Függőleges mezőgazdálkodás

2016. január 22. 13:20

Megoldaná a nagyvárosok élelmiszerellátását, ha magában a városban, például felhőkarcolókban folyna a mezőgazdasági termelés.

2016. január 22. 13:20

2050-ben a világ lakosságának 80 százaléka városokban, városi agglomerációban fog élni. Élelmezésükre a függőleges mezőgazdálkodás (vertical farming) lehet az egyik megoldás.

A mezőgazdasági termelés egy részének vidékről városokba költözésével a mezőgazdaságot a fogyasztók „közelébe viszik”, és nagyvárosi környezetben termesztenek például káposztát. A jövőbeli farmok egy részének hagyományos vidéki közeg helyett felhőkarcolók adnak otthont. Mindegyik emeleten mást termesztenek, és szintenként van saját vízellátó és tápanyag-ellenőrző rendszer.

Az elképzelés ugyan utópisztikusnak tűnik, de jó ideje kísérleteznek már vele, az elméleti alapokat az 1920-as években rakták le.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. február 14. 18:32
Az a termék aztán biztosan nem tartalmaz majd semmi hasznos tápanyagot, de legalább jó sokba fog kerülni. Egyébként ezen az alapon disznó, sőt marha felhőkarcolókat is lehet majd építeni. (Ilyenkor örülök, hogy én azt már nem élem meg!)
berzsian56
2016. március 12. 17:06
"Ilyen alapon disznó, sőt marha felhőkarcolókat is lehet építeni". Akkor nálunk romungróék már messze előbbre járnak. Igaz ,ők csak Miskolcon a nyolcadik emeleti lakótelepi lakásban szoktak disznót vágni, de úgy tűnik ráéreztek a nagy előrelépésre. Mert, mégis csak halad előre a világ. Holnap már a százhatvankettedik emeleten is lehet disznót vágni.
Csomorkany
2016. március 12. 17:06
Semmi gond, az olaszoknál ötemeletes urna-felhőkarcolókat is láttam.
békalepcse
2016. január 29. 18:17
Sajna azt már lenyulták tőlünk a multi maggyártók. Ezen kívül ami még meg van genetikai állományban az elvadult szőlőkben kiskertekben, halálosan fontos lenne ivartalanul szaporítani, megőrízni a gyümölcsfáinkat! A hagyományos zöldségek sajna az özöntermelés visszaporzása miatt gyakorlatilag kipusztultak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!