A világ akkumulátora: főszerepben Ausztrália

2021. május 10. 19:30

A szél és a napenergia kapcsán gyakran elhangzott panaszok egyike az, hogy nem fogják és nem helyettesíthetik a fosszilis tüzelőanyagok előállítását a világ éghajlati célkitűzéseinek eléréséhez szükséges sebességgel.

2021. május 10. 19:30
null

Még mindig a szél és a napenergia felhasználás átmenetének kezdetén járunk. Azonban egyre világosabb, hogy ezek az állítások nem igazak. A szél és a napenergia bevezetése a telepítések első 20 évében valójában könnyen meghaladta az őket megelőző technológiákat.

„A nap és a szél növekedési sebessége messze meghaladta az eddigi technológiák ilyen mértékű növekedését” – állítják a CarbonTracker és az Ember kutatócsoportok legújabb, "Az ég a határ" című elemzésükben. 

A napenergia kapacitása 2000 óta 40 százalékos, 2015 óta pedig 28 százalékos CAGR (kumulált éves növekedési ütem) mellett nőtt. Az elmúlt évtizedben a nap és a szél együttesen 21 százalékos CAGR értékkel nőtt. Ezzel szemben a szénigény növekedése az 1870-es évek utáni évtizedben évi 5 százalék volt; az olaj iránti kereslet növekedése az 1900 utáni évtizedben évi 7 százalék; a gázigény 1940-es növekedése után egy évvel 8 százalék volt.  A 21 százalékos növekedés azt jelenti, hogy 3,5 évente, 7 százalék mellett pedig 10 évente megduplázódik a kapacitás.

A szél és a napenergia a méretarányok összehasonlításával könnyedén felülmúl minden más technológiát. Az egyetlen, amely a méretküszöb elérése után az első évtizedben közel állt, a nukleáris energia volt, de a tanulmány szerzői megjegyezték, hogy ebben az esetben a növekedés hirtelen leállt a költségekkel és a biztonsággal kapcsolatos kérdések következtében.

Hogy lesz kulcsszereplő Ausztrália?

A szél és a napsütés tekintetében az egyik leggazdagabb adottsággal rendelkező nemzet, az erőforrás-potenciálja meghaladja az évi 10 000 MWh/főt. 

Ezzel a jelentés szerint hatalmas megújuló potenciállal rendelkezik, az alacsony népesség mellet kiemelt helyzetben van ahhoz, hogy a ,,világ akkumulátorává" váljon, még amellett is, hogy földrajzi jellemzői nem a legideálisabbak az exportra.

Ausztrália leggazdagabb üzletembereinek egy része már felismerte ezt a potenciált és igyekszik is vele gazdálkodni. Mike Cannon-Brookes és Andrew Forrest azon a terven dolgozik, hogy 10 GW napenergiát és több mint 20 GWh akkumulátor tárolót szállítson az északi területen, hogy ellássa Szingapúrt és a szomszédos országokat. Az avatott szemek úgy látják, hogy a kiszolgálható kör tovább szélesedik majd.

A Forrest nagy elképzelést követ egy legfeljebb 1000 GW-os zöld hidrogén-gazdaság kiépítéséért, beleértve a 40 GW-ot is a Pilbarában, ahol egy másik konzorcium egy 26 GW-os szél- és napenergia-létesítmény kifejlesztését tervezi hasonló célokkal a zöld energia vagy a zöld acél és más egyéb termékek exportjára. 

A napenergia költségei az elmúlt évtizedben drámai módon csökkentek (körülbelül 90 százalék), a hatékonyság és a gyártás új fejlesztéseinek eredményeként további csökkenés várható. Az olcsó napenergia csaknem egy évtizeddel ezelőtt már verte a magas költségű szenet, néhány évvel ezelőtt az olcsó napenergia alacsony költségű szenet gyűrte maga alá, és további három éven belül még a magas költségű napenergia is legyőzte az alacsony költségű szenet.

A szél- és napenergiára való áttérés három legfőbb akadálya a megfelelő technika, a kiépítéssel járó nehézségek, továbbá a gazdasági indokok, hogy az építés financiálisan nem kifizetődő, túl drága, végül pedig a politikai nézet és érdek különbségek. Az első két akadály egyértelműen látszik, hogy már megdőlt. Az utolsó megmarad a „fontos emberek”, például a meglévő érdekek és a konzervatív média hatalmának köszönhetően.  Ez pedig a tiszta energiára való áttérés korai szakaszának gyorsasága és sikere ellenére még Ausztráliában is különösen akadályozó probléma.

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!