Itt az újabb Nagy Depresszió?

2020. március 26. 13:43

Az Egyesült Államok a recesszió szélén áll, ilyenkor elkerülhetetlenné válnak az összehasonlítások az 1929-es nagy gazdasági világválsággal. Lehetséges, hogy ez túl merész hasonlat (bár a francia gazdasági miniszter épp 1929-hez hasonlította a helyzetet), hiszen a modern amerikai történelem legnagyobb gazdasági sokkjáról van szó, viszont az adatok és az előrejelzések tényleg nem túl biztatóak.

2020. március 26. 13:43
null
Bakajannisz Péter

Munkanélküliség

1933-ban a nagy gazdasági világválság idején a munkanélküliségi ráta elérte a 24,9 százalékot, miközben 1929-ben, azaz négy évvel korábban csak 3,2 százaléknál tartott a mutató – derül ki a Munkaügyi Statisztikai Hivatal adataiból.

2020 februárjában a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt az Egyesült Államokban, de ebben még nem jelentek meg a járvány miatti elbocsátások. Az Egyesült Államokban a munkaerőpiac nagyon erős, 2018 óta nem volt magasabb a munkanélküliségi ráta négy százaléknál. Ennek ellenére James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke azt mondta a Bloombergnek, hogy az Egyesült Államok munkanélküliségi rátája a következő negyedévben elérheti a 30 százalékot is. Eközben Steven Mnuchin, az Egyesült Államok pénzügyminisztere visszavonta kijelentését miszerint a munkanélküliségi ráta elérheti a 20 százalékot abban az esetben, ha a törvényhozók nem egyeznek meg egy enyhitő csomagban és elmondta, hogy 

nem fogják engedni, hogy ilyen magas legyen a szám.

GDP

A bruttó hazai termék a nagy gazdasági világválság kezdetén 8,5 százalékkal csökkent aztán további 6,4 százalékkal 1931-ben és 12,9 százalékkal zsugorodott 1932-ben. A tendencia egészen 1934-ig folytatódott, azaz az ún. „New Deal” bevezetését követő évig.

Bullard úgy véli, hogy a következő negyedévben a járvány eredményeként a GDP 50 százalékkal is zsugorodhat, de a Wall Street-i előrejelzések sem voltak túl fényesek. A Goldam Sachs 24 százalékos, a JPMorgan 14 százalékost visszaesést jósol a következő negyedévre. A Morgan Stanley a legpesszimistább, mivel 30,1 százalékos visszaeséssel számol, amely a Politico szerint 

a legrosszabb negyedéves teljesítmény lenne az elmúlt 74 évben.

Tőzsde

Több mint három év kellett ahhoz, hogy helyre álljon az Egyesült Államok gazdasága az 1929-es pusztító tőzsdei összeomlás után. A nagy gazdasági válság mélyén, 1931-ben a Dow Jones ipari átlag egy hónap alatt valamivel több, mint 30 százalékot veszített értékéből – derül ki a Morningstar Direct adataiból. Ugyanez az index majdnem 25 százalékot veszített az elmúlt hónapban. Ezen kívül az S&P 34 százalékos visszaesése is aggasztó, hiszen a Bespoke Investment Group szerint ez a legjelentősebb piaci visszaesés 1931 óta.

Bizonytalan jövő

Miközben az IMF globális recesszióról beszél, amely nagyobb lehet mint a 2008-as válság idején, Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető közgazdásza „gazdasági cunaminak” nevezte a jelenlegi helyzetet, hangsúlyozva, hogy

 Eközben a Bespoke azt írja, hogy „senki sem tudja, milyen mély lesz a gazdasági visszaesés.”

Mindennek ellenére, a Fehér Ház nemrég jelentett be egy 2000 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet, amely némi életet adhat a gazdaságnak, viszont az imént említett adatok, továbbá is ijesztőek és bizonytalan jövőképet adnak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!