Az unió kirúgja az oroszokat az acélpiacról, a törökök pedig örömmel törnek be a helyükre

2022. március 27. 12:32

Az EU legnagyobb beszállítója, a török ​​acélipar további egymilliárd dolláros exporttöbbletre számít, miután az Unió megtiltotta az acélimportot Oroszországból, és kvótáját más országoknak osztotta szét. A vezető iparági adatok is azt mutatják, hogy az elmúlt hetekben új keresletet tapasztaltak, különösen a balti államokból, amelyek fő beszállítója Oroszország volt. De Törökország helyi acélpiaca egyensúlyhiányokkal és emelkedő árakkal szembesülhet a hirtelen megnövekedett keresletet követően.

2022. március 27. 12:32
null
Az orosz acélimport tilalma a becslések szerint 3,3 milliárd euró (3,6 milliárd dollár) értékű terméket érint.

„Törökország idei kvótája körülbelül 6,2 millió tonna volt. A kvóták átcsoportosítása hozzávetőleg további egymillió tonnát jelent a török ​​acélipar számára” - mondta Ugur Dalbeler, a Colakoglu Metalurji, a vezető török ​​acélexportőr alelnöke. Szerinte, ez mintegy egymilliárd dollárnyi többletbevételt jelent a török ​​exportőrök számára.

A Török Acélexportőrök Szövetségének adatai alapján, 2021-ben, 7,4 millió tonna acélexporttal az EU volt Törökország legnagyobb piaca. Az EU tette ki Törökország acélexportjának 31 százalékát. Az EU számára is fontos partner Törökország, hiszen az Eurofer (Európai Acélszövetség) legfrissebb, 2021-es jelentése szerint 2020-ban 19 százalékos részesedéssel Törökország volt az EU-ba irányuló késztermék-import fő forrása.

Adnan Aslan, a Török Exportőrök Szövetségének vezetője elmondta, hogy már az uniós tilalom előtt is megnőtt a török ​​acél iránti kereslet, miután Oroszország február 24-én megindult Ukrajna inváziója.

„Az elmúlt 15-20 napban teljesen új megrendeléseket kaptunk azoktól az országoktól, amelyek korábban Oroszországból, Ukrajnából vagy Fehéroroszországból importáltak” - mondta Aslan, kiemelve Észtországot, Finnországot, Lettországot, Litvániát és Norvégiát.

A Török Acélgyártók Szövetségének főtitkára, Veysel Yayan elmondta, hogy az oroszországi szállítások ellensúlyozására az európai vásárlók körében megnövekedett a kereslet. Hozzátette: ennek könnyen negatív következményei lehetnek a helyi piacra nézve.

A kereslet hirtelen emelkedése azonban árthat Törökország helyi piacának, mivel megemelheti az árakat és egyensúlyhiányt teremthet az otthoni acélfogyasztók számára.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
diodoro
2022. április 02. 02:12
No el megy az eu a büdös 3,14159265358979323846 csába! Szankciózgatunk, a török röhög a markába.... A szultán megveszi a cár acélját, ráüti a tugrát (szultáni pecsét), hülye eu meg veszi mint a cukrot...... Az orosz acélt. Drágábban
makám
2022. április 02. 02:11
ha nem lesz orosz gáz akkor a mai 30-60.000ft-os gázszámla 3-400.000ft lesz. azt az itteni bérekből nem lehet kifizetni, mivel nincs annyi... de még nyugaton is kifizethetetlen. és ez mindenre rá fog rakódni. gáz kell az áramhoz, a kenyérsütéshez, műtrágya gyártáshoz, mindenféle ipari tevékenységhez. emiatt meg az orosz/ukrán önszopató embergó miatt az élelmiszer árak durván elfognak szállni... a legtöbb ember számára megfizethetetlen szintre. tegnap voltam a madaras teszkóban. kb semmit se vettem kenyér, tej, vaj, felvágott, viz, olaj, parika/paradicsom, gomba. 17.000ft. úgy, hogy egy ebédhez elegendő alapanyag sincs benne és a felvágott is max 2-3 napra elég. ez két éve 6-8.000ft lett volna max. és kb ennek fogjuk a dupláját fizetni akár már nyáron is. mezőgazdaság ország vagyunk, nem izland ahová a jégvirágot is importálni kell. az ország népességének 3x-át is el tudnánk látni. közben a nyugati gazdákat támogatja az eu az ittenieket megfojtja. elég már az eu, szabad piac demagógiából! a piac addig szabad amíg szabad a rablás "egyeseknek".
ergo07
2022. április 02. 02:10
Próbálkozik az EU, de így is neki (nekünk) fog fájni a szankciózás. Nem kicsit, nagyon
monuskaroly
2022. április 02. 02:10
Mi ez a hülyeség? Így is acélhiány van az unióban, azért mérik már aranyáron. Még drágább kell hogy legyen? Itt tényleg elment az eszük ezeknek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!