Acélipar: zéró károsanyag-kibocsátású gyártás a svéd barlangtárolóban

2021. április 23. 22:26

Kísérleti jelleggel egy teljes utat mutatnak be a valódi, nulla szén-dioxid kibocsátású acél gyártásában Svédországban.

2021. április 23. 22:26
null

A közös kezdeményezésként megvalósuló HYBRIT (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) projektet az SSAB, az LKAB és a Vattenfall dolgozta ki. A vállalatok megkezdték a fosszíliáktól mentes kőzet hidrogén barlangtárolójának építését. A létesítmény Svédország északi részén, Luleå-ban található. 

A tárolási technológia fejlesztése érdekében a HYBRIT közös kezdeményezés részeként a Hybrit Development AB megkezdi a hidrogén-tároló építését Svartöberget-ben. A fosszíliáktól mentes hidrogén, amely felváltja a szenet és a kokszot, döntő része a fosszíliáktól mentes vas- és acélgyártás technikájának segítésére szolgál, így gyakorlatilag a szén-dioxid-kibocsátás megszűnik.

Az SSAB svéd acélgyártó szerint ez egy fontos lépés a fosszíliáktól mentes acél értékláncának kifejlesztésében. A valamivel több mint 29 millió USD beruházási költség egyenlően oszlik meg a holdingtársaságok és a Svéd Energiaügynökség között.

A tárolás lehetőséget nyújt arra, hogy változtasson a villamosenergia iránti keresleten és stabilizálja az energiarendszert a hidrogéntermeléssel. Az előrejelzések szerint a hidrogéntárolók nagyon fontos szerepet játszanak a jövőbeli energiatermelésben és tárolásában, valamint a nagyüzemi hidrogéntermelésben. A tároló várhatóan 2022 és 2024 között készen áll az üzembe helyezésre.

Egyedülálló kezdeményezés

A hidrogén tárolására szolgáló módszer kifejlesztésével és a meg nem újuló energiához való hozzáférés biztosításával, fosszilis energiától mentes értéklánc jön létre, mely a bányában kezdődik és egészen az ügyfelekig tart.

A 100 köbméteres hidrogéntároló, mely a talaj alatt, körülbelül 30 méterre egy zárt sziklaüregben épül, lehetőséget nyújt a nagy mennyiségű hidrogén formájában lévő energia, költséghatékony tárolásához szükséges nyomás biztosítására. Az alkalmazott technológiát a skandináv körülményekhez igazítják, és fejlesztik tovább a hidrogén tárolásának kezelésére. A tárolót az illetékes hatóságok által alkalmazott és ellenőrzött magas biztonsági követelményeknek megfelelően építik.

A kövületmentes hidrogén központi szerepet játszik a HYBRIT folyamatban. A hidrogént költséghatékonyan lehet előállítani a víz fosszilis energiával történő elektrolízisével. Az elektrolizátorok által előállított hidrogén azonnal felhasználható, vagy későbbi felhasználásra, tárolható. A létesítmény bevált technológián alapul, és a hidrogént az üzem közvetlen redukciós reaktorában használják fel az oxigén eltávolítására a vasérc pelletekből. A folyamat során keletkező kövületmentes szivacsvasat ezután nyersanyagként használják a kövületmentes acél gyártásához.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fintaj
2021. május 03. 01:54
Az eljárás talán így megérthető: www.savpj.org/swedish-steelmaker-aiming-for-fossil-fuel-free-steel-5076615-10545 Redukció szén helyett hidrogénnel, bár valamennyi 2-4% szenet azért valahogyan adagolni kell. Szivacsvasat állítanak elő ami olyan, mint a nyersvas, 90–94% vas, ezért ezt alapanyagként használják elektromos ívkemencékben, ahol újrahasznosított acélhoz keverik.
fintaj
2021. május 02. 12:02
Ezt a cikket nem lektorálták, sok hiba van benne ! A hivatkozott cikkben a nem fosszilis energiahordozókból előállított villamosenergia felhasználásáról van szó. Az energiarendszert időszakosan, szabályozhatatlanul túlterhelő szélerőművek energiabőségét hidrogén fejlesztéssel és tárolással próbálják megoldani. Az továbbra sem világos, hogy a hidrogént hogyan használják fel a (kövületmentes acél) hulladékvas acélipari hasznosításában. Az elektroacél gyártása ismert, de az villamos árammal dolgozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!