Előrelépés a zöld hidrogén technológia fejlesztésében

2021. március 26. 21:57

A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) egy, a NewHydrogen vállalat által szponzorált kutatás keretében, áttörő sikert értek el a zöld hidrogén technológia költségeinek csökkentése érdekében.

2021. március 26. 21:57
null

Az új megállapodás megtízszerezte a kutatás kapacitását. Talán ennek is köszönhető, hogy máris nagyon bíztató eredményeket értek el a zöld hidrogén előállításához szükséges egyszerűbb és olcsóbb katalizátor anyag felfedezésével.

Mi az a zöld hidrogén?

A hidrogén a legtisztább és leggyakoribb „üzemanyag” az univerzumban. Tiszta formájában egyáltalán nem környezetkárosító, elégetése közben semmilyen káros anyag nem keletkezik, csupán vízgőz. A hidrogén azonban sajnos a Földön nem létezik tiszta formában, ezért speciális eljárással lehet csak előállítani. Ennek módját már évszázadok óta ismerik a tudósok, és elektrolízisnek hívják a folyamatot, melynek során elektromos áram (ebben az esetben zöld forrásból származó) segítségével a víz hidrogénné és oxigénné bontható. Az így keletkezett tiszta hidrogén a zöld hidrogén, mely az elmúlt két évben rohamosan terjed az energetikában. Amennyiben az előállítása egyszerűbbé és olcsóbbá válik, jelentős szerepe lehet a szén-dioxid-kibocsájtás drasztikus csökkenésében. 

Költséges, de környezetbarát

Az energetikai szektor számára a hidrogén egy rendkívül ideális anyag. Vízből állítható elő, melyből mondhatnánk, hogy korlátlanul áll rendelkezésre a Földön, de látva az ipari forradalom óta végbement kizsákmányolást az emberiség részéről, talán jobb, ha óvatosan fogalmazunk.

Az bizonyos, hogy vízből óriási mennyiség található a bolygón. Emellett színtelen, szagtalan, nem mérgező gáz, ami a légkörből hamar eltűnik. Így tehát egy elég könnyen kezelhető anyagról van szó. 

Persze, azért hátránya is akad. Energiasűrűsége alacsony, így sok helyre van szükség a tárolásához. A hidrogén sok fémet rideggé és törékennyé tesz, ezzel veszélyeztetve a tároló és szállító eszközöket. Ráadásul oxigénnel keveredve durranógázt alkot, márpedig oxigént nem nehéz a Földön találni. Ezek miatt viszonylag költséges infrastruktúra szükséges a technológiához, és ezen felül az előállítása is kifejezetten drága.

Itt a megoldás!

Erre a problémára lehet most megoldás a Kaliforniai Egyetem újítása. A zöld hidrogén előállításához elengedhetetlen elektrolizátorok alapvető eleme a platina vagy az irídium. Mindkettő igen drága, általában ezeknek az ára teszi ki egy elektrolizátor költségeinek közel a felét. Már csak azért is, mert például az irídium egy olyan nemesfém, amely csak aszteroidákban található meg, szóval nem könnyű hozzájutni. Az egyetemen Huang doktor és csapata nemrégiben egy nem nemesfém alapú katalizátort hozott létre. A kezdeti tesztelések bíztató eredményt mutatnak. A platina és az irídium kiváltása egy olcsóbb anyaggal, további fellendülést hozhat a zöld hidrogén elterjedésében és felhasználásában. 

A cikk szerzője: Papp Helga
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!