Izrael AI-rendszert használ, hogy célpontokat találjon Gázában

2023. december 15. 22:46

A szakértők szerint ez csak a kezdet.

2023. december 15. 22:46
null

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a célpontok valós idejű azonosításához mesterséges intelligenciát használ. A hadsereg állítása szerint az „evangéliumnak” nevezett AI-rendszer segített az ellenséges harcosok és felszerelések gyors azonosításában, miközben csökkentheti a civil áldozatok számát – írta meg az nrp.org.

Kritikus hangok

A kritikusok arra figyelmeztetnek, hogy a rendszer jelenleg legjobb esetben is csak bizonyítatlannak mondható. Emellett a technológia igazolást adhat több ezer palesztin civil megölésére.

Úgy tűnik, hogy a jelenlegi egy olyan támadás, amelynek célja a Gázai övezet teljes elpusztítása

– mondja Lucy Suchman, az angliai Lancaster Egyetem professzor emeritusa, akinek a katonai technológiák a szakterülete. 

Véleménye szerint az eddigi katonai lépésék nem azt a szelektív és a szenzitív stratégiát tükrözik vissza, amiről a mesterséges intelligencia kapcsán beszél az izraeli haderő. Más szakértők is kételkednek azzal kapcsolatban, hogy bármely mesterséges intelligencia – a következmények figyelembevételével – képes-e akár részlegesen is kiváltani az embert a csatatéren. 

Az AI-algoritmusok közismerten hibásak, magas hibaarányt figyeltek meg a pontosságot és biztonságot igénylő alkalmazásokban

 – figyelmeztet Heidy Khlaaf, a Trail of Bites technológiai biztonsági cég AI Assurance mérnöki igazgatója.

A gyorsaság kérdése felértékelődik

Ezen aggodalmak ellenére a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy ez egy új szakasz kezdete az AI hadviselésben való használatában.

 Az algoritmusok sokkal gyorsabban képesek átszűrni a hírszerzési adatok halmát, mint az emberi elemzők, mondja Robert Ashley, az Egyesült Államok Védelmi Hírszerző Ügynökségének korábbi vezetője. Emellett a mesterséges intelligencia használata a célzás elősegítésében is nagy segítséget jelenthet a parancsnokok számára.

Gyorsabban fogsz döntéseket hozni, mint az ellenfeled, valójában ez erről szól 

– mondta.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2023. december 16. 15:54
"Izrael AI-rendszert használ, hogy célpontokat találjon Gázában" Eddig egész pontosan működik a cucc, többnyire eltalálják Gázát.
szeekely
2023. december 16. 11:10 Szerkesztve
Izrael tanulokepes... Atveszi a hatekony menedzselesi modszereket amiket pl. mar Oswiecim-ban alkalmaztak. Ott mesterseges intelligencia hijan a kutyak kaptak szerepet. A folvigyazok rendkivuli modon feltek a tetutol, ami betegseget terjeszt. Ezert hogy megovjak a populaciot a pimasz tetvek okozta fertozesektol, korbekuldtek a kutyusokat. Azok husegesen kiszagoltak a tetvek elhelyezedeset, ha kellett emberi borfeluleten is, es egyszeruen leharaptak onnan a tetveket. Micsoda ugyes kis eljaras, ugye...?! A lenyeg, hogy Oswiecim lakoit ezzel nagymertekben megkimeltek es csokkentettek az elhalalozasukat is, hiszen az intelligens kutyusok fejlett szagloszerve folytan a kutyaharapas megoldotta a tetvek problemajat. Koztudott modon a kutyaharapas a szorivel gyogyithato. Ha valaki megis elhunyt volna a veres ebmarasok kovetkezteben, azzal csokkentette az elholtak szamat, hiszen a tetveseket a helyszinen tarkon is lohettek volna, ami megiscsak tobb holtat okoz az intelligens kutyaknal.
gyzoltan-2
2023. december 16. 08:10
Ez felháborító! A hozzászólások többségében nem látom a kötelező alattvalói tiszteletet uraink, a zsidóság irányában..! Sőt, mintha egyesek a fejüket emelgetnék.., hát ne merészeljék! Az ezer-évek szokásrendje nem felrúgható! -vegyük tudomásul! - "Előbbvalók az emberek az állatoknál, úgy a zsidók a föld többi népeinél.," (Zeror hamar l0lb.) - "A világ népei azonban nem neveztetnek embereknek, hanem állatoknak." (Baba mezia 114b.) -az pedig teljesen közömbös, hogy a sakterkés milyen rendszerben működik, a vesztesek mi vagyunk.., mint tudjuk..!
I feel the earth move under my feet
2023. december 16. 07:16
Tehát akkor majd az A.I.-t fogják (egyszer.. talán.. valahol..) a vádlottak padjára ültetni háborús és emberiesség elleni bűnycselekményekért és nem a zsidókat? Naggyon ügyes!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!