Vajon megjósolható volt a tőzsde-bumm?

2019. április 03. 16:12

Senki sem tudja tudományosan bizonyítani, hogy miért történik egy nagy tőzsdei fellendülés, még azután sem, hogy megtörtént.

2019. április 03. 16:12
null
Robert J. Shiller

„Vajon tudhattuk volna, hogy a 2009 márciusától számított tíz éven belül az Egyesült Államok S&P 500 tőzsdeindexe négyszeresére nő, vagy hogy a japán Nikkei 225 megtriplázódik és vele szinte holtversenyben a hongkongi Hang Seng index is háromszorosára nő? A hagyományos megközelítés szerint lehetetlen »kiszámítani a piacot«. De azt hinnénk, hogy az előbbiekhez hasonló nagy gazdasági mozgásokat legalább részben előre lehet látni.

A probléma az, hogy senki sem tudja tudományosan bizonyítani, hogy miért történik egy nagy tőzsdei fellendülés, még azután sem, hogy megtörtént. Hogy akarnánk így bármit is megjósolni? Az Egyesült Államok 2009 óta tartó bummja is ezt a jelenséget erősíti.”

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2019. április 05. 15:34
A tőzsde részben a valós piaci folyamatokat, részben a vásárlói elképzeléseket tükrözi, utóbbi miatt esélytelen teljes mértékben megmagyarázható viselkedést várni tőle.
Himalája
2019. április 04. 12:54
Hát nem tudom. Az utóbbi években a központi bankok sok-sok milliárdot öntöttek a pénzügyi rendszerbe. Ennek a pénznek egy része valahol le kellett parkoljon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!