Az euró elképzelt közössége

2012. április 09. 11:16

Nem nevezhető indokolatlan riogatásnak az európaiak elmúlt fél évszázadban kialakult közösségét féltő nyílt aggodalom.

2012. április 09. 11:16

„Gyakran nagy – talán túlságosan nagy – jelentőséget tulajdonítanak az euróövezet lehetséges szétesésének. Sokan úgy vélik, hogy az euróövezet felbomlása – például Görögország kilépése és a drachma újbóli bevezetése – olyan politikai kudarcot jelentene, amely Európa stabilitását is fenyegetné.

 
Angela Merkel határozottan fogalmazta meg ezt az álláspontot a Bundestagban tavaly októberben elmondott beszédében: »Senki ne vegye biztosra, hogy Európában újabb ötven évig tart majd a béke és a jólét. Erre semmilyen garancia nincs. Ezért azt mondom: ha az euró megbukik, akkor Európa is megbukik. Ennek nem szabad megtörténnie. Történelmi kötelességünk minden rendelkezésünkre álló és hasznos eszközzel megvédeni Európa egységesülési folyamatát, amelyet elődeink több mint ötven évvel ezelőtt több évszázados gyűlöletet és vérontást követően elindítottak. Senki sem láthatja előre, milyen következményekkel járna ennek a törekvésnek a kudarca.«
 
Európában több mint 250 háború zajlott le a reneszánsz kezdete, a tizenötödik század közepe óta. Nem nevezhető tehát indokolatlan riogatásnak az európaiak elmúlt fél évszázadban kialakult közösségét féltő nyílt aggodalom.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. április 10. 09:42
http://library.thinkquest.org/04oct/01949/penz_funkcioi.htm
kulalak
2012. április 10. 02:45
Mit akart ezzel a cikkel mondani? "A lényeg az, hogy amennyiben Európa életben tudja tartani ezeket a szimbólumokat, akkor még az eurózóna felbomlásának sem kell olyan súlyos politikai következményekkel járnia, mint ahogy azt sokan megjósolják." Kicsit olyan, mitha azutan sovarogna, hogy: gyerekek maradjatok meg olyanoknak, amilyennek megismertunk es megszerettunk:) Ehelyett taplo europaiak, szetveritek kulturatok alapjait.
Himalája
2012. április 09. 18:38
Kedves Butapesti és Senye Péter. Figyelmesen elolvastam véleménycseréteket. Ha mindkettőtök hozzászólásaiból kihagynám a mittoszokat, akkor viszonylag jól jellemeztétek a pénzt és a pénzrendszert. Senye Péter hozzászólásából kihagynám ezt a tévhitet: "Az arany pénzzel az volt egy időben a baj, hogy az aranytermelés nem tudott lépést tartani az általános gazdasági fejlődéssel." A többi ül. Butapesti hozzászólásából pedig ezt a tévhitet: "Az aranyat ne misztifikáld. Akár kavics is lehet a pénz alapja. A pénz az egy fikció." Ott a többi ül. Szerintem, pld. ha mindkettőtöknek sikerülne kölcsönösen megérteni egymás tévhitét, hogy Senye Péter tévhite mitől tévhit (legalábbis az én véleményem szerint), és hogy mitől tévhit Butapesti tévhite, úgy szerintem szinte tökéletesen megértettétek azt, hogy mi a pénz. De addig úgy gondolom, hogy nem. Holott a vázlat, melyet mindketten felvázoltatok, nem is olyan rossz. Csak a lényeg maradt ki belőle. Kiszorították onnan a tévhitek.
Senye Péter
2012. április 09. 12:09
Nem az 'egyesülési folyamattal' hanem az erőltetett egyesítéssel van bajunk. Ami az eurót illeti, száz évvel ezelőtt gyakorlatilag minden országban arany volt a pénz, csak helyenként más nevet adtak neki (a tized százalékos árfolyam ingadozásokat csak a bankok vették észre). A túlméretezett, lázas semmittevést folytató brüsszeli bürokrácia nem elhanyagolható anyagi terhet jelent a tagországoknak. Görögország helyzete, történelme okán elsősorban szimbolikus jelentőségű, de fennáll az azonos vallású Oroszországhoz való közeledés 'veszélye' is. Németország megbékült Franciaországgal, nincs akadálya annak, hogy együtt csinálják a 'Drang nach Osten'-t, esetleg Oroszországot is bevéve a buliba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!