Robotkutya bevetésen: a francia hadsereg tesztelte Spotot

2021. május 01. 18:54

A francia hadsereg Spotot, az amerikai Boston Dynamics robotkutyájának képességeit teszteli harci helyzetekben.

2021. május 01. 18:54
null

Spot egy négylábú robotkutya, amelyet kül- és beltéri használatra építettek. Képes feltérképezni a területet, érzékeli és elkerüli az akadályokat, felmászik a lépcsőn és még az ajtókat is ki tudja nyitni.

A francia katonai akadémia, a Saint-Cry diákjai robotokat teszteltek egy sor katonai gyakorlaton, hogy felmérjék a robotok hasznosságát a jövőbeni csatákban.

A tesztelés során a több forgatókönyvet is kipróbáltak Spottal: tesztelték városi harci helyzetben, illetve nappal és éjszaka végzett védekező és támadó akciókban is.

Először emberekkel, majd emberekkel és robotokkal együtt is végrehajtották a különböző hadgyakorlatokat, felmérve ezzel a gépek hatékonyságát a lehetséges éles helyzetekben. 

Spot képességi ígéretesnek bizonyultak a gyakorlati helyzetek során. Segítette a csapatok biztonságos haladását az előzetes felderítéssel. Több kamerás rendszere és négy lába lehetővé teszi, hogy nehezen hozzáférhető helyeken is elnavigáljon. Azonban probléma merült fel az akkumulátor élettartamát illetően, ami sok esetben lelassította a műveleteket. 

De nem az akkumulátor az egyetlen probléma a Spottal kapcsolatban. A robotkutyát nem használhatják fegyverként emberrel vagy állattal szemben. Ez azt jelenti, hogy részt vehetnek az épületek felderítésében, de olyan megfigyelésekben nem, amelyek segítséget nyújtanak a katonák számára a célpontok beazonosításához. 

A Boston Dynamics azonban fontolgatja, hogy betiltja Spot alkalmazását a fegyvertelen katonai műveletekben, mert szeretnének teljesen megbizonyosodni arról, hogy a robotkutyát nem használják emberek ellen.

A cikket fordította Krakkai Alexandra.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!