Forgatókönyvet írat a francia hadsereg a sötét háborús jövőről

2021. július 24. 07:56

A francia hadsereg egészen különleges módon készül fel a jövő fenyegetéseire: felhívást intézett sci-fi írókhoz, akik képzeletüket szabadjára engedve írhatnak olyan sötét forgatókönyveket, melyek néhány évtizeden belül akár valósággá is válhatnak.

2021. július 24. 07:56
null

A „Vörös csapat” tagjai kiválasztott tudományos-fantasztikus szerzők, akik futurisztikus, ijesztő, ugyanakkor hihető jövőbeli háborús forgatókönyvet írnak, melyből a francia hadsereg ötleteket meríthet. Fontosnak vélik, hogy előre lássanak, és időben felkészülhessenek az esetleges fenyegetésekre, azonban a katonai egységeknek nehéz kívülről megfigyelni magukat, így inkább egy kreatívabb módszerhez folyamodtak.

A felkért szerzők olyan háborús jövőképet festhetnek le, melyből akár stratégiai lépéseket is tervezhetnek a hadseregnél. A „Vörös csapat” tagjai titkos védelmi egységeket, katonai támaszpontokat látogattak meg, hogy kellő információt szerezzenek a témában és belemerüljenek e világ kódexeibe és szokásaiba. Ezenkívül felállítottak egy katonákból álló „Kék csapatot” is, akik azért felelősek, hogy a szerzőket folyamatosan inspirálják.

Ezt a történetírásos módszert alkalmazta már korábban az Egyesült Államok is a hidegháború idején, azonban a mai világ már sokkal összetettebb és bizonytalanabb, a képzelet játszótere pedig végtelen.

A tudományos-fantasztikus írásmód egy olyan eszköz a szerzők számára, amely nem párhuzamos világgal, vagy időutazással bolondítja az olvasót, hanem a lehetséges valósággal ijeszt meg

– magyarázta az egyik író.

A szerzők nyilvánvalóan nem jósok, az egész forgatókönyv csupán a fantáziájuk szüleménye, de az előzetes verziók alapján mindenkinél jelentős szerepet kapott a robotok önállósodása és a hiperszonikus fegyverek is. Függetlenül attól, hogy a forgatókönyvek elfogadhatóak-e vagy sem, a cél az, hogy olyan vakfoltokat keressenek, amelyek arra kényszerítik a francia hadsereget, hogy a kereten kívülre is lássanak. 

A cikk szerzője Blősz Dalma.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. augusztus 16. 20:01
Inkább a robotoktól meg az ufóktól akarnak félni, mint hogy szembenézzenek azzal hogy 10-20 éven belül muszlim többségű ország lesz franciaország mert az az ő hibájuk lenne, a gőgös francia pedig nem hibázik.
lvjtn
2021. augusztus 08. 16:05
sőt, elég ha a történelemkönyveket föllapozzák húsz éven belül úgy kivághatják a francia közigazgatást és a fehér franciákat marsielle környékéről, mint a hatvanas években oránból
Akitlosz
2021. augusztus 08. 16:04
Érdekes, hogy ezek a sci-fi írók csakis sötétebb jövendőt tudnak elképzelni. Olyan sci-firől amelyik a jelenleginél jobb világban játszódik nem tudok.
Volo
2021. augusztus 06. 14:09
Magam nagy scifi rajongó voltam egy pár évtizeddel ezelőtt. Megrámít, hogy mennyi minden valósággá válik, amit akkor előre jeleztek! Például, ugyan ki ne röhögte volna ki a "világkormány" létre jöttét, az akkor létező két tábor szemben állása közben? S erre.... S nem a technikai vackok, voltak az ijesztőek, hanem a hatalom központosítása.... A földön egy kormány van csak, s az diktál, mindenkinek... iszonyú!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!