Futurisztikus hadiipar: szuperszonikus harci drónokat fejleszt a Kelley Aerospace

2021. április 06. 11:27

A Kelley Aerospace hivatalosan is elindította a szuperszonikus pilóta nélküli harci drón projektjét, melyre állítólag már 100 „előrendelés” is érkezett.

2021. április 06. 11:27
null

Az Arrow néven ismert harci gépet a vállalat szingapúri létesítményében történik a tervezés és a gyártás, illetve már tesztrepüléseket is végeztek vele. 

A Kelley Aerospace beszámolója szerint a drónokat egymástól függetlenül is lehet majd irányítani, így mindegyiknek más és más küldetést lehet adni, valamint annak megfelelően, különböző módokon lehet felszerelni a fegyverkészletét. 

Az Arrow az általános bevetések mellett hírszerzési, megfigyelési és felderítési szempontból is használható lesz, így a pilóták által vezetett légierő mellett kulcsfontosságú kiegészítő lehet. A maximális teherbírása 16.800 kg lesz, mely súllyal akár 4810 kilométert is képes egyhuzamban repülni. 

Mindezen előnyös tulajdonságai mellett az ára is meglepően kedvező, csupán 9 és 16 millió dollár között mozog. Beszámítva, hogy ezeket bármelyik kockázatosabb küldetésnél be lehet majd vetni, hiszen nem kell feltétlenül hazatérnie, ezért ár-érték arányban biztosan kiemelkedő.

A drón kialakítása egy szabadalmaztatott szénszálas anyagból készült, amely rendkívül szilárddá és merevvé teszi, ez pedig a maga nemében első a világon. 

2020 decemberében a Kelley Aerospace közölte, hogy üzleti utazásra is terveznek egy szuperszonikus repülőgép típust, melynek tesztelése már zajlik párhuzamosan az Egyesült Államokban és Svédországban is.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2021. április 08. 05:34
"A Kelley Aerospace hivatalosan is elindította a szuperszonikus pilóta nélküli harci drón projektjét, melyre állítólag már 100 „előrendelés” is érkezett." azért nem ártana az ilyen cikkek forrásának valóságtartalmát néha ellenőrizni... pl most.
night watch
2021. április 08. 01:39
A katonai drónok fejlesztésébe és gyártásába Magyarországnak is be kellene állnia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!