A viselhető technológia haszna a betegségek korai felderítésében

2021. április 19. 15:18

A világjárvány során a kutatók teljes mértékben kihasználták az okosórák, az intelligens gyűrűk és más viselhető egészségügyi és wellness-technológiák elterjedését. Ezek az eszközök képesek mérni az ember hőmérsékletét, pulzusát, aktivitási szintjét és egyéb biometrikus adatokat. Ezekkel az információkkal a kutatók képesek voltak nyomon követni és felderíteni a COVID-19 fertőzés korai tüneteit.

2021. április 19. 15:18
null

Ahogy az elmúlt években egyre nőtt ezen termékek népszerűsége, a kutatók úgy kezdték őket tanulmányozni saját szakterületeik felhasználására is. A betegségellenőrzési képességek tesztelése, túlmutat a korábbi felhasználási szegmenseken. Bár valós idejű adatgyűjtés ez idáig is elérhető volt, korábban a krónikus betegségek megfigyeléseire koncentrálódott. 

A pandémia sok kutatót arra sarkalt, hogy másképp összpontosítson az egészségügyi hordozható eszközök felhasználására, mellyel soha nem látott lehetőségek kínálkoztak számukra, a fertőző betegségek valós idejű kimutatásának tanulmányozására. 

Egy olyan véletlen kísérleti lehetőség adódott, amelyről korábban csak álmodtak.

A koronavírus-járvány által potenciálisan érintett emberek száma egyszerre nagy populációt adott, a kutatóknak ahhoz, hogy hipotéziseket merítsenek és tesztelhessenek. Ezt kombinálva azzal a ténnyel, hogy minden eddiginél többen használnak hordozható eszközöket egészségügyi állapotfigyelő funkcióval. Mivel ezek a megoldások rengeteg hasznos adatot gyűjtenek, a kutatóknak lehetőségük volt diagnosztizálni a betegséget kizárólag a viselhető anyagok felhasználásával. 

A hordható eszközök még a tünetek megjelenése előtt észlelhetik a COVID-19 tüneteit, de akár más betegségeket is.

Noha bebizonyosodott, hogy képesek korán felismerni a betegséget, az eszközök által kimutatott tünetek nem csak a koronavírus esetében jellemzőek. Ezek a tünetek számos lehetséges betegséget vagy más egészségügyi változást képesek előre jelezni, így sokkal nehezebb megmondani, hogy az ember milyen betegségben szenved, szemben azzal, hogy egyszerűen elmondja milyen panaszai vannak.

A világjárványt követő világban, valószínűleg többen fogják beépíteni az életükbe a viselhető egészségfigyelő megoldásokat, mely eszközök képességei egyre csak javulni fognak. Arra lehet számítani, hogy a világjárvány során, a kutatók által szerzett ismeretek arról, hogy miként lehet a viselhető okos cikkeket az egészség ellenőrzésére használni, kiindulópontot jelentenek a jövőbeni járványok kezelésében – nemcsak a vírusos járványok, hanem potenciálisan más események, például az ételmérgezés és a szezonális influenzás megbetegedések kezelésére is. Mivel a hordható technológia egyelőre, a tehetősebb és a fiatalabb lakosság jellemzője, a kutatói közösségnek és a társadalom egészének egyszerre kell kezelnie a fennálló különbségeket, majd pedig szemlélet formáláson átesnie.

(A cikk Albert H. Titus, a Buffalo Egyetem orvosbiológiai professzorának beszámolója alapján készült.)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!