Megjósolta a 2008-as válságot, most amerikai polgárháborúra figyelmeztet a sztárközgazdász

2021. december 24. 13:37

Az amerikai milliárdos befektető, Ray Dalio szerint „veszélyesen nagyra nőtt a kockázata” annak, hogy az Egyesült Államokban tíz éven belül polgárháború robbanjon ki, mivel az ország „rendkívüli mértékben polarizálódott”.

2021. december 24. 13:37
null
Fekete Kíra

A rendetlenség polgárháborút szülhet

A világ legnagyobb hedge fund cégének alapítója a november 30-án megjelent könyvében írja, hogy becslései szerint

az USA-ban egy polgárháború kitörésének az esélye 30 százalékra nőtt,

mivel már nem veszik figyelembe a kormányzás szabályait.

A könyvében Dalio bemutatja a belső rend és annak felbomlásának hat szakaszát, amely polgárháborúhoz vezet – a milliárdos szerint az USA az ötödik szakaszban van:

nem megfelelő pénzügyi feltételek és heves konfliktusok tapasztalhatóak az országban. 

„Amikor a bíróságokon szoros választások dőlnek el, a vesztesek pedig tiszteletben tartják a döntéseket, azzal a rendet is tiszteletben tartják. Amikor a hatalomért harcolnak és úgy szerzik meg azt, az egyértelműen jelzi a forradalmi változás jelentős kockázatát, a vele járó rendetlenséggel együtt” – idézi a milliárdost a ZeroHedge.

Az elveikért akár harcba is szállnának a balosok

A befektető azt is megjegyezte, hogy az emberek – köztük magas rangú tisztviselők is – nyíltan vonták kétségbe a közelmúltbeli választások érvényességét, és még azt is kijelentették, hogy hajlandóak harcolni az elveikért – olvasható az RT oldalán.

Dalio több tanulmányt is idézett, amelyek bemutatják a két politikai párt közötti szakadékot – egy nemrégiben készült felmérés szerint a republikánusok 15 százaléka és a demokraták 20 százaléka szerint

Dalio azt is hozzátette, hogy az alkotmány a „leghosszabb ideje fennálló és a legjobban csodált belső rend”, ami miatt „kevésbé valószínű, hogy elhagyják, de még traumatikusabbá válna, ha mégis”.

Borítókép: Bitcoinbázis | MTI/EPA/Christian Monterrosa

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2022. január 07. 11:44
A polgárháború csak ott és akkor tör ki, ahol nincs olyan kormányzó erő, amely a lakosság többségi érdekei szerint hoz döntéseket, akár a kisebbség nem tetszése ellenére is. Ez az USA-ban még megvan, de a feszültség nő, amelynek a legfőbb oka az állami és magán kézben lévő fedezeti vagyon együttes értékének a kétszeresénél nagyobb adósság. Ebben a helyzetben az USA fizetőképessége ma már csak virtuális. Az ellátásban ez még nem mutatkozik meg, mert az USA-ba irányuló export beszállítók nem tudnak alternatív piacokat nyitni. Ez szerintem cca. másfél, esetleg maximum 3 évig húzható, de tovább már nem. Ilyenkor szokott előállni a végső megoldás. Ez már Reagen elnök óta óta nem elnöki személy és stílus függő folyamat. Két alternatíva lehetséges. Az egyik a befelé fordulás, a másik a szétesés. Mindkettőre lehet a legkisebb áldozattal járó de hosszabb időt igénylő, és egy rövid de konfliktusos, sok áldozatot követelő stratégiát megalkotni. Ez így, már négyféle lehetőség úgy, hogy nem kell hozzá se pro, se kontra külföldi beavatkozás. A méretek miatt szerintem erre a beavatkozásra egyetlen jelentkező sem alkalmas. Ha mégis lenne rá jelentkező, arra önként és dalolva csak az EU jöhet szóba. A sötét ló Kína. Erről is van néhány alternatív elgondolásom, de az többszörösen meghaladja egy komment terjedelmét.
Gèbi
2022. január 07. 09:49
Hát nem igazán szükségeltetik ehhez kimagasló jós tehetség. A normalitás és az idiotizmus küzdelme ez amiben mindenképpen győzni fog a normalitás mivel az idiotizmus ma már olyan mértékben torzult, hogy a fizika és a természet törvényeit is át akarja írni. Ez meg ugye nem lehetséges.
navis praetoria
2021. december 26. 03:12
Pesten most akarja a rákosista alom másodszor is sutba dobni az alkotmányosságot. 1947/48-ban szovjet megszállókkal vitettek el parlamenti képviselőket.
eresgé
2021. december 26. 03:12
hát van akinek a rend nem üzlet. Van valami bácsika olyan jó ember filantróp kedves idős .. Hirtelen nem is emlékszem a nevére ő például úgy mondják szereti az egyensúlytól távoli helyzeteket szeret is csinálni ilyeneket, ha maguktól nem alakulnak - persze csak a nagyobb jó miatt az embereknek meg a saját erszényének, ezért van hogy állandóan csak ad ad ad és ad ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!