Amerika védi a hazai techcégeket, miközben korlátozza a külföldi monopóliumok hatáskörét

2021. augusztus 14. 14:37

A Fehér Ház rendeletet adott ki a tisztességes gazdasági verseny fokozására. A végzés nem csak a tisztességtelen gyakorlatokra hajlamos iparágakban hoz korlátozásokat, hanem a külpolitikát is befolyásolja.

2021. augusztus 14. 14:37
null

Az elnöki rendelet értelmében korlátozzák az Egyesült Államokban tevékenykedő külföldi monopóliumok hatáskörét, azonban békén hagyják a hazai monopóliumokat. Ezzel kapcsolatban több politikai vita is kirobbant, melynek központi kérdésköre az volt, hogy a domináns vállalatok mérete és hatalma eszköz vagy kötelezettség, ha a külpolitikáról van szó.

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója szerint azért védik a belföldi vállalatokat, mert a hazai monopóliumok „nemzeti bajnokok”, akiket védeni kell, hogy az Egyesült Államok felhasználhassa őket Kína ellen. Ha az Egyesült Államok például kibillentené a Facebookot a vezető pozíciójából, akkor a kínai cégek dominálnának a piacon, amit senki sem akar.

Nem teljes az egyetértés

Tim Wu, a Biden-kormány technológiai- és versenypolitikáért felelős tisztviselője azt hangoztatta, hogy ő egyáltalán nem így látja a helyzetet. Szerinte a hazai monopóliumok egyáltalán nem számítanak nemzeti bajnokoknak, és rájuk is ugyanazoknak a szabályoknak kellene vonatkozniuk, mint minden más vállalatra.

(fotó: bitblogger.org)

Érvelését azzal támasztotta alá, hogy az Egyesült Államok már a hetvenes években is indított trösztellenes ügyeket a legerősebb cégei, mint például az IBM és az AT&T ellen. Ezzel szemben Európa és Japán ekkor még óvta a technológiai nagyvállalatait a versenytől. Wu szerint ennek a modellnek köszönhetik, hogy az Egyesült Államok végül feltöltötte a Szilícium-völgyet, miközben Európa és Japán a mai napig stagnál.

Mit mond a Biden-kormány erről a vitáról?

Néhány nappal azután, hogy Joe Biden aláírta a végrehajtási rendeletet, Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója beszédet tartott a Kínából beszivárgó tekintélyelvű gazdaság kihívásairól. Sullivan felvázolta, hogyan kellene Amerikának reagálnia a kihívásokra, és a geopolitikai megközelítés részeként a versenyt és a végrehajtó rendelet fontosságát hangsúlyozta.

Nemzetbiztonsági szempontból Amerikának élénk versenyre és innovációkra van szüksége, és a tanácsadó szerint a kiadott rendelet és a mögötte húzódó erő segíteni fog ennek a megvalósításában. A szabad versennyel kapcsolatos témák és a nemzetbiztonsági aggodalmak évek óta nyitott kérdésként álltak az Egyesült Államok életében, melynek most végre pont került a végére.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!