Így bújik ki a hazai gazdaság a német nagyvállalatok árnyékából

2022. január 31. 16:08

A KSH adatai szerint csökkent a külföldi cégek dominanciája Magyarországon, már nem csupán a külföldi vállalatok állnak a magyar innováció mögött.

2022. január 31. 16:08
null
Fekete Kíra

Még a német nagyvállalatok uralkodnak a régiónkban, de feltörekvőben vannak a hazai cégek

„Az elmúlt évtizedben csökkent a külföldi vállalkozások hozzáadott értékből való részesedése is hazánkban, bár súlyuk még így is az uniós átlag kétszerese.

Az elemzésből az is kiderül, hogy a németek gyakorlatilag uralják a kelet-közép európai régió vállalatait” – adta hírül a Növekedés.hu.

A KSH nemrégiben publikált adatai azt mutatják, hogy 2020-ban a Magyarországon működő vállalkozások 2,1 százaléka, vagyis 13,9 ezer vállalkozás állt külföldi irányítás alatt.

Alacsony számuk ellenére

a külföldi vállalatok az összes hazai vállalkozás árbevételének és hozzáadott értékének közel felét tették ki,

emellett a bruttó tárgyieszköz-beruházások több mint 40 százalékát valósították meg.

A portál arra is rámutat, hogy az összes hazai vállalkozás munkavállalóinak negyedét külföldi irányítású leányvállalatok foglalkoztatták, tehát szerepük elengedhetetlen volt a munkaalapú gazdaságpolitika kialakításában.

A külföldi vállalkozások részesedése a feldolgozóipari ágazatban a legmagasabb – 2020-ban a termékek több mint kétharmadát ők állították elő.

Az ábrán az is látható, hogy a feldolgozóiparon kívül a kereskedelem, az energiaipar, valamint az információ és kommunikáció szektorokban játszanak fontos szerepet a külföldi vállalatok. 


„A hozzáadott értékéhez legmagasabb arányban, 67 százalékkal Írországban járultak hozzá a külföldi ellenőrzés alatt álló vállalkozások. Ez az extrém magas érték azonban döntően a kedvező adózási rendszerrel magyarázható” – ismertette a Növekedés.hu.

A többi közép-kelet-európai országban is erősen érezhető a külföldi jelenlét.

„A külföldi irányítású vállalkozások részesedése a bruttó hozzáadott értékből Magyarországon 47,4 százalék, Szlovákiában 47, Csehországban 42,8, Lengyelországban 37, Romániában pedig 44,7 százalék volt 2018 során”

A KSH és az Eurostat adatai szerint 2018-ban a visegrádi országokban, illetve Közép-Kelet-Európában a német vállalatok, míg Nyugat-Európában jellemzően az amerikai vállalatok dominálnak.

Ugyan van még hova fejlődni, de folyamatosan zárkóznak fel a magyar cégek

A portál aláhúzta, hogy a nagyvállalatok teljesítményének közel háromnegyedét a külföldi irányítású cégek tették ki Magyarországon. Hozzájárulásuk erősödött az elmúlt évtized során.

A 250 főnél kevesebb embert foglalkoztató vállalkozások esetében viszont úgy tűnik, erősödnek a magyar vállalkozások

– ez a jelenség a hazai vállalatok gyorsabb árbevétel növekedésének köszönhető, mutat rá a Növekedés.hu. 

A lenti ábra mutatja, hogy 2010 és 2020 között a külföldi és a hazai irányítású vállalatok termelékenysége egyaránt növekedett, azonban a külföldi vállalatok termelékenysége még 2020-ban is a hazai kétszerese volt.


A következő ábrán jól látható, hogy a vállalatméret növekedésével növekszik az exportból származó árbevétel a magyar és a külföldi irányítású vállalatoknál, viszont az is megfigyelhető, hogy továbbra is magasabb az exportárbevétel a külföldi vállalatok esetében.

 

Borítókép: Mátrai Dávid

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2022. február 08. 15:32
Vagy éppen a Weiss Manfréd repülőgépmotorokat említhetnénk, amiket a Messerschmidt vadászgépekbe építették a németek... Olyan, mintha ma az F35-höz mi csinálnánk a hajtóművet... De sok más katonai ipari fejlesztés, sőt filmgyártás és ki tudja még mi minden volt a világ élvonalában a 30-as években...
bunko_jobbos
2022. február 02. 17:03
Az elcseszett rendszerváltás következménye, hogy mi vagyunk a legkülföldibb ország az EU-ban. EZ pedig annak a következménye, hogy a mi elitünk volt 1989-ben a legjobban becsatornázva a nyugati gazdaságba. Itt most konkrétan kenőpénzre gondolok. A mi külkereseink :-) már a hetvenes években rutinosan mozogtak arrafelé. Mindenki tudja, hogy a külkeres mellé miér tettem a :-) fejet. Tudjuk, kik voltak ők. Vasárnap megnéztem a nemzeti galériában a Szinyei-kiállítást, és lenéztem a várból. A gyönyörű tájképen ott virít a megkent kommunista górék egyik legnagyobb csapása, a szállodasor a Duna-parton. A rendszerváltás körülről a legrosszabb emlék a HVG, amit minden héten olvastunk, mint a Bibliát. EZ volt a nyugati eszmék szócsöve. Ott aztán minden héten megírták, hogy nem szabad adósságelengedést kérni, mert az nagyon borzasztó... Rohadt nehéz lesz ledolgozni az elbaszott rendszerváltást. Mindenképp nehéz lett volna, de így a legrosszabb.
Gyzoltan
2022. február 02. 00:34
Nyugodj bele, Orbán nem csinálja jól! -nem is csinálhatja jól! Tevékenységét a jó és rossz kompomisszumok szövevénye kíséri... Óriási terhek nyomasztják, elvárások, igények, követelések tömege veszi körbe, s még a hazug demokrácia hazug ábrándját is fenn kell tartania a jött-ment liberálisok politikacsináló hisztijére... S hol van még Brüsszel degenerált idiotizmusa? -a további politikai nyomás... Végig gondoltad? Ma is, mostanában is, például a küszöbönálló amerikai megszállással kell szembenéznie... Lesz e ereje, elhatározása, határozottan visszautasítani a megszállási szándékot, vagy kockára teszi eddigi munkáját, tevékenységét, behódol az amerikai hódítóknak, és, és elbukja a választást? Amerika meg ne felejtse: "Amerika az amerikaiké!" Amerika! -és nem Európa! Ami go home!
nempolitizálok
2022. február 02. 00:33
Orbán jól csinálja, mert okosan elhelyezett beruházásokkal kibővíti Magyarország területét a szomszédok rovására. Azért nekünk sem mindegy, hogy hatmillió ember dolgozik, költi a pénzét és fizet itt adót vagy hét millió. Ráadásul ennyi munkavállalóval már komolyabb dolgokba lehet belenyúlni, pld. haditechika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!