A vertikális mezőgazdaságé lehet a jövő?

2021. május 29. 00:42

Egy német startup beltéri függőleges mezőgazdasági egységeket gyárt, melyek hatalmas kapacitású központokban termelik majd az élelmiszert a helyi fogyasztók számára. Ez a technológia nem csak hatékonyabb, mint a hagyományos növénytermesztés, de sokkal fenntarthatóbb is.

2021. május 29. 00:42
null

Elárasztják a világot

A német Infarm az új technológiával megtermelt friss termékeket közvetlenül az éttermekbe és a szupermarketekbe szállítja. Innovatív moduláris farmjaik már megtalálhatóak például az Egyesült Királyságban a Marks & Spencer, illetve az Egyesült Államokban a Kroger boltjaiban. De szintén üzemeltetnek függőleges mezőgazdasági központokat Párizsban, Koppenhágában, Torontóban, Vancouverben, Seattle-ben, valamint Tokióban is, és 2025-ig további 100 központ létrehozását tervezik. 

Lehet, hogy leáldozott a hagyományos mezőgazdaságnak?

Egy-egy központ 10.000 négyzetméternyi termőföldnek megfelelő termést képes előállítani, akár négyszázszor nagyobb hatékonysággal, mint a hagyományos mezőgazdaság. Minden termesztési központ több tucat moduláris mezőgazdasági egységből áll, amelyek mindegyike 10-18 méter magas, és 25 négyzetméter alapterületű. A központok megépítése mindössze 6 hét alatt megvalósítható. 

A technológia garantálja az eredményességet

A központokban a növények termesztéséhez szükséges víz és tápanyag pontos mennyiségét az IoT és a felhőelemzés kombinációjával irányítják és adagolják, a felhasznált erőforrások minimalizálásának érdekében. A teljes Infarm hálózat egy központi számítógéphez kapcsolódik, amely több mint 50.000 növekedési, szín- és spektrális adatot gyűjt össze egy-egy üzem teljes élettartama alatt. A cég ezeket az információkat kiértékeli és felhasználja az egységek vezérlésénél, szükség esetén pedig módosít az aktuális adagolási beállításokon.

Elképesztő takarékosságra képes

A precizitás és a technológia lehetővé teszi, hogy ezek a központok egyenként akár 10 millió liter vizet is megtakarítsanak a hagyományos növénytermesztéshez képest. Emellett pedig jelentős, akár 40 százalékos energiamegtakarítás is elérhető a függőleges modulok segítségével. Cél az is, hogy a központok közvetlenül a fogyasztási helyeken épüljenek meg, ezzel elkerülve a szállítás környezetszennyező hatásait. Így ez az új típusú növénytermesztési forma 95 százalékkal kevesebb vizet és kémiai növényvédőszert használ fel, valamint mintegy 90 százalékkal csökkenti a szállításból adódó károsanyag-kibocsátást is. 

Illeszkedik a megváltozott életünkhöz is

A vertikális, beltéri növénytermesztés gyors ütemben terjed a világban. Egyre többen ismerik fel, hogy ez nemcsak rendkívül hatékony, de fenntartható gazdálkodási forma is. Ráadásul a járvány miatt, és mert egyre többen térnek át a távmunkára, így napjainkban fontos, hogy az élelmiszerek termesztése a közelünkben történjen. Ezzel párhuzamosan pedig például számos irodaház ürül ki, melyek tökéletes terepet biztosíthatnak a moduláris mezőgazdaság számára. 

A cikket fordította Papp Helga.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!