Az amerikai kormány ösztönző programja egy hatalmas gazdasági buborék

2021. március 13. 05:41

Az Egyesült Államok a gazdasági fellendülés és a társadalmi jólét látszatát igyekszik kelteni. Jó katonatiszt módjára, mintha kötelező lenne, tavaly nyár óta égő zsebbel költekeznek. A Federal Reserve pénzt nyomtatott, a kormány atyai gondoskodással kiosztotta a jól fogyasztó amerikaik pedig elköltötték import termékekre.

2021. március 13. 05:41
null

Korábbi tapasztalatok

A nagy recesszió idején a fogyasztók csökkentették a kiadásokat, amire egy gazdasági visszaesés idején általában számítani lehet. A gazdaság összehúzódik, az emberek elveszítik az állásaikat, a pénz szűkössé válik, a fogyasztás visszaesik. A tartós fogyasztási cikkekre fordított kiadások a 2007. októberi csúcsponttól a 2009. áprilisi mélypontig 19 százalékkal zuhantak. Eközben a nem tartós árukra (élelmiszerre és benzinre) fordított kiadások 10 százalékkal csökkentek a pénzügyi válság idején.

Ez a kiadáscsökkentés egy gazdasági visszaesés idején azt eredményezi, amit a közgazdászok „felfüggesztett keresletnek” neveznek. Ez elősegíti a kiadások növekedését a gazdasági fellendülés során. A WolfStreet által készített grafikonon látható, hogy a  felfüggesztett kereslet miként hatott a tartós fogyasztási cikkekre fordított kiadásokra a recesszió után.
 

Látható az is, hogy a pandémiás válság idején a fogyasztói kiadások egészen más pályára álltak. A világjárvány első hónapjaiban bekövetkezett hirtelen, de rövid csökkenés után a kiadások megugrottak.

Csak a tartós javakra fordított kiadások januárban 18,6 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a  Gazdasági Elemző Iroda adataiból . Bárki joggal gondolhatja, hogy ez egy mitikus gazdasági fellendülés eredménye volt, mivel az államok lazítják a zárolási korlátozásokat, de ez a kiadási hullám tavaly június óta tart.

Hogyan lehetséges, hogy több millió amerikai munka nélkül fejvesztve költekezik?

A válaszon nem kell sokat gondolkozni. A kormány pénzt osztogatott, az amerikaiak pedig kötelességtudóan el is költötték azt. 
A világjárvány idején az USA-ban az óriási munkanélküliségben nőttek a jövedelmek - ezeknek a jövedelemnek a nagy része a kormány által generálódott. A bérekből származó jövedelem januárban 9,7 milliárd dollárt tett ki, ami szerény 1,1 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. De a munkanélküli ellátásokból, az ösztönző csekkekből és az egyéb állami támogatási kifizetésekből származó jövedelem 2,9 milliárd dollárra ugrott. 

Sokan moratóriumi kedvezményekkel élve szabadítottak fel tőkét, mert nem kellett bérleti díjat, jelzálogkölcsönt, vagy diákhitelt fizetniük.

A Jelzálogbankárok Szövetsége szerint 4,3 millió jelzálog lett elengedve a világjárvány csúcspontján. 
Az előző gazdasági válsághoz képest változott a mentalitás

Ezúttal a háztartásoknak nem kellett átélniük két olyan évet az áruvásárlások csökkentésével, mint a pénzügyi válság idején. A fogyasztók elszórták azt a pénzt, amiért nem kellett dolgozniuk. Egy részét hitelkártya-tartozásokat kiegyenlítésére használták, egy másikból pedig árucikkekre költöttek.

Most újabb ösztönzőcsomag van készülőben, amiből újfent szabadon és felelőtlenül költekezhetnek az amerikaiak. 
Ez újabb kérdést vet fel: ha az amerikaik milliói nem dolgoznak, de továbbra is költekeznek, akkor honnan származnak a megvásárolt termékek?

A számokból is elég egyértelmű, hogy ez nem éppen azt demonstrálja, hogy „virágzik az amerikai gazdaság”. Dióhéjban az amerikaiak az “ajándékba” kapott pénzüket importárukra költik, miközben az árukereskedelemi mérleg hiánya rekordszintű. Mely tulajdonképpen az önbecsapás remek módszere, egy kipukkadásra váró buborék.

A cikket írta: Szalga Bogi
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2021. március 13. 13:04
Helikopterpénzröl olvashatunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!