Nehéz kérdés a vakcinaútlevelek bevezetése

2021. március 22. 20:06

A világ összes országában felmerül a koronavírus miatt a vakcinaútlevelek bevezetése, a hogyan és miként azonban még nem tisztázott és számos etikai, technikai kérdést vet fel.

2021. március 22. 20:06
null

Ezek a tanúsítványok azt hivatottak bizonyítani, hogy az egyén megkapta a koronavírus elleni oltást és egyben a fényt is jelenthetik az alagút végén, hogy végre visszatérhetünk majd a vírus előtti életünkhöz. 

De mire lesz jó a vakcinaútlevél? 

 A Heathrow repülőtér vezetője digitális egészségügyi bizonyítványokhoz kötné a nemzetközi utazások újraindítását.

Észtország és Izland már összekapcsolja az e-oltási igazolásokat az utazással és a karanténból való kizárással. Görögország sürgeti az EU-t a gyors lépés érdekében. De felmerül a kérdés, hogy ezekre az igazolásokra csak a nemzetközi utazásokhoz lenne szükségünk, vagy kelleni fog a munkához, focimeccsen való részvételhez vagy egy egyszerű vásárláshoz is?

Izraelben nemrégiben bevezetésre került az úgynevezett zöld kártya, amely az első lépés lehet egy majdnem normális élet felé. Azok kaphatják meg, akiket beoltottak a második adag vakcinával is, vagy igazoltan átestek a fertőzésen. Az igazolvány megnyitja az edzőtermek, mozik szállodák kapuit és megfelel néhány fontos technikai kritériumnak is, mint például a személyes adatok védelme és ellenőrizhetősége, illetve a hordozhatóság. 

Egyelőre sok a kérdőjel

Annyit tudunk, hogy a jelenlegi oltások megvédenek a súlyos megbetegedéstől, de az már kérdéses, hogy vajon hordozók lehetünk-e és továbbadhatjuk-e a fertőzést, illetve, hogy a különböző vakcinák milyen távon fejtik ki hatásukat. Továbbá azt is csak találgatjuk, hogy ha valaki felépül a betegségből, akkor az a személy immunis-e a vírussal szemben és ha igen, ez meddig jelent védettséget. Ahogy minden más igazolvány esetében, fennáll a hamisítás veszélye, ezért a vakcinaútlevelek terén sem árt óvatosnak lenni. 

Az oltási útlevelek továbbá számos etikai kérdést is felvetnek. 

Bevezetésük sokakat kizárhat alapvető szolgáltatásokból, ráadásul azok is nehéz helyzetbe kerülhetnek, akik nem rendelkeznek okostelefonnal vagy esetleg nem engedhetik meg maguknak. Egy elfogadható vakcinaútlevél kifejlesztésénél figyelembe kellene venni etikai kritériumokat, figyelni kellene arra, hogy méltányos és megkülönböztetésmentes legyen. Azonban vannak olyan emberek, akik eleve ki vannak zárva az oltások adta szabadságból, mint például a gyermekek, az allergiások vagy a terhes nők. 

A digitális egészségügyi- és személyi igazolványokkal kapcsolatban is merülnek fel kérdések. Az Apple már dolgozik egészségügyi intézményekkel együttműködve olyan fejlesztésen, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy letöltsék különböző egészségügyi és oltási adataikat Iphone készülékükre. Ez a technológia nagyobb hatékonyságot és az egészségügyi rendszer jobb és gördülékenyebb működését eredményezheti. Azonban etikai aggályok merülnének fel, ha az oltóanyag QR-kódja, mely segítségével követhető mozgásunk, tudomásunk nélkül más személyes adatokhoz kapcsolódna.

Az emberek bizalmát nem lesz egyszerű elnyerni 

A kormányok jelenleg megfeszített tempóban dolgoznak egy minél jobb vakcinaútlevél kifejlesztésén. Nagyon fontos, hogy a kormányba vetett bizalom lesz a kulcs, és ezt csak akkor lehet elérni, ha mindenki számára átlátható rendszert dolgoznak ki. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy pénzt és időt fordítanak egy útlevélrendszer kifejlesztésére, miközben senki sem mer majd élni a lehetőséggel. 

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy globálisan is kapcsolatban vagyunk egymással.

Amikor újra lehet majd utazni, és a látogatók, munkavállalók átlépik a határokat, olyan globális előírásokra lesz szükségünk, mint a WHO intelligens oltási tanúsítványa. Ez azonban jogi aknamező lehet.

Az emberi jogok és az adatok védelme elsődleges szempont kell legyen. A kormányok gazdasági okokból, vagy a közegészség védelme érdekében kötelezővé tehetik az vakcinaútleveleket, vagy dönthetnek úgy, hogy a vállalatokra hárítják a felelősséget, hogy azok követeljék meg az igazolásokat.

A cikk szerzője: Fülöp Réka 
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csicseriborso
2021. március 22. 22:38
Remélhetőleg hamarosan sor kerül a fiatalok beoltására is, akkortól én jogosnak tartom hogy bizonyos helyeket és szolgáltatásokat csak azok vehessenek igénybe akik védettek. Akikben nincs annyi felelősségérzet hogy beoltassák magukat, azoknak igenis ne legyen joguk bizonyos szolgáltatások eléréséhez. És senki ne jöjjön itt az emberi jogaikkal. Nekem ugynis ahhoz van jogom hogy egészséges legyek, ne fertőzzön össze valaki ilyen-olyan indokkal, hogy mert nem képes beoltatni magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!