Így lendül támadásba az ország? Minden, amit a gazdaság-újraindítási akciótervről tudni érdemes

2021. február 04. 14:01

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara február 4-i gazdasági évnyitó rendezvényén bejelentette a gazdaság-újraindítási akciótervet. Összeszedtük, amit eddig tudni lehet róla.

2021. február 04. 14:01
null
Admin

Újabb többlépcsős tervet jelentett be a miniszterelnök a gazdaságvédelmi akcióterv után. Mint mondta, ez utóbbi január elsejével lezárult, és átvette a helyét a gazdaság-újraindítási akcióterv. Ezt az új korszakot a vakcina megjelenéséhez kötötte a kormányfő, melyet a védekezés jelenlegi leghatékonyabb eszközének nevezett.

Lakástámogatás és ingyenhitel: az újraindítás első üteme

A gazdaság újraindítása Orbán elmondása alapján három szakaszban fog zajlani. Ezek közül az első már meg is kezdődött, és egészen áprilisig fog tartani. A miniszterelnök ehhez az állomáshoz sorolta a legtöbb, a közelmúltban bejelentett gazdaságvédelmi illetve -élénkítő intézkedést, például:

  • a 13. havi nyugdíj visszaépítésének elkezdését,
  • a 25 év alatti fiatalok szja mentességének bejelentését,
  • és a lakásépítési áfa 5 százalékosra csökkentését és a lakásfelújítási támogatásokat.

Emellett a kormányfő arról is beszélt, hogy szeretné felpörgetni az új lakások építését, célként az évi 40 ezres számot nevezte meg.

Az első szakasz legfrissebb intézkedése egy újfajta, a vállalkozások megsegítését célzó hitelkonstrukció bevezetése, mely keretei közt

a kisebb vállalkozások 10 évre, 10 millió forintig 0 százalékos hitelt vehetnek fel, mely ráadásul 3 éves moratóriummal indul majd.

Emellett Orbán Viktor beszélt arról is, hogy február közepén újabb nemzeti konzultáció várható (leginkább online formában) az ország újranyitásának lépéseit illetően. Arra azonban nem tért ki, hogy az emberek a gazdaság újraindításáról is elmondhatják-e majd véleményüket ennek keretei közt.

Kevés konkrétum, ambíciózus tervek

Az új akcióterv második szakasza április elsejével veszi majd kezdetét és egészen június végéig tart majd. Erről sok konkrétum egyelőre még nem derült ki, de annyit elárultak, hogy ide tartozik a már beharangozott 1500 milliárdos felsőoktatás-fejlesztési csomag. Ennek kapcsán Orbán elmondta, hogy szeretné, ha ezt az összeget sikerülne feljebb tornázni, de ebben majd Varga Mihály mondja ki az utolsó szót.

Az akcióterv utolsó üteme július elsején veszi kezdetét, de ennek részletei még szintén elég homályosak. Mindenesetre, a kormányfő a zöld és a körforgásos gazdaságot, valamint teljes digitalizációt emelte ki főbb prioritásokként.

Emellett belengetett egy hosszútávú vidék- és agrárfejlesztési programot is, melyet a magyar vidék eddigi legnagyobb fejlesztési tervének nevezett.

(címlap: MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2021. február 07. 01:38
Tiszta szívvel remélem, hogy megsegít ebben Isten! Bár lennétek vagy egymillióan, ahogyan dr. Ángyán József szerette volna: http://www.terport.hu/webfm_send/2767 ... és ahogyan ez a rohadék Orbán átvert bennünket ezzel_: https://2010-2014.kormany.hu/download/f/12/80000/KH_2012_1074_(III_28)_Kormanyhatarozat.pdf Egy szavát sem szabad elhinni azóta!
vip era
2021. február 05. 23:57
Te sem vásároltál mostanában kenyeret sem Ausztriában,sem Angliában. Az általad írt áraknak semmi köze a valósághoz.
Ikloorvat
2021. február 05. 23:54
1 kg kenyér átlagára forintban: ---------------------------------- MO: 350 Ft Anglia: 225 Ft Ausztria: 200 Ft Hollandia: 240 Ft Átlagfizetés forintban: ------------------------- Mo: 240k Anglia: 640k Ausztria: 590k Hollandia: 790k
Palika1955
2021. február 05. 18:43
A felcsúti nem képes több fideszest legyártani. Ha van is két és félmillió belőlük, ez édeskevés. Mert ugye ha levonunk a kilenc és félmillióból kettő és felet, akkor marad pontosan HÉTMILLIÓ NEM fideszes. Ebből pedig bőven elég hárommillió a trónfosztáshoz... Viheti magával az aranyklozetját haza Felcsútra... Ha az összefogás, az arany koalíció sikeres, akkor a bunkó és a pártja megy a levesbe. Nem lesz több pávatánc, hazudozás, szotyolázás és másnapos hőbörgés minden péntek reggel. Az egyeduralkodásnak, a despotizmusnak véget kell vetni. Nem lesz többet mini-dúcse.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!