Nyugaton nincs korrupció: a svájci rendőrség rohanta le a svájci nagybankot

2021. október 7. 17:38
A zürichi ügyészség kérésére a rendőrség iratokat foglalt le a svájci banknál a Greensill Capitalhoz kapcsolódó 10 milliárd dolláros alap összeomlásával kapcsolatban.

Banki összeomlás

A svájci rendőrség rajtaütött a Credit Suisse irodáin, és lefoglalta a Greensill Capitalhoz kapcsolódó 10 milliárd dolláros alapjának összeomlásával kapcsolatos dokumentumokat. A rendőrségi házkutatásokat a zürichi kantonális ügyészség kérésére végezték a hét elején, írja az SWI.

A Credit Suisse vezetői szerint a bank ügyfelei akár 3 milliárd dolláros veszteséget is elszenvedhetnek a Greensill Capital nevű pénzügyi startuphoz kötődő befagyasztott alapok miatt – írta korábban a Portfolio. Az alapok felfüggesztésének idején, március 1-jén az ellátási lánc finanszírozásra létrehozott alapokban 10 milliárd dollár volt. Korábban ezeket az alapokat úgy adták el a Credit Suisse ügyfeleinek, mint alacsony kockázatú befektetések, amelyek magasabb hozamot biztosítanak a bankbetéteknél.

Az ügyre rálátó források szerint azonban a Greensill több ügyfele is jelezte, hogy nem tudja vagy nem akarja visszafizetni a felé kihitelezett összeget. Sanjeev Gupta milliárdos üzletember cégének, a GFG Alliance-nek 1,3 milliárd dolláros tartozása van a Greensill felé és jelezte, hogy nem tudják visszafizetni a hitelt. A szénbányászatban utazó Bluestone Resources is azt a választ adta, hogy nem tudja visszafizetni a 850 millió dolláros tatozást.

A Greensill az ún. ellátási lánc finanszírozásban igyekezett áttörést hozni azzal, hogy rövid lejáratú hitelhez juttatta a cégeket. Ezeket a pénzelőleget a cég kötvényszerű értékpapírokba csomagolva árulta befektetőinek, akik így magasabb hozamra tehettek szert, mintha bankbetétben tartották volna a pénzüket, emlékeztet a Portfolio.

A Credit Suisse azonban bejelentette, hogy felfüggeszti azokat az alapjait, amelyek a Greensill kínálta értékpapírokat tartották, így a startup elvesztette legfőbb pénzügyi forrását. A svájci bank azért döntött a felfüggesztés mellett, mert  egyes hírek szerint zavarta, hogy a cég túlzottan függ egyetlen nagy ügyféltől, az acélmágnás Sanjeev Gupta cégétől.
 

Az ügyész büntetőjogi vizsgálatot indított a Greensill tevékenységével, valamint a brit cég vitatott hitelezési konstrukcióit finanszírozó Credit Suisse-alapok kezelésének és forgalmazásának módjával kapcsolatban – közölte két, a vizsgálatot ismerő személy.

A Credit Suisse megerősítette, hogy irodáiban házkutatást tartottak, de azt mondta, hogy maga a bank jelenleg nem részese a vizsgálatnak.

„Egy hivatalos eljárás során, amely nem a Credit Suisse ellen irányul, adatokat gyűjtöttek. A Credit Suisse teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal, és egyelőre nem tesz további nyilatkozatokat ezzel kapcsolatban, mivel ez egy folyamatban lévő vizsgálat” – áll a bank közleményében.

A zürichi ügyészség nem reagált a megkeresésre.

A razziákról és a nyomozásról először a svájci NZZ am Sonntag számolt be.

A nyomozás a svájci kormány feljelentése nyomán indult.

A berni gazdasági ügyekért felelős államtitkárság a zürichi ügyészséghez egy dossziét nyújtott be, amelyben a tisztességtelen versenyről szóló szövetségi törvény lehetséges megsértését állítják.

A feljelentés ismeretlen személyek ellen irányul, ami azt jelenti, hogy az ügyészi vizsgálat bármikor kiterjeszthető olyan intézményekre vagy személyekre is, amelyeket még nem neveztek meg konkrétan.

Míg eddig mintegy 7 milliárd dollárt sikerült visszafizetni, a Credit Suisse közölte a befektetőkkel, hogy a kintlévőségek közül legalább 2,3 milliárd dollárt nehezebb lesz visszaadni.

Futhatnak a pénzük után a befektetők: össze-vissza hitelezett a Greensill?

A feldühödött befektetők már több csoportos keresetet nyújtottak be. A svájci hatóságok által felhozott büntetőjogi vádak jelentős lökést adnának a jogi erőfeszítéseiknek, amelyek során

kérdéseket vetettek fel a Credit Suisse és a Greensill közötti szoros kapcsolatról,

valamint a bank által végzett átvilágítás mértékéről.

A Greensill rendkívül agresszív hitelezési gyakorlatát nem hozták megfelelően nyilvánosságra a befektetők számára

– állítják az alapok ügyfeleinek ügyvédei.

Különös aggodalomra adott okot a Greensill és a Credit Suisse kapcsolata Sanjeev Gupta kiterjedt fémipari birodalmával, a GFG Alliance-szal. A brit Serious Fraud Office is vizsgálatot indított a Gupta és a Greensill közötti pénzügyi ügyletekkel kapcsolatban.

A Financial Times korábban már beszámolt a Gupta azon vállalkozásainak szóló számlák gyanús voltáról, amelyekbe a Credit Suisse alapjai fektettek be.

Gupta az SFO vizsgálatának megindítása óta nem lépett brit földre.

A Liberty Steel – a Gupta-konglomerátum része – több ezer brit alkalmazottja bizonytalan jövő előtt áll, mivel a vállalkozás életképessége a tét.

A Financial Times pénteken arról számolt be, hogy Gupta a múlt hétvégén 50. születésnapját a görögországi Mykonos szigetén ünnepelte.

Botrányok sora

A Credit Suisse egykori brókerét ötéves börtönnel sújtotta a bíróság 2010-ben, mivel az félrevezette vállalati ügyfeleit: másodlagos jelzáloghitelpiaci kitettségű értékpapírokat értékesített számukra még a válság kirobbanása előtt.

Az amerikai igazságügy-minisztérium 2014-ben tájékoztatott arról, hogy a banknak több mint 2,6 milliárd dolláros büntetést kell fizetnie az Egyesült Államok hatóságainak annak a megállapodásnak az alapján, amelyben beismerte, hogy amerikaiak ezreinek segített az adózás elkerülésben.

(Címlap: MTI/EPA/Alessandro Della Bella) 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha Svájc alól kihúzzák a bankjait, gyárthatja a sok órát, csokit!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés