Kutatás: algoritmussal diagnosztizálhatják a demenciát

2021. május 20. 20:36

Egy nemzetközi kutatócsoport új algoritmust dolgozott ki a demencia diagnosztizálására.

2021. május 20. 20:36
null

Az olasz Brescia Egyetemen hozták létre az új algoritmust, amely a vért és a cerebrospinalis folyadék (az idegrendszerben jelenlévő anyag) alapú biomarkert vizsgálja és ebből von le következtetéseket a demenciára vonatkozóan.

A demencia diagnosztizálása komoly kihívást jelent, különösen a betegség korai szakaszában, mivel hiányoznak az orvostudományból a gyakorlati és specifikus diagnosztikai eszközök. Emellett a demencia klinikai tünetei gyakran átfedésben vannak más neurodegeneratív betegségekkel, ami még inkább megnehezíti a pontos diagnózist.

A biomarkerek felhasználhatóak a pontos diagnózis felállításában már a demencia korai szakaszában is, valamint az új algoritmus elősegíti a specifikus demenciában szenvedő betegek megbízható megkülönböztetését is.

A múlt század végén létrehozott cerebrospinalis folyadék alapú biomarker úttörő hatást gyakorolt a demencia diagnosztizálására, azonban szükséges volt a technológiát továbbfejleszteni, hiszen a speciális eseteket nem tudta biztosan felismerni. Éppen ezért az újonnan kifejlesztett biomarkerek vérmintát is felhasználnak, és annak segítségével szűrik a demenciát. Ez az Alzheimer-kórt, mint a demencia leggyakoribb típusát is segít egyszerűen és gyorsan felismerni.

A felgyorsult eljárás csökkenti a betegek és a hozzátartozóik humánus terhét is, hiszen a hosszú ideig tartó bizonytalanság helyett az orvosok gyorsabban állapíthatják meg a pontos diagnózist és készíthetnek cselekvési tervet.

Ugyan ez az új algoritmus még csak kísérleti fázisban van, de a kutatócsoport reméli, hogy a bíztató eredményeknek köszönhetően hamar klinikai használatba kerül a találmány.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!