A mozambiki korrupciós botrány után most drogpénzt mosott a svájci nagybank

2022. február 21. 12:11

Svájc második legnagyobb bankja, a Credit Suisse vádlottként szerepel abban a perben, amelyben állítólag több millió eurót mosott tisztára az intézmény pénztárán keresztül egy bolgár kábítószer-kereskedő, számolt be a Swissinfo című svájci hírportál.

2022. február 21. 12:11
null

Az ügyészek állítása szerint

a droghálózat, amelynek élén egy volt bolgár birkózó állt, 146 millió svájci frankot mosott át a Credit Suisse-en keresztül 2004 és 2008 között.

A hétfőn kezdődött, várhatóan négy hétig tartó tárgyaláson a kokaint csempésző hálózat két feltételezett tagja és a Credit Suisse, valamint a Julius Baer bankház két volt bankára ül a vádlottak padján.    

A Credit Suisse-t is azzal vádolják, hogy szerepet játszott a feltételezett összeesküvésben. Ez az első nagy svájci bank, amely pénzmosási perben szerepel az országban, írta a svájci közszolgálati televízió portálja, az SRF.

hangsúlyozta a bank a Reuters brit hírügynökséghez is eljuttatott közleményében.

A bírósági ügy a sorban az utolsó a Credit Suisse-t sújtó botrányok sorában, emlékeztetett a Swissinfo, felidézve, hogy a bank elnöke a múlt hónapban kényszerült lemondani, miután figyelmen kívül hagyta a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat.

Tavaly a bank dollármilliárdokat veszített összeomlott befektetési konstrukciókon, valamint azért, mert a mozambiki korrupciós botrányban történt részvétele miatt hatalmas bírságot kapott.

Más svájci bankok, mint például az UBS, a Falcon, a Julius Baer és a BSI, szintén büntetéssel vagy elmarasztalással szembesültek az elmúlt években különböző vétségek miatt.

A korrupció elleni harcra és a vállalati szervezetek visszaéléseire szakosodott Public Eye nevű svájci civil szervezet hétfőn úgy vélekedett, hogy a legutóbbi bírósági ügy rávilágított a svájci pénzügyi felügyelet hiányosságaira.

„Ez azt bizonyítja, politikai igény van arra, hogy jelentősen megerősítsék a nem megfelelő felügyeleti eszközöket és szankciókat” – derült ki közleményükből.

A Makronóm még 2021 októberében számolt be arról, hogy a svájci rendőrség lerohanta a svájci nagybankot. A zürichi ügyészség kérésére a rendőrség iratokat foglalt le a svájci banknál a Greensill Capitalhoz kapcsolódó 10 milliárd dolláros alap összeomlásával kapcsolatban.

a svájci nagybankot. A zürichi ügyészség kérésére a rendőrség iratokat foglalt le a svájci banknál a Greensill Capitalhoz kapcsolódó 10 milliárd dolláros alap összeomlásával kapcsolatban.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ildikó99
2022. február 22. 08:50
Európában Svájz az első nem véletlen és az arany vonat?
savrena
2022. február 21. 16:21
A svájciak annyival jobban élnek még a németeknél is, hogy az nyilvánvalóan nem lehetséges tiszta eszközökkel. Van ott egy méretes pénz betáp, szürke forrásokból, amit felhasználva aztán már szuper tiszta gazdaságot lehet működtetni. Mint az Arany emberben, ahol Tímár Mihály minden gazdagságának forrása Ali Csorbadzsi eltitkolt vagyona.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!