Ötven neonáci meggyőződésű katona szolgálhat a francia hadseregben

2021. március 17. 15:50

A védelmi minisztérium szerdán „nagyon súlyosnak” nevezte a feltárt eseteket, és jelezte, „semmilyen olyan ideológiát nem tolerál, amely ellentétes a köztársaság értékeivel”.

2021. március 17. 15:50
null

Mintegy ötven olyan katona szolgál a francia hadseregben, akik a közösségi oldalakon nyíltan hirdetik neonáci meggyőződésüket – derül ki a Médiapart tényfeltáró portál írásából. A francia védelmi minisztérium szerdán „nagyon súlyosnak” nevezte a feltárt eseteket, és jelezte, „semmilyen olyan ideológiát nem tolerál, amely ellentétes a köztársaság értékeivel”.

Elsősorban az Idegen Légióban szolgálhatnak neonácik

Az internetes újság a világhálón bárki által megtalálható nyomok – horogkeresztes zászló előtt posztoló vagy a Waffen SS-t dicsőítő katonák fotói, gyerekeket náci karlendítésre tanító videók, laktanyákban kifüggesztett náci szimbólumokról készült felvételek – alapján arra a következtetésre jutott, hogy mintegy ötven neonáci katona szolgálhat a francia erőknél, elsősorban az Idegen Légióban. A Médiapart azt is kétségbe vonja, hogy ezen ismert esetekkel szemben valamilyen szankciót foganatosított volna a hadsereg.    

„A Médiapart nyomozása által feltárt esetek nagyon súlyosak, és alapos elemzés tárgyát képezik” – írta közleményében a védelmi tárca, kiemelve, hogy

A közlemény szerint azonban „ahogy Florence Parly védelmi miniszternek már volt alkalma elmondani, nem létezik teljesen csalhatatlan érzékelő rendszer”. A tárca arra is emlékeztetett, hogy az ötven eset elenyésző a francia hadseregben szolgáló 210 ezer katonához képest.    

Nem az első eset

A Médiapart nem először végzett hasonló jellegű nyomozást, s arra is felhívta a figyelmet, hogy az eddig feltárt esetekről szóló információkat mindenki számára hozzáférhető felületeken találták. A védelmi minisztérium arról is biztosított mindenkit, hogy azt a hét neonáci meggyőződésű katonát, akiknek profilját elsőként 2020 júliusban tette közzé a Médiapart, „szigorúan szankcionálták”, a most feltárt új esetek közül pedig szankcionálni fogják azokat, akik még a hadsereg kötelékében vannak, a megjelölt katonák közül ugyanis tucatnyian, elsősorban az Idegen Légióból, már nem dolgoznak a francia hadseregnél.

(MTI)

A kép illusztráció. Fotó: MTI

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. március 17. 20:30
"Ötven neonáci meggyőződésű katona szolgálhat a francia hadseregben" Mégiscsak van valami haszna a kvótarendszernek? 50%-ra kellene emelni ezt a kvótát.
Akitlosz
2021. március 17. 19:59
Franciaországban mit jelent az, hogy revizionista? Mit akarnának revíziózni?
Maddox
2021. március 17. 19:29
Biztos vagyok benne, hogy ennél azért többre lenne igény.
zara
2021. március 17. 19:17
'szolgálhat' mi ez gondolatrendőrség? szerintem 429...:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!