Rosszabb gazdasági növekedést várnak a csehek, mint korábban

2019. augusztus 30. 09:40

Váratlanul rontotta szerdán a cseh gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését az idei és a jövő évre a cseh pénzügyminisztérium.

2019. augusztus 30. 09:40
null

A tárca szerint a cseh bruttó hazai termék (GDP) az idén 2,4 százalékkal, jövőre pedig 2,2 százalékkal fog emelkedni. Az új adatokat a tárca már megküldte a költségvetési prognózist előkészítő kormánybizottságnak. Alig egy hónapja, július elején a pénzügyminisztérium 2,5 százalékos idei, és 2,3 százalékos jövő évi növekedésről tett közzé prognózist.

Josef Stredula szakszervezeti vezető azonnal bírálta a pénzügyminisztérium lépését és kijelentette: a váratlan adatok befolyásolhatják a lakossági fogyasztók viselkedését, és hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés mérséklődéséhez. Stredula szerint Alena Schillerová pénzügyminiszternek jobban oda kellene figyelnie a jegybank prognózisaira, amelyek nagyobb GDP-növekedéssel számolnak.

Piaci elemzők úgy vélik, Schillerová lépése összefüggésben van a közalkalmazottak béréről szóló háromoldalú tárgyalásoknak.

A kormány ugyanis jövőre két százalékos növekedést javasolt a közszférának,

amit a szakszervezetek, de a kisebbik koalíciós tag, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) is kevésnek tart.  Azzal érvelnek, hogy a bérnövekedési javaslat alacsonyabb, mint a jövő évre prognosztizált 2,2 százalékos infláció. A CSSD 6, a szakszervezetek 8 százalékos bérnövekedést követelnek.

Alena Schillerová a kedvezőtlen reagálások után kijelentette, hogy hajlandó a kompromisszumra és a jövő évre 3 százalékos bérnövekedést fog javasolni a közszférában.

A cseh kilátások romlása érthető, hiszen a második negyedéves GDP-növekedési adatok publikálásakor e rangsor tárult a döntéshozók szeme elé – Magyarország messze elhúzott a második negyedévben a cseh növekedési ütemtől, Csehország viszont a visegrádi átlagtól is elmaradt. A magyar elemzők ezzel szemben már a kormánynál is jobb gazdasági növekedést várnak 2019-re.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvidrigajlov
2019. augusztus 30. 20:55
Ja! Ezek úgy ellopnak mindent, hogy 5%kal több marad.
yanoo
2019. augusztus 30. 19:03
Azért a cseh gazdaság nem olyan acélos, mint itt sokan képzelik. jelenleg elég magas az infláció, jelentős drágulás van náluk, amit a bérnövekedés nem nagyon követ. A barátnőm kórházában eddig ha ünnepnapokon dolgoztak, akkor dupla bért kaptak, most változtattak, mert nincs pénze a kórháznak, aki ünnepnapon dolgozik, az sima bért kap és kiveheti szabadságnak az elmaradó bérét. Volt nagy zúgolódás, megkapták azt , ami nálunk is divat volt:- El lehet menni, tizen állnak a helyedre. A fia most kb. két hónapja ment oda dolgozni ( mert a magánszférában nem zsebre fizetnek, mint nálunk, hanem nem fizetnek.Mondván:- Most csak ennyi jut...), szóval a srác elment fűtőmesternek ( vagy valami olyasmi, nem kazánt gyújtogat, hanem gombokkal szabályozza a hőfokot a különböző kórházi épületekben), ezért kap 13 700 koronát ( kb. 170 000 Ft), és örül, hogy van állami állása. Később persze ez egy picit emelkedik majd, ha még le tesz ilyen-olyan vizsgákat. A legendákkal szemben Csehországban sincs kolbászból a kerítés.
cutcopy
2019. augusztus 30. 19:03
A magyar növekedés természetesen a dübörgő lopás/korrupciónak köszönhető..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!