Innovációs és technológiai fejlesztésekkel erősítik meg az acélipart

2021. március 20. 15:03

Az innováció és a technológiai fejlődés elengedhetetlen az acélipar számára, ez teszi lehetővé a magasabb minőségű és hozzáadott értékkel rendelkező termékek és anyagok létrehozását, növelik a termelékenységet, a jövedelmezőséget és az üzleti növekedést, miközben jelentős hatással vannak az emberek életminőségére is.

2021. március 20. 15:03
null

Példaként említhető az új öntési, hengerelési és szabályozási technikák, amelyek elősegítették az acélgyártási módszerek fejlesztését. Míg az újrafeldolgozási folyamatok hatékonyabbá váltak, az erőforrások és az energiafogyasztás is csökkent a fenntarthatóbb működés érdekében.

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), melynek Magyarország 1996 óta tagja, az alábbi okokból kiemelten kezeli az innovációs erőfeszítéseket. Figyelemmel kíséri azok eredményei és az acélipar növekedésére gyakorolt hatás közötti kapcsolatot:

  • Az acélipari vállalatok egyre versenyképesebb globális piaccal néznek szembe, ahol egy differenciált és technikailag fejlettebb termék magasabb értékű szegmenseket érhet el.
  • A globális környezeti kihívások gyorsan haladnak, ideértve például az éghajlatváltozást is. E kihívások kezeléséhez olyan működési modellekre van szükség, amelyek lehetővé teszik az erőforrások hatékonyabb felhasználását a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentését.
Az acélipar figyelemre méltó erőfeszítéseket tesz, és folyamatosan befektet innovációs, fejlesztési és képzési programokba kormányzati szervezetekkel, oktatási intézményekkel és közösségekkel együtt a fenntarthatóbb acél érdekében.

Tudásalapú befektetés 

A mexikói Nuevo Leonban, Pesqueriában található a Roberto Rocca Műszaki Szakiskola (ETRR), mely remek példa az edukáláson alapuló jövő generációjába való befektetésre. Az iskola teljes programja, működése és célkitűzései mind a jövőt támogató kezdeményezések. 

A Műszaki Iskola 2016-ban kezdte meg az oktatást középiskolás diákok számára. Az intézmény 12 vezeték nélküli hálózattal rendelkező tanteremmel, fizikai és digitális gyűjteményű könyvtárral, többcélú tornateremmel rendelkezik. A mechatronikai és elektromechanikus középiskola 384 hallgatójának befogadására alkalmas. A fenntartható projekt megtervezése és felépítése, valamint az energetikai kérdésekben és az erőforrások környezetbarát felhasználása miatt, megkapta a Gold LEED környezeti tanúsítványt. Színvonalát 2019-ben a Világacél Szövetség által odaítélt Steelies díjjal ismerték el az Oktatási és Képzési Kiválóság kategóriában.

Az érettségizettek száma jóval magasabb, mint az országos átlag 

Az Iskola elkötelezett a lemorzsolódás ellen, a beiratkozottak 97 százaléka fejezte be tanulmányait, mely nagyrészt a diákoknak odaítélt tanulmányi ösztöndíjaknak köszönhető. Várhatóan a diákok 48 százaléka egyetemen folytatja tanulmányait, míg a többiek a munka világában tudnak elhelyezkedni. 

Tavaly március óta és az Országos Egészséges Távolsági Kampánynak megfelelően az iskola elindította online oktatás programját, hogy a tanárok, a diákok, valamint családjaik egészsége biztonságban legyen. Az online oktatásra való áttérésre a tanárokat felkészítették, és 311 laptopot adományoztak a hallgatóknak, valamint ingyenes pszichológiai és élelmiszer-ellátást biztosítottak a veszélyeztetett családok számára.

A műszaki végzettségű szakemberekre globálisan nagy a kereslet, ilyen irányú végzettséggel a továbbtanulási és az elhelyezkedési arány is rendkívül kielégítő, a bérek pedig átlag felettiek. 

Magyarországon felsőoktatási műszaki képzésre 2020-ban a felvi.hu statisztikái szerint 6174-en jelentkeztek melyből 4557 első helyes jelentkező nyert felvételit. Hazánkban kiemelt és magas szintű oktatás zajlik a területen, hiszen a fejlődő világunkban óriási igény van a jó szakemberekre.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!