szervezetekkel való üzletkötésre, Dimon szerint ettől még üzletet köthetnek velük.

Valójában ez olyan egyszerű, mint elküldeni egy e-mailt a fizetési utasításokkal, mivel a SWIFT valójában egy üzenetküldő rendszer maradványa egy letűnt korszakból,

az e-mailek és még a fax előttről. 

Dimon megszólalásából úgy tűnik, a SWIFT szinte egy szimbolikus intézmény, amely fontos, de egyáltalán nem létszükséglet a pénzügyi világban, ráadásul helyettesíthető is.

Már megint önmagát lövi lábon a Nyugat

Dimon azt is elmondta, hogy az orosz bankok SWIFT üzenetküldő rendszerből való kizárása nem szándékolt következményekkel járhat és átterelheti a gazdasági-pénzügyi kommunikációt egy veszélyesebb, ismeretlenebb szürkezónába, ahol mindenféle harmadik felek segítenek majd megkerülni SWIFT-ről való lekapcsolást.

Amint arról a Bloomberg beszámolt, a JPMorgan azon Wall Street-i cégek közé tartozott, amelyek azt tanácsolták Washingtonnak, hogy ne tegye ki Oroszországot a SWIFT-ből, azzal érvelve, hogy ennek messzemenő következményei lehetnek, amelyek árthatnak a világgazdaságnak, és alááshatják a szankciók célját, számol be a ZeroHedge.

Mint a Bloomberg szerkesztői megjegyzik, a közvetlen járulékos károkon kívül az orosz bankok kizárása a SWIFT-ből

hosszabb távú következményekkel járhat a nemzetközi pénzügyekre nézve.

Mint minden hálózat esetében (gondoljunk csak a Facebookra), a SWIFT értéke az azt használó bankok számától függ. A Facebook is azért értékes, mert mindenki ott van. Hogy ugyanezt elérje, a SWIFT a semlegesség fenntartásával igyekszik a lehető legszélesebb körű részvételt ösztönözni. Egyedül Irán, amely pénzügyileg már eleve elszigetelt volt, került valaha lekapcsolt állapotba.

Oroszország példája másokat, például Kínát is arra ösztönözhet, hogy alternatívák felé forduljon, ami széttöredezné a nemzetközi fizetési rendszert,

és potenciálisan még az amerikai dollár globális tartalékvalutaként való dominanciáját is alááshatná. Elképzelhető egy olyan jövő is, amelyben a rivális nemzetek hasonló pénzügyi fegyvereket fordítanak az USA ellen. 

Megítélésünk szerint a pénzügyi szankciók szükségszerűen oda vezethetnek, hogy folytatódik minden törekvés a Nyugattal szembenálló országok részéről arra, hogy saját pénzeiket emeljék a tartalékvaluta-státuszba és saját, független, válságálló pénzügyi rendszereket, párhuzamos pénzügyi világot építsenek fel maguknak.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy élő fehér csávó, aki tovább lát az orránál.

Mostanra kiderült néhány szankció hatása. Az unió fog annyit veszíteni,mint az oroszok......
Pl: nem lizingelhetnek az unióból az oroszoknak repülőgépet. Hogy jut vissza a tulajhoz a több száz gép? Lehet, hogy le kell írniuk veszteségként.
A Volkswagen leállítja oroszországi termelését és mindent, ami ezzel jár.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés