Bérnövekedésben Magyarország a régiós éllovas – a cseh Raiffeisen vezető közgazdásza a Makronómnak

2019. szeptember 02. 19:50

Az olcsó munkaerőre építő termelés idővel leépül és elhagyja régiónk gazdaságait – véli Helena Horská, aki szerint külföldi befektetésekben és bérnövekedésben Magyarország a régiós éllovas, amire szükség is van, mert innovációs szempontból és gazdasági fejlettségben bőven van mit behoznia. Ha minden jól megy, a bérnövekedés folytatódik, a belső kereslet és a költségvetési költekezés pedig valószínűleg uniós szinten is elegendő lesz egy gazdasági lassulás átvészelésére.

2019. szeptember 02. 19:50
null
Rádi Balázs

Hogyan értékeli Közép- és Kelet-Európa (KKE) növekedési kilátásait?

A KKE-országok már hat éve stabilan növekednek és megközelítik a válság előtti növekedési ütemet. Bár lassuló lendülettel, de a növekedés továbbra is folytatódik. A hazai keresletet erősen felhajtja többek között a bérek gyors növekedése, de a külső kereslet visszafogja a régió gyarapodását. 

Az összes KKE-ország szorosan kapcsolódik az unió piacaihoz és részeseivé váltak az európai értékláncoknak, azonban ez a becsatlakozás kiszolgáltatottabbá tette gazdaságainkat az uniós gazdaságok fejlődésének.

Csehország, Szlovákia és Magyarország sérülékenyebb mint Lengyelország,

amely a többiekkel ellentétben hatalmas saját, helyi piaccal büszkélkedhet.

A KKE-országok kivétel nélkül gyorsabban növekednek, mint nyugat-európai társaik, ennek megfelelően az egy főre jutó GDP is megugrott vásárlóerő-paritáson mérve, tehát gazdaságilag mindannyian szintet léptek. Lengyelország és Szlovákia az uniós fejlettségi szint több mint hetven százalékán áll, Csehország pedig az uniós átlag kilencven százalékán.

És Magyarország?

A visegrádi országok közül csak Magyarország nem törte még át a hetven százalékos határt, így sajnálatos módon gazdasági felzárkózása az elmúlt évtizedekben lassabbnak számít.

Magyarország folyamatosan zárkózik fel, viszont összességében ez lassabb folyamat, mint a többi KKE-ország esetében.

2006-ban Magyarországon az egy főre jutó GDP az európai átlag 61 százalékát érte el, 2017-ben pedig a 68 százalékát

az Eurostat adatai alapján. Ezzel szemben Lengyelország 51 százalékról 70 százalékra ugrott ugyanebben az időszakban.


Gazdasági szempontból melyik ország a legsikeresebb napjainkban? 

Mivel mérjük a gazdasági sikert? A gazdasági növekedés ütemével, az árstabilitással, az alacsony munkanélküliségi rátával, esetleg a reálbérek növekedésével? Ezek mind releváns mutatószámok. A KKE-blokk legfejlettebb országa Csehország, ha az egy főre jutó GDP-t nézzük. Lengyelország viszont nagyon gyorsan növekedik és utoléri Szlovákiát. A fogyasztói árak inflációja Lengyelországban a legalacsonyabb, Csehországban pedig a munkanélküliség a legalacsonyabb. A nominális bérek növekedésében Magyarország minden KKE-országot maga mögé utasít, de euróban számolva a magyar átlagbér még a legalacsonyabb a KKE-országok között. 

Említettük a nominális bért, de melyik KKE-ország érte el a legmagasabb reálbér-növekedést az elmúlt tíz évben?

Magyarország az éllovas reálbér-növekedésben is,

szorosan mögötte Lengyelországgal. Egyébként a KKE-országok viszonylatában a magyar bérek a legalacsonyabb szintről indulnak, tehát most a történelmi lemaradásukat hozzák be. 

Miért nem követte az infláció a bérnövekedést az elmúlt években? 

Az a benyomásom, hogy a bérnövekedési nyomás egy átalakulási folyamat részének tekinthető, mely során

az alacsony bérköltségű gazdaság szintet lép és magasabb béreket követelhet, mivel több hozzáadott értéket állít elő.

A szakszervezetek pedig az erős gazdasági növekedésre és a helyi gazdaságok virágzására építenek, ebből merítenek erőt. A régió kormányai is kihasználták a lehetőségeket és megemelték a (minimál) béreket.

Meddig folytatódhat az erős bérnövekedés Magyarországon és a KKE-országokban?

Tekintettel a kezdeti bérlemaradásra, a bérek felzárkózása valószínűleg folytatódik. Azonban a gazdaság lassulásával a bérnövekedés is egyre inkább lassul majd. Ezzel egyidőben a teljes termelékenység növekedni fog és a gazdaság bizonyos szektorai,

a munkaerő-igényes, olcsó munkaerőtől függő termelés elhagyja a piacainkat.

Ez elkerülhetetlen része az átalakulási folyamatnak, mely során sokkal fejlettebb gazdaságokká alakulnak a régió országai.

Nem akadályozná az erős bérnövekedést és a technológiaváltást, ha képzetlen migránsokat importálnánk tömegesen? Ezzel a migránsok munkájából élő vállalatok járnának jól.

Ahogy gazdaságilag szintet lép egy ország, úgy követelnek magasabb béreket a dolgozók, tehát ha lenne is jövedelmi átcsoportosítás a tömeges bevándorlással a munkaerőtől a munkát használó vállalatoknak, ez csak átmeneti lenne. Másrészről a munkaerő irányított migrációja számos országnak segíthet az elöregedő lakosság és a munkaerőhiány problémájának megoldásában. 

Tudásra és tőkére talán még több szükség van. Mely országok voltak a legsikeresebbek a külföldi közvetlen beruházások bevonzásában és az ipari termelésben az elmúlt évtizedekben?

Az első helyezett ismét Magyarország, amelyet Csehország követ.

A magyar piac rendkívül vonzó volt a külföldi befektetők számára,

reméljük ez a jövőben is így marad.

Változott egyébként bármilyen irányba is a magyar gazdaságról kialakult véleménye az elmúlt tíz évben?

Véleményem szerint Magyarország az elmúlt években kialakított egy saját, nemzeti modellt és elkezdett jobban a nemzeti érdekekre fókuszálni. Eközben viszont a magyarok továbbra is kevésbé szkeptikusak az unióval szemben, mint a csehek. Azt gondolom, hogy ha legyengülne az EU, akkor a KEE-országok is vele gyengülnének. Az együttműködés ezért sokkal több lehetőséget kínál fel számunkra, mint az elszigetelődés.

A csehekhez hasonlóan a magyar gazdaság is jól látható előnyöket élvez az uniós tagságból, bekapcsolódhatott az európai értékláncokba, közvetlen külföldi tőkeberuházások vagy éppen uniós források érkeznek és így tovább.

Melyek a fő mozgatórugói, illetve a legsúlyosabb korlátai a magyar és a KKE-gazdaságok fejlődésének?

A magyar gazdaság növekedésének motorja a hazai kereslet, amit a magas bérnövekedés hajt, a történelmi mélységbe csökkent munkanélküliség, a laza költségvetési politika és a hagyományostól eltérő, unortodox monetáris politika.

Azonban Magyarország innovációs képesség és digitalizáció szempontjából a többi KKE-ország mögött áll.

Az egyre digitalizálódó jövőben ez veszélyes lehet.

Magyarországnak, Csehországnak és Szlovákiának van egy közös vakfoltja, a gazdaságaikat jelentősen kitevő autóiparuk. Ha figyelembe vesszük az új trendeket az autóiparban, és hozzáadjuk a KKE-országokra jellemző növekvő munkaerőköltséget, arra jutunk, hogy ez a szektor hamarosan károkat szenvedhet el és csak az innovatív és rugalmas cégeknek lesz esélye túlélni. 

Milyen új szabályok szerint működik a jelenlegi innováció-orientált gazdaság, amely szabályokra a KKE-országoknak is érdemes odafigyelnie?

Állj készen, legyél rugalmas, aktív és nyitott az újdonságok irányába! A KKE-országokra fokozottan érvényes, hogy meg kell vizsgálnunk a régimódi oktatási rendszerüket. Sürgősen át kell térnünk a tényalapú oktatásról a kompetencia alapú oktatásra, és ezt a váltást a lehető legjobban kell lebonyolítanunk. A lakosság elöregedése és a képzett, illetve lassan a képzetlen munkaerő hiánya is egyaránt megkövetel egy olyan oktatási rendszert, mely az élethosszig tartó tanulást támogatja. 

Hogy látja a kilencvenes évek gazdasági átalakulását? Magyarország elvesztette ipari kapacitásának jelentős részét, ebből eredően a piacokhoz és tudásbázisokhoz való hozzáférését is – amit most igyekszik újjáépíteni. 

Ahogy már említettem,

Magyarország lépésről-lépésre egyre hatékonyabbá és versenyképesebbé vált

ahogy sikeresen beépült az európai értékláncokba. A „nyugati” piacok nagy kihívások elé állították, hiszen többet követeltek minőségben. Természetesen a gazdasági átalakulás során minden KKE-ország veszített a hagyományos (alacsonyabb kihívásokat jelentő) piacaiból, de idővel újakat is szereztek. A külföldi befektetők pedig hozták a tőkét, a tudást és a know-how-t.

Hogy látja a külföldi tőke szerepét Közép- és Kelet Európában, illetve a magyar gazdaságban? Piketty és társai szerint a KKE-országok külföldi tulajdonba kerültek, ami alacsony bérhányadot és hatalmas profitkiáramlást eredményezett külföldre. 

A kilencvenes és kétezres éveket egyfajta transzformációs, vagy átalakulási periódusnak tekintem, nem a gazdaságaink végső stádiumának. A gazdasági átalakulás kezdetén többek között tőkére, tudásra, modern menedzsment technikákra volt szükségünk, amit a piacgazdaságoktól tudtunk megszerezni. Mára viszont a fő kihívás az, hogy olyan gazdaságokká váljunk, amelyek a jelenleginél innovatívabbak, tudásközpontúak és a félkész termékek mellett a végtermékek előállítását is célul tűzik ki, hogy az értéklánc aljáról feljebb tudjunk mászni.

Gyakran csak az uniós támogatások pozitív oldaláról beszélünk, miközben ezek a támogatások tulajdonképp kompenzációnak tekinthetők, amiért megnyitottuk a KKE-piacokat az iparágainkat privatizáló nyugat-európai vállalatok előtt. Több kutatás is rámutat, hogy az EU-pénzek számos csatornán keresztül visszacsorognak a támogatást nyújtó országokba. Mit gondol erről?  

Valószínűleg a profit vagy osztalék kiáramlására gondolnak, de

a külföldi beruházás nem jótékonykodás.

A befektetők kockázatot vállalnak és ha minden jól alakul, akkor bezsebelik a profitot. Ez egyébként egy win-win helyzet, mindkét fél nyer. Nem csak befektetők, de a kedvezményezettek is egyaránt profitálnak a beruházásokból. Ha az uniós forrásokat „okosan” fektetik be, pozitív tovagyűrűző hatásokra lehet számítani. Szerintem az előnyök felülmúlják a hátrányokat.

Mikor várható a következő gazdasági recesszió? A KKE-országok mennyire válságállóak?

Nem számítok válságra a közeljövőben, csupán a növekedés lassulására.

A hazai kereslet és költségvetési költekezés valószínűleg elegendő lesz a gazdasági lassulás áthidalására az EU-ban.

Ugyanakkor nem zárhatjuk ki a kereskedelmi háború kiszélesedésének veszélyét sem, mely vagy az USA és Kína, vagy az USA és Európa között történhet meg, habár ennek a valószínűsége alacsony, hiszen az Egyesült Államok gazdasága is sérülne. Ráadásul az USA-ban hamarosan elnökválasztás lesz.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2019. szeptember 06. 05:02
Köszönöm szépen a megerősítést.. :) Valójában ezek az emberek egyszerűen áldozatok és vagy hasznos idióták, egy olyan csatában ami kő keményen folyik a bizonyos kedvezményezett körök hatalom elvesztése illetve visszaszerzésének vágya körül... Ezek tudatosan terjesztett érzelmi alapokra épített dezinformációk... Nálunk évszázados hagyománya van az épp regnáló hatalom útálatának... (és persze történelmi okokkal...) Így valljuk be van egy réteg aki vevő sőt aktív résztvevő ezeknek a terjesztésében... Kitanították ennek a csínját-bínját a kommunikáció és marketing szakokon bizonyos egyetemeken.. Nem kis mértékben ezt használják ki...
NDAP1945
2019. szeptember 04. 15:21
Okos ez a fidesz, mert nálunk növekszik a legnagyobb mértékben a fizetés, de nálunk gyengül legjobban a nemzeti valuta is. Tehát ugyan ott vagyunk.
aleb19
2019. szeptember 04. 15:21
a cim helyesen a ksh altal manipulalt adatok alapjan Bérnövekedésben Magyarország a régiós éllovas – a cseh Raiffeisen vezető közgazdásza... aki nem hulye az tudja, hogy a legrosszabbul keresoket /kb 1.7 millio / lazan kihagyjak a ksh-nal a statisztikakbol, pedig mar kb 5 eve az adohivatalnal pontosan tudjak az elektronikus adatkozlesekbol a 4.5 millo dolgozo munkaberet/jovedelmet
bunko_jobbos
2019. szeptember 04. 15:20
Viszonylag jó, elfogulatlan elemzés. Egyedül a "kompetencia alapú" oktatásra áttérést vitatom. Először is nem is biztos, hogy létezik ez a dolog, "kompetencia", másrészt ha van is ez a homályos fogalom, akkor nem biztos, hogy oktatni lehet. Nem lehet megspórolni az erőfeszítést, az agytornát. Az OECD egyik vizsgálata kimutatta, hogy ott jó az oktatási rendszer, ahol sokat keresnek a tanárok. PONT. Tök mindegy, hogy liberális vagy nádpáLcás. TÖK MINDEGY. Ha jó emberek mennek tanárnak, akkol jó lesz. Ennyi. Itt van egy leírás, hogy hogyan jutottunk el ide, hogyan állunk most gazdaságilag: https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2019/05/15/kozep-europai_orszagok_gazdasagi_utja_1990-tol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!