Ne a robotokat hibáztassuk az alacsony bérek miatt

2019. március 16. 01:01

Az inflációval igazított szövetségi minimálbér az elmúlt ötven évben egyharmadával csökkent, miközben a dolgozók termelékenysége 150 százalékkal nőtt.

2019. március 16. 01:01
null
Paul Krugman

„Pár nappal ezelőtt – ahogy gyakran előfordul – egy konferencián találtam magam, ahol a lassan növekvő bérekről és az egekbe szökő egyenlőtlenségről volt szó. Sok érdekes téma merült fel, azonban hidegzuhanyként ért a résztvevők többségének azon feltevése, miszerint a robotok a probléma fő okozói – mivel elveszik a jó munkahelyeket, illetve a munkákat általánosságban. Legtöbb esetben nem is képezte vita tárgyát ennek az állításnak az igazságtartama, ugyanis nem hipotézisként, hanem tényként kezelték. 

Ennek a feltételezésnek pedig valódi következményei vannak a politikai vitákban. Például rengetegen kampányolnak az általános alapjövedelem mellett, ugyanis a gazdaságra rárontó robotok okozta apokalipszisben hisznek, amelynek a következménye szerintük a munkahelyek nagyszámú megszűnése lesz.    

Jó ötletnek tűnik rámutatni, hogy ebben az esetben, amit mindenki általános igazságnak tekint, igazából hamis. A jövőt kifejezetten nehéz előrejelezni és a robotok egy nap talán valóban el is vesznek előlünk minden munkát, de az automatizáció nem számottevő szempont, ha azt vizsgáljuk, hogy mi történt az amerikai dolgozókkal az elmúlt negyven évben.

Van egy nagy problémánk – de ennek szinte semmi köze a technológiához, viszont nagyon sok köze van a politikához és a hatalomhoz.

(...) Növekvő, de nem teljes a konszenzus a közgazdászok között, hogy a bérstagnálás oka a dolgozók alkuerejének csökkenése volt – ennek pedig alapvetően politikai okai vannak.

Legnyilvánvalóbb ezek közül az inflációval igazított szövetségi minimálbér, amely az elmúlt ötven évben egyharmadával csökkent, miközben a dolgozók termelékenysége 150 százalékkal nőtt. Ez maga a politika, kristálytisztán és egyszerűen.”

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. március 29. 16:43
Lehet, hogy a nyugatinál jóval olcsóbb ázsiai órabérek is szerepet játszottak ebbe? Ez egy olyan versenyeztetés amire itt csak ráfizetni lehet...
istvánkeve
2019. március 29. 14:40
Krugman azzal foglalkozik, ami egy "gazdaságközeli" vérbeli közgazdász feladata. Várom az MTA koponyáinak a tanulmányait ugyanerröl a témáról, hazai viszonylatban!
barany
2019. március 26. 17:15
A globalizáció, a tőke szabad mozgása világszerte, rendkívüli módon felborította a munka- és a tőkejövedelmek egyensúlyát. Ez nem ma vagy tegnap, hanem "tegnapelőtt" kezdődött, amikor a robotok még ritkák voltak. A tőkejövedelmek nagyságrenddel növekedtek, miközben a munkajövedelmek évtizedek óta stagnálnak. Mármint a "fejlett" országokban. Mert a "fejlődő" országok munkavállalói a globalizációval nyertek: munkát, és számukra jelentős jövedelmet. De idővel és a robotizációval ők is veszíteni fognak. A tőke szabad "garázdálkodását" csak szabad mozgásának korlátozása tudná megfékezni. Erre azonban jelenleg nem nagyon látszik esély. Ma a globális tőke a világ ura.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!