Magyarországon is jelenlévő francia cementipari céget vádolnak terrorizmus finanszírozásával

2021. szeptember 22. 11:33

A francia Lafarge céget azzal vádolják, hogy közel 13 millió eurót – körülbelül 4,6 milliárd forintot – fizetett dzsihadistáknak azért, hogy a háború első éveiben zavartalanul működhessen az észak-szíriai cementgyára.

2021. szeptember 22. 11:33
null
Rádi Balázs

A cél nem minden esetben szentesíti az eszközt

A Lafarge cementipari cég elismerte, hogy szíriai leányvállalata közvetítőknek fizetett azért, hogy fegyveresekkel tárgyalhasson a személyzet és az áruk háborús övezeten belüli mozgásáról. Azt azonban tagadja a francia cég, hogy pénze a terroristák kezébe került volna – továbbra is azért harcol, hogy ejtsék az ellene felhozott vádakat. 

A Párizsi Fellebbezési Bíróság 2019-ben elutasította az emberiség ellen elkövetett bűncselekmény vádját, viszont új eljárást indított a cég ellen a terrorizmus finanszírozása, egy uniós embargó megsértése és mások életének veszélyeztetése miatt – írja a France 24 hírportál. 

Franciaország Legfelsőbb Fellebbezési Bírósága arra az álláspontra jutott, hogy

– idézi a France 24.

„Több millió dollár tudatos kifizetése egy olyan szervezetnek, amelynek kizárólagos célja egy bűncselekmény elkövetése volt, elegendő a bűnpártoláshoz, függetlenül attól, hogy az érintett fél kereskedelmi tevékenység folytatása érdekében járt-e el” – részletezte a francia bíróság.

Az ítélet nem jelenti azt, hogy a Lafarge automatikusan bíróság elé kerül a legsúlyosabb vádak miatt. A bíróság úgy döntött, hogy visszaküldi az ügyet a vizsgálóbírákhoz azért, hogy felülvizsgálják a bűnpártolás vádját.

Történt már hasonló más nyugat-európai céggel: a Shell precedens

„Egy holland bíróság megállapította hatáskörét abban a kártérítési eljárásban, amelyet azoknak az aktivistáknak az özvegyei indítottak a Shell energiatársasággal szemben, akiknek házastársait a nigériai kormány még a ’90-es évek közepén végezte ki. Bár Larissa Alwin, a hágai székhelyű kerületi bíróság bírájának bejelentése jelentős győzelem a több évtizede zajló harcban, ugyanakkor a felpereseknek még bizonyítaniuk kell a Shell jogi felelősségét. A Shell továbbra is tagadja a jogsértések elkövetését.

A kivégzett áldozatok, köztük Ken Satro-Wiwa író, ahhoz az aktivista csoporthoz tartoztak, amely az „Ogoni Kilenc”-ként vált ismertté Nigériában. A csoport a Shell társaság Niger folyó deltájában végzett olajkitermelési tevékenysége ellen tiltakozott. Az aktivista csoport mind a kilenc tagját letartóztatták, és egy koncepciós eljárást követően felakasztották, ami a nemzetközi közvéleményt Nigéria akkori katonai diktátorai ellen fordította.

Larissa Alwin bíró most arra kötelezte a Shellt, hogy valamennyi olyan dokumentumot adjon át, amely segíthet tisztázni a felperesek ügyét, így különösen azokat az iratokat, amelyek szerint a Shell fizetett azért, hogy az aktivistákról hamis információkat szolgáltassanak a nigériai rendészeti hatóságoknak” 
írta meg korábban a Mandiner.

– meg korábban a Mandiner.

Hiába harcolt a vádak ellen a Lafarge,

a bíróság helybenhagyta a terrorizmus finanszírozásának vádját.

Nem csak magát a társaságot, de nyolc Lafarge-vezetőt, köztük Bruno Lafont volt vezérigazgatót is egy terrorista csoport finanszírozásával és/vagy mások életének veszélyeztetésével vádolnak.

A Lafarge 2014 szeptemberében hagyta el Szíriát, miután az Iszlám Állam elfoglalta a Jalabiyában lévő gyárát, mintegy 150 kilométerre Aleppótól északkeletre.

A Lafarge nem az első olyan multinacionális vállalat, amelyet azzal vádolnak, hogy emberiség elleni bűncselekményekben közreműködött, amely során emberek súlyos jogsértéseket szenvedtek el.

Ilyen eseteket meglehetősen ritkán állítanak bíróság elé

– húzza alá a francia lap.

Fotó: MTI/Wali Sabawoon

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. szeptember 30. 23:11
Beremend...Hejőcsaba...Bélapátfalvi...Lábatlan. Mára 3 maradt. Vác, Beremend, Hejőcsaba.
Palakon
2021. szeptember 29. 10:47
Muhaha, francia multinal dolgozom 14 eve. Mindent (BARMIT) el tudok roluk kepzelni. Feltehetoen tobbet ertek nyugat europabol mint Karacsony Gergely teljes stabja:)))
Kétes
2021. szeptember 27. 01:43
Szerintem a francia fegyvergyárak álltak bosszút Lafarge-on, mert szeritük több védelmi pénzt kellett volna fizetniük a dzsihadistáknak, hogy azok még több francia fegyvert vegyenek, hogy azzal támadják az orosz cementgyárakat. MIÉRT NEM TESZIK FEL A KÉRDÉST AZ ENSZ-ben ÉS AZ EP-ben, hogy honnan veszik a fegyvereket dzsihadisták?
h040183
2021. szeptember 24. 22:47
Ez sajnos így van. Az, hogy a Lafarge vezetőségét most ezért elítélik, inkább valami leszámolási ügy, amihez az eset épp kapóra jött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!